Korunní princ Mohamed bin Nájif. (29. dubna 2015)

Korunní princ Mohamed bin Nájif. (29. dubna 2015) | foto: Reuters

Pouštní monarchie mládne. Saúdským korunním princem se stal padesátník

  • 11
Saúdskoarabský král Salmán jmenoval nového korunního prince. Následníkem trůnu se překvapivě stal nyní pětapadesátiletý synovec krále, který na postu nahradil králova 69letého bratra Mukrína. Jmenování výrazně mladšího následníka znamená pro blízkovýchodní velmoc generační změnu.

Místo následníka trůnu zaujme místo prince Mukrína o 14 let mladší synovec krále Mohamed bin Nájif. Podle zpravodajského webu al-Džazíra udělal král změnu na Mukrínovu žádost. Bývalý následník trůnu, který dříve šéfoval zpravodajské službě, bude nyní poradcem a zvláštním vyslancem krále. Také by měl dohlížet na zahraniční záležitosti státu.

Profil krále Salmána

ropná velmoc má nové vedení

Nový korunní princ získal spolu s titulem následníka i post ministra vnitra. Pro monarchii je to vůbec poprvé, kdy je na místo korunního prince jmenován vnuk zakladatele Saúdské Arábie Abda al-Azíze ibn Saúda. Až dosud se v čele velmoci střídali pouze jeho synové. „Jsou to závažné změny, které budou mít dopad nejen v monarchii, ale i mezinárodně,“ okomentoval změny ředitel Arabského centra ve Washingtonu Chalil Jahšán. Podle něj je změna na postech následníků „politickým zemětřesením největší velikosti.“

Král Salmán vyměnil i další místa v kabinetě. Na místo dalšího následníka jmenoval svého syna, prince Mohameda bin Salmána, a na místo ministra zahraničí dosadil bývalého velvyslance Saúdské Arábie ve Washingtonu Adala al-Džubíra. Ten se stal v zemi velmi populární poté, co před reportéry z USA hájil letecké údery Saúdské Arábie v sousedním Jemenu. Nové vedení dostal i resort práce a financí.

Devětasedmdesátiletý Salmán bin Abd al-Azíz al Saúd dosedl na trůn jednoho z nejvlivnějších států Perského zálivu teprve před pár měsíci, když jeho 90letý bratr zemřel. V monarchii neplatí systém primogenitury, kdy trůn po smrti panovníka přechází na prvorozeného syna. Moc si dosud mezi sebou předávali synové zakladatele. Většina z jeho 45 synů je však nyní už po smrti, nebo jsou velmi pokročilého věku. To, že ke změně dojde, se tak očekávalo už při Salmánově nástupu na trůn.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video