Polský premiér Donald Tusk odvolal šéfa antikorupčního úřadu kvůli skandálu s novelou zákona k hazardním hrám.

Polský premiér Donald Tusk odvolal šéfa antikorupčního úřadu kvůli skandálu s novelou zákona k hazardním hrám. | foto: Profimedia.cz

Korupce kolem hazardu zlomila vaz už třem polským ministrům

  • 5
Polský premiér Donald Tusk se rozhodl vyřešit korupční skandál, který v minulých dnech otřásl Polskem. Odvolal šéfa antikorupčního úřadu Mariusze Kamińského a oznámil, že se chystá zbavit funkce i některé ministry. Tři z nich už rezignovali.

"Aktivity antikorupčního úřadu nebyly v souladu se zákonem, etikou a vůbec s veřejným zájmem. Proto jsem se rozhodl odvolat jeho šéfa Mariuzse Kaminského," řekl dvaapadesátiletý premiér Tusk na tiskové konferenci.

V aféře, kterou tamní média pojmenovala Blackjack-gate, měli vysocí představitelé vládnoucí Tuskovy Občanské platformy za úplatek zrušit připravovanou novelu o hazardních hrách, která by majitelům heren a kasin uložila vyšší daň. - čtěte "Strážci kasin" uspěli i v Polsku, na ruku jim šel ministr sportu

Premiér Tusk nemůže riskovat ztrátu veřejné podpory

Polský předseda vlády, který je v zemi nejoblíbenějším politikem, se rozhodl věc řešit tvrdě. I jemu jde o hodně. Příští rok bude v prezidentských volbách pravděpodobně kandidovat proti současné hlavě státu Lechu Kaczynskému, a tak si sebemenší ztrátu veřejné podpory nemůže dovolit.

Už v pondělí rezignoval ministr sportu a turistiky Miroslaw Drzewiecki. Nyní se k němu přidali, dřív než je premiér stačil sám odvolat, i ministr spravedlnosti Andrzej Czuma, náměstek ministra hospodářství Adam Szejnfeld a ministr vnitra a vicepremiér Grzegorz Schetyna a

Údajné zapletení do korupce u posledního jmenovaného bylo pro Tuska zřejmě velkým zklamáním. Schetyna byl jedním z jeho nejbližších spolupracovníků a uvažovalo se o něm jako o budoucím premiérovi.

Ještě v úterý večer Schetyna v rozhovoru pro novozélandskou televizní stanici TVN 24 řekl, že se skandálem nemá nic společného a že jeho odvolání je "jen na rozhodnutí premiéra".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video