Kosovská holčička Pavaresia se narodila v den vyhlášení nezávislosti Kosova na...

Kosovská holčička Pavaresia se narodila v den vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku (2. února 2018) | foto: Profimedia.cz

Kosovská Nezávislost slaví 10. narozeniny. Se Srby si nehraju, říká dívka

  • 259
Psal se 17. únor 2008, když parlament v Prištině jednohlasně podpořil deklaraci o vyhlášení nezávislosti na Srbsku. Téhož dne se v Kosovu narodilo dítě. Holčičce dali jméno Pavaresia, což albánsky znamená Nezávislost. V neděli oslaví desáté narozeniny, píše agentura AFP.

Pavaresia žije ve vesnici Sllovi ležící asi 20 kilometrů jižně od Prištiny. Naprostá většina z tří tisíc místních obyvatel jsou Albánci, Srbové žijí v Dobrotinu asi čtyři kilometry odsud. Vesnice spolu nemluví. „Pouze používáme stejnou silnici,“ říká Pavaresiin strýc Besim Sopa.

Osmatřicetiletý muž vzpomíná, jak srbské jednotky před dvaceti lety v Sllovi povraždily téměř čtyři desítky etnických Albánců. Vzpomínky na válečná zvěrstva páchaná jak srbskými vojáky, tak bojovníky Kosovské osvobozenecké armády jsou stále živé a jizvy příliš čerstvé.

Pavaresia přiznává, že děti z vedlejší vesnice nikdy neviděla. Albánské a srbské děti chodí v Kosovu do oddělených škol a učí se ve svých rodných jazycích. „Pavaresia je velmi dobrá žákyně, můžete s ní hovořit o čem chcete,“ chválí dívku učitelka Mimoza Kryeziuová.

Zároveň upozorňuje, že Pavaresia se stejně jako další kosovští učí ve složitých podmínkách. Nejmladší evropský stát nemá dost peněz, aby mohl dětem zajistit celodenní vzdělávání, a tak Pavaresia chodí do školy jen odpoledne. Její o dva roky mladší bratr do školy vyráží brzy ráno.

Dopis od Bushe

Pavaresia je na pozornost novinářů zvyklá. Bylo jí pět let, když si uvědomila význam svých „dvojitých narozenin“. „Připadám si jako celebrita,“ uvedla v rozhovoru s reportéry agentury AFP. Nedávno napsala dopis bývalému americkému prezidentovi George W. Bushovi a pozvala ho na oslavy desátého výročí nezávislosti v Prištině. „Doufám, že se jednoho dne setkáme. Bůh žehnej tobě, tvé rodině i Kosovu,“ odpověděl jí Bush.

Dnes 71letý politik je v Kosovu považován za hrdinu, protože USA před deseti lety nezávislost Kosova bez okolků uznaly. Od té doby tak učinilo dalších 110 zemí včetně České republiky. 

Kosovo

  • Vedení kosovských Albánců jednostranně vyhlásilo nezávislost na Bělehradu 17. února 2008.
  • Bývalá srbská provincie byla od války probíhající v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou.
  • Konflikt, který si vyžádal zhruba 10 000 životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů.
  • Bělehrad reagoval tvrdým zásahem, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

zdroj: ČTK

Srbsko ale nezávislost své chudé jižní provincie nikdy neuznalo a podobný názor zastává i pět desítek států, včetně Ruska, Španělska či Slovenska. „Pokud chce Srbsko mířit směrem k Evropské unii, primární podmínkou je budování právního státu a samozřejmě také přijetí nezávislosti Kosova,“ uvedl tento týden německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v Prištině.

Pavaresia by chtěla vystudovat ve Spojených státech a pak se vrátit do Kosova. Věří, že za hranicemi si najde nové kamarády. „Srbové ale mezi nimi asi nebudou,“ zamýšlí se desetiletá kosovská Nezávislost.

O přetrvávající etnické nenávist svědčí i nedávná vražda kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviče. Umírněného politika, který sice odmítal nezávislost Kosova, ale jako jeden z mála místních srbských představitelů uměl albánsky, kdosi zastřelil v polovině ledna v Kosovské Mitrovici.  

Kosovská policie minulý víkend zadržela dva své příslušníky srbské národnosti podezřelé z manipulace s důkazy během vyšetřování vraždy. Místní média spekulují, že vražda mohla být likvidací nepohodlného politika srbským zločineckým podsvětím. Ivanovič totiž poukazoval na to, že Srbové v etnicky rozdělené Mitrovici mají strach ani ne tak z Albánců, jako z místní srbské kriminální mafie.

Sllovi

Sllovi


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue