Volební místnost v parlamentních volbách v Kosovu

Volební místnost v parlamentních volbách v Kosovu | foto: AP

Kosovské volby provázely výhrůžky i střelba. Volilo se i v dodávkách

  • 63
V Kosovu skončily předčasné parlamentní volby. Hlasování narušila střelba a výhrůžky, aby občané k volbám nechodili. V oblastech s převahou etnických Srbů se některé volební místnosti vůbec neotevřely. Lidé tak museli volit v narychlo přistavených dodávkách.

Kosovští občané volili v prvních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny od vyhlášení samostatného Kosova v roce 2008. První odhady hovoří o výhře demokratické strany současného premiéra Hashima Thaçiho. Volby provázelo několik incidentů.

Srbská radikální skupina Bílí orli výhružným dopisem odrazovala kosovské Srby od účasti ve volbách. Skupina v něm uvedla, že "nedovolí, aby se albánské volby uskutečnily," a "zhorší život" všem, kdo se hlasování zúčastní.

Podle agentury AP vyhrožovali Bílí orli také členům jednotek NATO a evropské civilní mise EULEX, které označili za kolaboranty s kosovskými Albánci.

V oblastech, kde převládají etničtí Srbové, se v sobotu neotevřelo několik volebních místností. Volební komise tam musela vyslat dodávky s přenosnými urnami, které doprovázeli a chránili policisté. Jedné skupině s přenosnou volební urnou ale i přesto skupina asi 40 Srbů zabránila v činnosti. Policie kvůli tomu dva Srby zadržela.

Kosovské volby probíhaly i v improvizovaných volebních místnostech

Západně od Mitrovice napadli neznámí útočníci základnu sil KFOR, na níž mohli volit kosovští Srbové. Přímo v Mitrovici úřady podle agentury APA objevily výhružný dopis, který odrazoval Srby od účasti ve volbách.

U obce Zubin Potok v severním Kosovu, nedaleko etnicky rozděleného města Mitrovice, začali v noci neznámí útočníci střílet na v té době prázdnou základnu dánských sil KFOR. Ostřelování poškodilo budovy základny, nikdo nebyl zraněn.

Volíme pro evropské Kosovo, prohlásil odhadovaný vítěz

V posledních parlamentních volbách v listopadu 2007 zvítězila Demokratická strana Kosova (PDK) bývalého povstaleckého velitele kosovských Albánců a současného premiéra Hashima Thaçiho. Sama PDK však nedisponovala většinou v zákonodárném sboru, a proto přibrala do vlády ještě Demokratický svaz Kosova (LDK).

Nyní se předpokládá, že Thaçiho strana těsně zvítězí. Volební program měly obě strany téměř totožný. Slibovaly ekonomické zotavení, snížení osmačtyřicetiprocentní nezaměstnanosti a boj proti korupci. První oficiální výsledky se očekávají nejpozději v pondělí večer.

"Kosovo dnes volí evropskou budoucnost, evropské Kosovo, liberalizaci vízového režimu, členství v NATO, integraci do EU a OSN," prohlásil dnes Thaçi poté, co v Prištině hodil do volební urny svůj hlasovací lístek.

Šéf demokratické strany Kosovo Hashim Thaci se svou ženu

Tři a půl hodiny před uzavřením volebních místností přišlo vhodit svůj hlas do urny přes 34 procent oprávněných voličů. Podle průzkumů voličů, kteří odevzdali svůj lístek, vyhrála Demokratická strana Kosova (PDK) premiéra Hashima Thaçiho s 31 procenty hlasů. Její bývalý koaliční partner, Demokratický svaz Kosova (LDK), získal 25 procent, uvedla agentura Reuters.

Odhad výsledků byl sestaven na základě průzkumu mezi voliči, kteří odcházeli z volebních místností. Statistická odchylka je 2,5 procentního bodu. První oficiální výsledky hlasování se očekávají nejpozději v pondělí večer.

Volební komise předpokládá, že celková účast bude vyšší než před třemi lety, kdy se hlasování zúčastnilo 40 procent obyvatel Kosova.

Předčasné volby jsou považovány nejen za test křehkého politického systému Kosova, ale jejich výsledek může významně ovlivnit očekávané přímé rozhovory se sousedním Srbskem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video