Australanům už dvacet let nedává spát obří kresba lovícího muže.

Australanům už dvacet let nedává spát obří kresba lovícího muže. | foto: Peter Campbell CC-BY-SACreative Commons

V australské poušti leží obří lovec. Filantrop za vysvětlení nabízí tisíce

  • 56
Už dvacet let si Australané lámou hlavu nad gigantickou rytinou v poušti na jihu země. Podobizna lovícího domorodce přezdívaného Marree Man je čtyři kilometry dlouhá a vidět ji lze jen z výšky. Nikdo neví, kdo ji stvořil, ani proč a hlavně jak.

Nejen vědce druhý největší geoglyf na světě přivádí k šílenství. Podle serveru News.com tento týden nabídl podnikatel a filantrop Dick Smith pět tisíc australských dolarů (přes osmdesát tisíc korun) tomu, kdo vysvětlí původ Marree Mana.

Nikdo totiž neví, kdo rytinu nedaleko jezera Eyre vytvořil. O tom, že se v odlehlé části jižní Austrálii nachází čtyři kilometry dlouhá postava s oštěpem, se veřejnost dozvěděla před dvaceti lety, když nad ní v červnu 1998 proletěl pilot helikoptéry Trevor Wright. 

Ten říká, že geoglyf spatřil náhodou, podle BBC však tehdy chodily do redakcí a obchodů anonymní faxy, které na existenci Marree Mana upozorňovaly. Podle jazyka použitého v dopisech se soudilo, že je kresba dílem amerických umělců, jiní zase ukazovali na místní scénu či vojáky. 

„GPS byla tehdy v plenkách, je to pozoruhodný výkon“

Časem se ustálila jen domněnka, že je geoglyf portrétem lovícího Aborigince. Podle Smithe se autoři mohli inspirovat také antickou postavou boha Dia. Majitel nedalekého hotelu Phil Turner a bojovník za zachování díla se domnívá, že jeho autoři museli být profesionálové a pravděpodobně použili navigaci GPS. 

„Ať už to tu dělal kdokoliv, zabodl každých deset metrů bambusový kolík. Pokud byste neměli souřadnice, neměli byste ponětí, jestli stojíte u levého palce nebo lokte. Vzhledem k tomu, že GPS technologie byla tehdy v plenkách, jde o naprosto pozoruhodný výkon,“ míní. 

Pozemek, na kterém se lovec nachází, patří domorodé komunitě. Té se zpočátku objev příliš nelíbil a mnozí Aboriginci ho považovali za znesvěcení své půdy. Z Marree Mana se i přesto stala turistická atrakce, zájemci však musí do oblak. Rytina je tak rozsáhlá, že ji lze vidět jen z výšky. Po dvaceti letech existence ji začala ničit eroze, místní ji proto po dohodě s domorodci obnovili.

K autorství se ovšem nikdo nepřihlásil a Smith tak se svým týmem pátrá dál. „Po dvou letech schůzek s různými lidmi si uvědomuji, že mi pravděpodobně jeden nebo dva z nich neřekli pravdu,“ dodává filantrop.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue