K tajemnému kvádru v Utahu už míří zvědavci. Ač úřady místo nálezu neuvedly

  • 61
První nadšenci se dostali k záhadnému kovovému kvádru, který se tyčí mezi skalami v odlehlé části amerického státu Utah. Úřady přesné místo z obav, aby se amatérští detektivové neztratili v přilehlém terénu, neprozradily. Přesto již lidé sdílí fotografie z místa nálezu monolitu.

První člověk tam byl za dva dny po oznámení nálezu, píše server BBC. Původ kvádru nadále obestírá tajemství.

Úřady v Utahu o nálezu informovaly v pondělí poté, co 3,6 metru vysoký kovový kvádr minulý týden objevila posádka vrtulníku při sčítání ovcí tlustorohých.

Informace o tajemném objektu okamžitě vyvolala rozruch a byť úřady označily lokalitu jen velmi vágně, jako kdesi na odlehlém místě na jihovýchodě státu, ve středu se na sociální síti Instagram objevily první snímky lidí vítězně pózujících s monolitem.

„Rozhodl jsem se tam dostat první, lákal mě fakt, že tento objekt byl schován v přírodě pět let,“ řekl třiatřicetiletý americký bývalý voják David Surber, jenž se na místo dostal po šestihodinové noční jízdě a díky muži jménem Tim Slane, jenž na sociální platformě Reddit oznámil, že našel přesnou lokaci kvádru a podělil se o ni.

Slane uvedl, že nejdříve vystopoval zaznamenanou dráhu letu zmíněné helikoptéry do okamžiku, kdy zmizela z radaru, což pro něj bylo znamení, že mohla přistát.

Poté zkoumal satelitní mapu na Google Earth, až objevil terén odpovídající zveřejněným záběrům a v něm zřetelný dlouhý a úzký stín. Ten není viditelný na historických satelitních snímcích z roku 2015, ale objevuje se tam už od roku následujícího, píše BBC.

Co to sakra je? V Utahu objevili záhadný kovový monolit

David Surber, jenž žije v Utahu, byl zřejmě první, kdo se od pondělí ke kvádru dostal. Přijel prý ještě za tmy a byl sám, brzy se však k němu přidali další nadšenci, kteří rovněž objevili přesné místo na sociální síti. „Byl to dobrý únik od všech těch negativních věcí, které jsme zažili v roce 2020,“ komentoval výlet Surber.

Kdo a proč kvádr v poušti instaloval, stále není jasné. Některé teorie tvrdí, že objekt tam mohli umístit návštěvníci z vesmíru, jiné ji připisují nějakému fanouškovi sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka, ve kterém se objevují podobné černé předměty vytvořené neznámým mimozemšťanem.

Převládá však názor, že je to dílo dosud neznámého umělce. Zpočátku nejčastěji zaznívalo jméno minimalistického umělce Johna McCrackena, jenž zemřel v roce 2011. Galerie, která vystavuje jeho díla, však uvedla, že za tím možná stojí jiný umělec či umělkyně, kteří takto vzdali McCrackenovi poctu. K instalaci kvádru se dosud nikdo nepřihlásil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video