Radovan Krejčíř krátce po svém zatčení

Radovan Krejčíř krátce po svém zatčení - Fotografie uprchlého kontroverzního miliardáře Radovana Krejčíře, kterého o víkendu zatkla jihoafrická policie na mezinárodním letišti v Johannesburgu. Krejčíř vstoupil do země pod falešnou identitou. | foto: ČTK

Krejčíř se možná chtěl v JAR usadit, zůstane za mřížemi

  • 117
Radovan Krejčíř zůstane v JAR za mřížemi nejméně do příští středy. Právě 2. května bude jihoafrický soud rozhodovat, zda na něj uvalí vazbu. Úřady také zveřejnily další detaily o zatčení. Jihoafričané nevylučují, že se chtěl hledaný podnikatel usadit v jejich zemi natrvalo.

Krejčíř cestoval s falešným pasem na jméno Egbert Jules Savy. Jihoafrické úřady ho zadržely, když vystoupil z letadla na mezinárodním letišti Olivera Tamba nedaleko Johannesburgu. Byl na cestě z Madagaskaru.

"Je pravděpodobné, že se chtěl usadit v Jihoafrické republice," citoval zpravodajský server IOL tamější policejní mluvčí Sally de Beer.

Po víkendovém zatčení se v pondělí Krejčíř objevil u soudu, kde byla potvrzena jeho pravá totožnost. Projednání případu úřad odložil na 2. května. Do té doby zůstane ve vazbě.

Jeho obhájce požádal soud o propuštění na kauci, informovala večer Česká televize. Právník televizi potvrdil, že Krejčíř nemá vlastní celu, ale je umístěn ve vazební věznici s ostatními místními vězni.

Mezi důvody, kvůli kterým opustil Seychely, byly podle televize mohly být majetkové problémy. Údajně také
chtěl přestěhováním zajistit lepší studijní příležitosti pro svého syna. K cestě ho ale prý mohly vést i rodinné neshody.

De Beer uvedla, že české úřady musí poslat do Jižní Afriky potřebné dokumenty a pak se nastartuje proces Krejčířova vydání. Interpol na něj vydal mezinárodní zatykač s cílem dostat ho do Česka.

Tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová ČTK řekla, že žádost o uvalení předběžné vazby byla odeslána faxem už v pondělí večer.

Ministerstvo ji nyní ještě doplnilo písemně a čeká na vyjádření jihoafrické strany, které dokumenty by měla obsahovat žádost o Krejčířovo vydání.

Krejčíř by nebyl první osobou, kterou by Jihoafrická republika Česku vydala. "Česká republika v minulosti úspěšně řešila dva případy vydání osob z JAR. Tyto případy však byly řešeny za jiné právní situace, tj. před přístupem JAR k Evropské úmluvě o vydávání," říká Zuzana Kuncová. Obě republiky se tehdy řídily smlouvami z let 1924 a 1935.

Zločiny, ze kterých policie Krejčíře podezírá

zločinné spolčení
podvod
vražda ve stadiu přípravy
krácení daně, poplatku a jiné povinné dávky
nedovolené ozbrojování
účastenství
úvěrový podvod
omezování osobní svobody
vydírání

zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Brzy v letadle sedět nebude
Z vyjádření policejní mluvčí zatím vyplývá, že je nepravděpodobné, aby Krejčíř nasedl do letadla směr Česko v brzké době. Soudní proces vedoucí k vydání do jiné země obvykle v Jihoafrické republice trvá měsíce.

Jihoafrický server připomněl, že útěk Radovana Krejčíře v roce 2005 stál křeslo tehdejšího českého policejního prezidenta Jiřího Koláře. Zmínil také Krejčířovo tvrzení, se kterým po zmizení přišel - že má důkazy o uplácení politických špiček.

Radovan Krejčíř SPECIÁL iDNES.cz
Vše o kauze Krejčíř

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue