Kosovský Albánec s vlajkou Albánie. Ilustrační foto

Kosovský Albánec s vlajkou Albánie. Ilustrační foto | foto: AP

Bílý kouř nad Kosovem. Bělehrad a Priština se dohodly na urovnání

  • 6
Srbsko a jeho bývalá provincie Kosovo dosáhly za zprostředkování Evropské unie dohody o urovnání vztahů. Podle agentury Reuters to oznámila unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová.

"Jednání skončila. Text parafovali oba premiéři," oznámila novinářům šéfka unijní diplomacie. "Chci jim pogratulovat," dodala.

Ashtonovou s touto zprávou předběhla kosovská ministryně pro evropskou integraci Vlora Çitakuová. "Vyšel bílý kouř! Máme dohodu!" oznámila s odkazem na známý rituál během volby papeže na Twitteru.

Podrobnosti dohody zatím nejsou známy. Poslední v řadě postupně překonávaných překážek byl ve středu požadavek kosovského premiéra, aby Srbsko přestalo blokovat členství Kosova v jakýchkoli mezinárodních organizacích.

Na to srbský premiér Ivica Dačić nechtěl přistoupit, neboť by to prakticky znamenalo uznání samostatnosti Kosova, což Srbsko důrazně odmítá.

Kosovo

Kosovo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video