Nový papež Karol Wojtyla, který přijal jméno Jan Pavel II., zdraví v roce 1978...

Nový papež Karol Wojtyla, který přijal jméno Jan Pavel II., zdraví v roce 1978 davy věřících shromážděných na náměstí svatého Petra ve Vatikánu. | foto: Archiv MF DNESReuters

V italské katedrále někdo ukradl ampuli s krví papeže Jana Pavla II.

  • 35
V italské Umbrii ukradli ampuli s kapkami krve papeže Jana Pavla II. Relikvie zmizela ve středu večer z katedrály ve městě Spoleto, asi 100 kilometrů severně od Říma. Policie pátrá po pachateli.

Zprávu s odvoláním na Vatikán přinesla agentura AFP. Arcibiskupská kurie okamžitě upozornila společnost Spoleto Carabinieri, která provádí vyšetřování, a také poskytla kamerové záběry ze spoletské katedrály.

„Chci věřit, že se jedná o povrchní gesto, jehož cílem nebylo urazit cítění věřících. Rovněž chci věřit, že toto bezohledné gesto nebylo učiněno pro peníze,“ citoval spoletského arcibiskupa Renata Boccarda server Vatican News.

Boccardo tak interpretoval pocity věřících, kteří udržují při životě památku papeže Karola Wojtyla, jak zní občanské jméno Jana Pavla II.

Ampuli s krví polského papeže daroval v roce 2016 krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz, který Karolu Wojtylovi dělal celá desetiletí osobního tajemníka. Jan Pavel II. byl svatořečen otcem Františkem v dubnu 2014, zhruba devět let po své smrti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue