Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřela Alžběta II. Královna vládla 70 let, zažila 15 britských premiérů

  19:32aktualizováno  20:25
Zemřela britská královna Alžběta II. Vládla úctyhodných sedmdesát let, nejdéle ze všech současných vládců na světě. Velkou Británii milovaná panovnice provedla studenou válkou, monarchii zase krizí popularity. S noblesou přijala odchod království z Evropské unie a se svým lidem prožila i pandemii koronaviru a válku na Ukrajině. Fanynka psů a koní se dožila 96 let.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Nikdy si nestěžuj, nikdy nic nevysvětluj,“ říkala často Alžběta II. a podle toho také žila. Na první pohled chladná žena vždy dodržovala pravidla královského dvora, na veřejnosti dbala na oficiality a nikdy na sebe nepřipoutávala pozornost skandály. 

Svou lidskou tvář si nechávala pro svou rodinu. „Má ráda psy, koně. A samozřejmě i lidi, vždyť má velkou rodinu,“ vzpomínal na královnu v rozhovoru pro iDNES.cz královnin dlouholetý mluvčí Dickie Arbiter.

Alžběta byla i v pokročilém věku velice čilá a Arbiter ji jednou popsal jako „vichřici energie“. „Než jsem došel k autu, abych jí otevřel dveře, královna seděla za volantem, motor běžel a ona čekala, až nasednu,“ vylíčil Arbiter jeden z výletů královské rodiny. Na venkově se podle něj cítila nejlépe. 

Speciál iDNES.cz: Britská královská rodina

Často ji doprovázeli její psíci plemene corgi, kterých za svůj život odchovala desítky. Ani ve stáří ji neopustila záliba v jízdě na koni, které propadla už jako čtyřletá holčička, když jí rodiče věnovali prvního poníka.

Princezna Alžběta Alexandra Mary se narodila 21. dubna 1926 v Londýně. Ačkoliv si brzy podmanila srdce Britů, vladařské schopnosti se od ní nečekaly. Alžběta byla dcerou prince Alberta, druhorozeného syna Jiřího V. Na trůn původně vůbec neměla usednout ani ona, ani její otec.

Malá Lilibet, jak holčičce přezdívali, vyrůstala po boku sestry Margaret. Rodiče chtěli, aby dívky prožily šťastné dětství a dobře se vdaly, vzdělání nebylo tehdy pro slečny z vybrané britské společnosti až tak podstatné.

Všechno se změnilo v roce 1936. Divoký životní styl a poměr s vdanou Američankou Wallis Simpsonovou vedl k abdikaci krále Edwarda VIII. Evropa se pomalu řítila do druhé světové války a Británie víc než kdy jindy potřebovala silného krále. 

Britská královna Alžběta II. oslavila 6. února 2017 safírové, tedy 65. výročí na trůnu.

Těžká role padla na koktavého Alberta, korunovaného Jiřího VI., a teprve desetiletá Alžběta se stala následnicí trůnu. Nové postavení vyžadovalo hlubší znalosti a Alžběta se začala seznamovat s britskou ústavou. 

Když vypukla válka, přestěhovala se královská rodina na hrad Windsor. Její matka tehdy na návrh jednoho z britských politiků, aby byly královské dcery evakuovány do Kanady, tvrdošíjně odvětila: „Mé děti neodjedou beze mě. Já neodejdu bez krále. A král nikdy neopustí zemi.“

A holčička se stala královnou

Během války pronesla Alžběta svůj první rozhlasový projev a v únoru roku 1945 se připojila k ženskému pomocnému sboru. Cvičila se v řízení a údržbě vojenských nákladních vozidel a stala se zkušenou řidičkou nákladních aut, přičemž projevila zvláštní cit pro mechaniku. Po pěti měsících byla povýšena do hodnosti mladé velitelky.

Jen dva roky po válce se jednadvacetiletá Alžběta vdala za poručíka námořnictva a svého vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena. Do o pět let staršího potomka řeckého prince se zamilovala už jako třináctiletá dívka a roky si s ním psala.

Svatba se pak uskutečnila v chaotické poválečné náladě. Za svatební šaty musela dědička trůnu zaplatit přídělovými lístky a líčila se sama. Když Alžběta v saténové róbě přesto vstoupila do Westminsterského opatství před dva tisíce pozvaných hostů, i premiér Winston Churchill mluvil o „záblesku barev svítících na náročnou cestu, kterou máme před sebou,“ citoval jeho tehdejší slova magazín Vanity Fair.

Pár se těšil velké oblibě. Rok po svatbě se jim narodil princ Charles a za další dva roky princezna Anna. V roce 1951 se král Jiří VI. roznemohl a o rok později zemřel. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy následnice trůnu byla s manželem na cestě po Africe. Pětadvacetiletá Alžběta se ihned vrátila zpátky, aby usedla na trůn.

Hlava církve

Alžběta byla jako britská královna také hlavou anglikánské církve. Tu založil v 16. století král Jindřich VIII., aby se mohl rozvést s Kateřinou Aragonskou a vzít si Annu Boleynovou, když mu papež rozvod zakázal.

S katolickou církví byla od té doby britská monarchie ve sporu. Alžběta II. během své vlády vylepšila vztahy s Vatikánem a v roce 1961 se setkala s papežem Janem XXIII. Jako první panovnice po 450 letech navíc uvítala papeže ve Velké Británii.

Podepsala také zákon, který po 300 letech povolil následníkům trůnu ženit se (či vdávat) s katoličkami (katolíky).

„Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal tehdy deník The Daily Telegraph. Korunovace se uskutečnila v červnu 1953 a poprvé v historii ji zásluhou prince Philipa přenášela televize. Alžběta II. v čela země stanula v nelehké době. Svět byl rozdělený studenou válkou a Británie ustupovala z pozice světové velmoci. Impérium se začalo rozpadat a kolonie požadovaly nezávislost.

Během své vlády královna zažila patnáct premiérů. Obzvláště ráda vzpomínala na Winstona Churchilla, který na počátku její éry dosluhoval. Když rezignoval, napsala mu: „Nemusím vám říkat, jak těžce budu postrádat vaše rady a povzbuzení. Bylo by zbytečné předstírat, že jakýkoliv nástupce dokáže zaplnit místo mého prvního premiéra,“ cituje královnin vlastnoruční dopis The Telegraph.

Asi nejproblematičtější vztahy měla s Margaret Thatcherovou. V roce 1986 list Sunday Times otiskl článek nazvaný „Královna zděšená bezcitnou Thatcherovou“. Královna tehdy údajně Železnou lady kritizovala, že odmítá uvrhnout sankce na Jihoafrickou republiku kvůli apartheidu. 

I přes neshody, které mezi oběma ženami panovaly, byla královna velice znepokojená, když se v roce 1990 proti Thatcherové obrátila její vlastní strana. Političku tehdy překvapivě dokonce pozvala na dostihy, jak vzpomíná list The Independent.

Krize i renesance královské rodiny

Ty nejnáročnější životní problémy měla tehdy Alžběta II ještě před sebou. Čtyřicátý rok na trůně, rok 1992, později označila za „annus horribilis“ (strašný rok). Kromě požáru hradu Windsor se totiž rozpadla manželství tří z jejích čtyř dětí. Zřejmě nejbolestivější byl rozchod Charlese s princeznou Dianou. 

Dopis, kterým královna v prosinci 1995 vyzvala manžele k rozvodu, patřil údajně k jejím nejtěžším krokům na trůně. Pár se rozvedl půl roku nato. A když v roce 1997 princezna Diana zahynula při autonehodě, pronesla královna v televizi výjimečně osobní projev. 

Reakce Charlese

Nový britský král Charles III. v prvním prohlášení po smrti královny Alžběty II. uvedl, že truchlí nad odchodem vážené panovnice a milované matky.

„V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ napsal syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

„Každý jsme se s tím nějak snažili vyrovnat. Není jednoduché vyjádřit takovou ztrátu. Prvotní šok nahradí směsice pocitů: nedůvěra, nepochopení, vztek – a starost o ty, kteří zůstali naživu,“ říkala pohnutě Alžběta s tím, že nemluví k národu jen jako královna, ale jako babička, která chápe ztrátu princů Williama a Harryho.

Královská rodina se tehdy netěšila příliš velké oblibě, což se změnilo až s dospíváním mladých princů. Svatbou prince Williama s Kate Middletonovou žil celý národ a obřad vysílala rádia a televize ve 180 zemích světa. 

Důvěra v monarchii se obnovila a její popularita vyskočila nejvýše za dlouhá desetiletí. Královská rodina se také otevřela světu. Založila si kanál na serveru YouTube a oficiální profily na Facebooku i Twitteru. Její děti a děti jejích dětí však královně dělaly starosti i dál. 

Popularitou rodiny zamávala aféra kolem prince Andrewa, který kvůli obviněním, že se zapojil do sexuálního zneužívání mladistvých dívek, musel na čas zmizet z veřejného života.

Harry a Meghan uškodili rozhovorem s Oprah jen sami sobě, říká historik

Historie se pak ironicky zopakovala, když si princ Harry vzal rozvedenou herečku Meghan Markle. Tehdy se pomalu, ale jistě začala rozevírat prasklina propasti, do které královská rodina spadla o tři roky později. Novomanžel Harry se od rodiny čím dál víc distancoval, spory i s blízkým bratrem Williamem prosakovaly do médií.

Nakonec se Harry vzdal svých titulů i povinností a s Meghan i synem Archiem se přestěhoval do Spojených států. Tam vyprali špinavé prádlo britské první rodiny před zraky celého světa, když poskytli moderátorce Oprah Winfreyové televizní rozhovor. 

Interview bylo plné detailů o rasismu v Buckinghamském paláci, o Meghanině naivitě a touze po sebevraždě, smrti princezny Diany i Harryho „uvěznění“ v okovech monarchie. Nakonec z bolestné aféry podle mnohých pozorovatelů vyšla lépe sama královská rodina než příliš upovídaní Harry s Meghan. Zdálo se, že rozbité vztahy už nepůjdou slepit. 

Stále bojujete oštěpy? Philip proslul jako řečnicky nekorektní sympaťák

A pak přišla smrt prince Philipa. Královna Alžběta II. po třiasedmdesáti letech společného života zůstala sama. Ztratila svou životní a jedinou lásku, svého společníka. Muže, který jí byl vždy nablízku a který ji dokázal rozesmát. 

Oblíbeného člena královské rodiny tehdy na jaře 2021 oplakávaly miliony Britů a nejen jich. 

Princův pohřeb na hradě Windsor alespoň zdánlivě pomohl zklidnit rozjitřené emoce mezi bratry Williamem a Harrym, výroky osamostatněného manželského páru to však nezastavilo. Ostatně detaily z rodinného života nevynesl jen Harry. Skandály oživil (a uměleckou licencí přiživil) i veleúspěšný seriál Koruna, k jehož divačkám údajně patřila také sama Alžběta II.

Nejdřív brexit, pak koronavirus

Zkušená panovnice s Brity prožila ještě dvě hluboké krize. Tu první si obyvatelé Spojeného království přivodili sami, když se v referendu rozhodli o odchodu z Evropské unie. A tradičně politicky neutrální královna je prý tehdy v soukromí podporovala, jakkoliv palác tyto informace vždy popřel. Ani ona však asi nečekala, že se brexit potáhne téměř čtyři roky. 

Mnozí pak na celou akci změnili názor, ale to už bylo pozdě. Země vystoupila z EU v lednu 2020. Jen, co to udělala, přišla nová pohroma. Koronavirus. Pandemie se rozšířila z Číny a velmi rychle zasáhla celý svět. Alžběta II. tehdy teprve popáté ve své kariéře promluvila k občanům ve zvláštním poselství, v němž je vyzvala k dodržování opatření a poděkovala zdravotníkům.

Královna Alžběta v soukromí podporovala brexit, tvrdí redaktorka BBC

„Doufám, že v nadcházejících letech bude každý schopen být hrdý na to, jak se této výzvě postavil. A že ti, kteří přijdou po nás, řeknou, že Britové této generace byli silnější než kdy jindy. Že vlastnosti jako sebekázeň, tiché a upřímné odhodlání i pocit sounáležitosti nadále charakterizují tuto zemi,“ nabádala. 

Její země vedená Borisem Johnsonem nejdřív příchod viru těžce nezvládala, nakonec se však stala premiantem v rychlosti očkování. A příkladem tehdy šla i královna s princem Philipem, když si oba nechali podat vakcínu, aby motivovali národ k témuž. 

V roli královny ještě fanynka psů a koní stihla jmenovat svého posledního premiéra, respektive premiérku, a to když Johnson po množství skandálů odstoupil a do čela konzervativců se postavila Liz Trussová. Churavějící panovnice už ji však nepřijala v Buckinghamském paláci, jak velí tradice, ale na hradě Balmoral, kam se na sklonku života přestěhovala.

Odtamtud také sledovala nástup dalšího válečného konfliktu v Evropě, válku na Ukrajině. Ačkoliv se k hrůzám ruské invaze oficiálně nevyjadřovala, podle médií poslala organizaci pomáhající ukrajinským uprchlíkům „velmi štědrý“ příspěvek. A když Ukrajinci po celém světě 24. srpna 2022 slavili svůj Den nezávislosti, britská královna jim v blahopřání vzkázala: „Snad se v budoucnu začne blýskat na lepší časy.“

Svět se za dlouhé vlády Alžběty II. hodně změnil, královna však po celý život zůstala pro Brity symbolem jistoty a stability.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
Autoři: ,

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Karel III. v projevu ocenil zájem o ekologii i nezištnost vůči druhým

Snímek z korunovace použil královský pár pro vánoční přání roku 2023.

VIDEO Britský král Karel III. pronesl vánoční poselství před stromem ověšeným udržitelnými ozdobami. Ve...

Dánsko chystá svoji verzi seriálu Koruna. Hrdinkou bude královna Margrethe

Dánská královna Margrethe II. na ostrově Lilleoe (31. srpna 2022)

VIDEO V Dánsku se připravuje obdoba populárního seriálu Koruna, jehož hlavní hrdinkou bude královna...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...