Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spálené kostely, bezhlavé sochy. Křesťané v Iráku ztrácejí víru

  20:04
Islámský stát přinesl do Iráku dosud neviděnou náboženskou nenávist. Její obětí jsou kromě šíitů a jezídů i křesťané. S postupem armády a kurdských jednotek k Mosulu jim svítá nová naděje. Kněží se však přesto obávají, že víra v Krista může z Iráku úplně zmizet.
Bartellu čeká v následujících měsících boj o přežití. Lidé se musí rozhodnout,...

Bartellu čeká v následujících měsících boj o přežití. Lidé se musí rozhodnout, zda se do svého domovského města vrátí. | foto: Profimedia.cz

Irácký kněz Behman Lalo se prochází opuštěnými uličkami města Bartella. Na zemi se povalují ohořelé zbytky Bible a bezhlavé sošky. Pod nánosem popela spočívá malý kříž, který Lalo kdysi používal při křtech zdejších dětí. Kostel Svatého Jiří býval svatostánkem místní křesťanské komunity.

Islámský stát

S příchodem Islámského státu padl na irácké křesťany stín. Už roky bojují o život i zachování své víry. Naději jim dává ofenziva u Mosulu, po které by se mohla do těchto končin Iráku opět vrátit křesťanská víra. Otec Lalo se však obává, že ani po pádu islamistů nebude mít vyhráno. Tváří v tvář barbarství zfanatizovaných islamistům lidé ztrácí víru, píše CNN. Lalo se však nehodlá vzdát, zachování křesťanské kultury v Iráku je pro něj životním posláním.

Iráčtí křesťané jsou považováni za jednu z nejstarších křesťanských komunit na světě. V minulosti žili zejména v Bagdádu, Basře, Irbílu, Kirkúku a v malých asyrských vesničkách Ninivské planiny. Před vyhlášením nezávislosti Iráku v roce 1932 tvořili asi 12 procent obyvatelstva. Během vlády Saddáma Husajna a americké okupace však počet křesťanů v Iráku rapidně poklesl. V současnosti představují jen asi 0,8 procenta z 37 milionů obyvatel těžce zkoušené země, uvádí organizace Open Doors.

Teror Islámského státu

Křesťané vždy byli na útlak ze strany většinové muslimské společnosti zvyklí. S nástupem Islámského státu však přišla nová vlna teroru. Hrůzy, které si v uplynulých měsících zažili, zmizí jen těžko. Lalo věří, že základem křesťanské víry je pravidlo „odpusť a bude ti odpuštěno“. Na nenávist, která zůstane v srdcích křesťanů, však mohou být náboženské poučky krátké. Lalo si myslí, že odpuštění islamistickým ozbrojencům bude takřka nemožné. Stejně jako život v kdysi křesťanských městech, která se obrátila v prach.

Bartellu čeká v následujících měsících boj o přežití. Lidé se musí rozhodnout,...
Křesťanství v Iráku přežívá jen díky oddaným duchovním.

Do města Bartella islamisté vtrhli v létě roku 2014. Jejich postup se zastavil až v Mosulu. Označili křesťanské domy a jejich obyvatelům dali na výběr. Odejděte, nebo přestupte na islám. Kdo odmítl, zemřel. V Mosulu a přilehlých městech žilo před lety až 35 tisíc křesťanů. Nyní jich zde v tajnosti pod nadvládou islamistů přežívají řádově desítky. Z celé Ninivské planiny podle odhadů uprchlo na sto tisíc křesťanů. Dočasný domov našli v Kurdistánu.

Žijí ve skromných uprchlických táborech. Křesťany od ostatních uprchlíků rozeznáte jednoduše. Jejich improvizované příbytky zdobí kříže. Islámský stát vtrhl do Bartelly v den její svatby. Prchnout musela také 77letá Taqla Giggiová. „Je to všechno pryč. Skončili jsme. Nikdo nás tady nechce,“ tvrdí.

Lalo jen odevzdaně sledoval, jak islamisté ničí všechny památky a vzácné křesťanské knihy. Se zemí srovnali také asi 1400 let také klášter svatého Eliáše na předměstí Mosulu. Mnozí tvrdí, že křesťanství v Iráku zemřelo a i Lalo tuší, že odkaz předků je nenávratně ztracen. Věří však, že v křesťanech dokáže opět zažehnout víru. Naději mu dává postupující ofenziva spojeneckých vojsk u Mosulu, v rámci níž byla nedávno osvobozena i Bartella.

Zničené město

Jakmile to bylo možné, Lalo se vydal za doprovodu vojáků do města. Ještě před pár dny zde zuřily boje. Teď podél cesty hoří barely s ropou a pneumatiky. Islamisté je při ústupu zapalovali a snažili se tak zpomalit ofenzivu armády a kurdských jednotek. Nad iráckými obrněnými vozy vlaje vlajka s portrétem Husajna ibn Alího, vnuka proroka Mohammeda a jedné z nejsvatějších postav šíitského islámu.

Bartellu čeká v následujících měsících boj o přežití. Lidé se musí rozhodnout,...
Jeden z poničených svatostánků ve městě Bartella

„Taková vlajka by tady být neměla. Je to provokace. Měli bychom tady vidět pouze irácké státní vlajky,“ myslí si. Tvrdí, že křesťanům chybí zastoupení na lokálních úřadech i ve vládě. Nikdo nebojuje za jejich práva na politické úrovni. Lalo si myslí, že by měly zasáhnout zahraniční mocnosti, jinak se iráčtí křesťané nikdy nedožijí míru a svobodného života.

Po příjezdu do Bartelly se před Lalem rozprostřel obraz zkázy. Téměř každý dům je poškozen. Na troskách stále visí cedule s černým nápisem „Majetek Islámského státu“. Ulice pokrývají trosky, použitá munice i hromady odpadků.

„Tohle je teď moje město. Vyloupili všechny domy. Vzali si všechno. Televize, pračky i nábytek. Ukradli nám peníze i zlato. Všechno jsme vybudovali vlastníma rukama a islamisté nám to zničili. To je kříž, který si teď musíme nést,“ hodnotí Lalo. Islámský stát se podle něj snaží Iráčany uvrhnout o 500 let zpátky.

IS v Mosulu vypálil desítky kostelů, křesťané se tam vracet nehodlají

Islamisté vyplenili také zdejší kostel svatého Jiřího. Když Lalo prochází troskami, tiše si prozpěvuje náboženské písně. Při pohledu na zničený svatostánek se neubrání slzám. Další den není po zoufalství ani památky. Lalo se připravuje na vedení mše v Irbílu. Věřícím se snaží dodat kuráž. Vypráví jim, jak křesťané v minulosti přežili útlak a zcela jistě se poperou i s následky teroru Islámského státu.

„Ano, zničili nám všechno. Nenechte je však, aby zničili i naši víru,“ káže Lalo. Když přednáší desítkám zoufalých křesťanů, musí zapomenout i na své pochyby. Ví, že pokud se křesťané nevrátí do svých rodných vesnic, nemá toto náboženství v Iráku budoucnost. Lalo se snaží věřit v opak. „Dokážeme všechno znovu vybudovat. Ježíš je naší spásou,“ tvrdí. V regionu zmítaném nábonženskými sváry to však křesťané nikdy nebudou mít lehké.

Bartella se nachází na dohled Mosulu

Bartella se nachází na dohled Mosulu

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...