Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu v Kempton Parku. | foto: Paballo Thekiso pro MFDNES

Krejčíř přijel do JAR s platným seychelským pasem. Žádá o azyl

  • 72
Radovan Krejčíř se v roce 2007 dostal do Jihoafrické republiky legálně a ne na základě falešného pasu, jak dosud tvrdila média. Podnikatel má nyní oficiálně statut žadatele o azyl a nemůže být vydán do jiné země, dokud se o jeho žádosti o azyl nerozhodne.

Zástupce ministerstva vnitra Mkuseli Apleni serveru SABC řekl, že Krejčíř do JAR přijel s platným seychelským pasem. Na Seychelách pobýval poté, co v roce 2005 uprchl české policii při domovní prohlídce ve své vile. Až dosud se přitom psalo, že ze Seychel odjel s falešným cestovním dokladem, a proto byl také v dubnu 2007 zadržen už na letišti v Johannesburgu.

Údajný falešný pas byl také důvodem pro spekulace o jeho minimální šanci uspět s žádostí o politický azyl.

Informace o falešném pasu se objevily poprvé v roce 2005, kdy se zjistilo, že Krejčíř z Česka uprchl na Seychely, kde má platné občanství. Česká policie tehdy uvedla, že platný seychelský pas mu zabavila při domovní prohlídce a podnikatel pro svůj útěk použil falešný doklad na jméno Tomiga. 

Tento pas byl hlášen jako ztracený a podle informací seychelské policie na něm nový majitel změnil pouze fotografii. Ani to však nebyl důvod, aby byl Krejčíř vydán do Česka. Na jaký doklad se pak dostal do JAR není jasné. Je ale možné, že jako občan Seychel (byť v postavení možného zločince, o kterého žádá jeho rodná země) dostal platný pas. 

Zatím je Krejčíř pod ochranou, žádá o azyl

Záznamy podle Apleniho hovoří o tom, že Krejčíř se do JAR dostal legálně a vzápětí požádal o azyl. Jeho žádost sice byla zamítnuta, český podnikatel se ale proti tomu odvolal a na výsledek úředního řízení stále čeká. I kdyby také odvolací procedura skončila zamítnutím jeho žádosti, může se Krejčíř ještě obrátit na soud. Na definitivní verdikt tedy může čekat ještě dlouho a po celou dobu mu zákon garantuje uprchlický status.

Jihoafrické úřady mohou Krejčíře deportovat teprve poté, až vyčerpá všechny možnosti odvolání. Ve hře je však také žádost o vydání Krejčíře do České republiky, kde byl ve čtvrtek pravomocně odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Český podnikatel je nyní v nemocnici, kde čeká na další soudní stání v případu, kde je podezřelý z pokusu o vraždu a únosu. Soud v Johannesburgu by měl v pondělí rozhodnout o jeho případném propuštění na kauci.

Policie JAR potvrdila zatčení Radovana Krejčíře 23. listopadu 2013:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video