Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bože, chraň krále, znělo Londýnem. Británie korunovala Karla III.

  7:00aktualizováno  16:12
Britský král Karel III. byl ve 13 hodin korunován v londýnském Westminsterském opatství arcibiskupem z Cantenbury Justinem Welbym. Před samotným aktem král složil přísahu a byl pomazán. Pak převzal korunovační regálie. S ženou též absolvovali svaté přijímání. Obřadu se účastnilo 2 200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další na obrazovkách při typicky britském deštivém počasí.

Po návratu z korunovace ve Westminsterském opatství na balkóně Buckinghamského paláce vystoupil král Karel III. s chotí Camillou a pozdravili přihlížející davy. Po jejich boku vystoupili pážata, dvorní dámy a další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Králův druhorozený syn princ Harry, který se odstěhoval do Spojených států, se vystoupení na balkónu nezúčastnil, protože již nevykonává královské povinnosti. Davům nezamával ani králův bratr princ Andrew, který se v roce 2020 stáhl ze své oficiální role v návaznosti na obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé.

Korunovace Karla III.

Britský král Karel III. mává davům z balkonu Buckinghamského paláce po své korunovaci. (6. května 2023)

Královská rodina z balkónu přihlížela zhruba dvouminutovému vojenskému přeletu, kterého se za silného deště zúčastnily vrtulníky a letadla královského letectva.

Původně plánovaný šestiminutový přelet byl kvůli nepříznivému počasí na poslední chvíli omezen, mělo se ho zúčastnit téměř 60 letadel, od ikonických spitfirů z druhé světové války po moderní stíhačky.

Korunovace začala po 11. hodině dopoledne, kdy se Karel III. s Camillou vydali z Buckinghamského paláce kočárem do Westminsterského opatství. V katedrále už je čekaly dva tisíce hostů z celého světa, pozván byl i český prezident Petr Pavel.

Do opatství král s chotí přijeli ve státním zlatočerném kočáře, který byl vyroben v roce 2012 při příležitosti diamantového jubilea nástupu královny Alžběty II. na trůn. Tento moderní kočár má i topení či klimatizaci.

V katedrále král Karel III. odpřisáhl věrnost bohu a slíbil, že bude spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu.

„Král je korunován, aby sloužil,“ pronesl arcibiskup Welby v kázání. Ceremoniál doprovázely zpěvy v latině, ale poprvé zazněl také například velšský zpěv.

George a Charlotte zvládli korunovaci skvěle. Nezklamal ani smíšek Louis

Slavnostní pomazání svatým olejem z Olivové hory proběhlo bez zraků přítomných za zástěnou. V průběhu byla použita „korunovační lžíce“, která je jediným dochovaným korunovačním klenotem ze středověkých časů.

„Pane, dopřej králi dlouhý život,“ pronesl arcibiskup Welby v projevu a krále slavnostně korunoval korunou svatého Eduarda. Podle BBC je to jediný moment v Karlově životě, kdy ji měl na hlavě. Koruna byla vyrobena v roce 1661 a je osazená mimo jiné rubíny, safíry či topazy. Váží přes dva kilogramy.

Několik minut po králi byla korunována i jeho choť Camilla. Arcibiskup z Canterbury jí nasadil korunu královny Marie z Tecku, která byla vyrobena v roce 1911.

Procesí královského páru se vydalo z Westminsterského opatství po druhé hodině odpoledne. Karel III. s Camillou s korunami na hlavách jeli ve zlatém kočáře, který se běžně používá při korunovacích. Ulicemi Londýna s nimi kráčely stovky členů vojska. Průvodu přihlíželo několik tisíc nadšenců.

Král Karel III. a královna Camilla na sobě během návratového procesí měli pláště zhotovené speciálně pro ně dva, na nichž byly vyšité přírodní motivy, které jsou královskému páru blízké. Zdobily je také národní symboly Anglie (růže), Skotska (bodlák) a Irska (čtyřlístek jetele).

Po celém Londýně se sešly tisíce lidí, aby aktu korunovace Karla III. přihlížely. Většina nadšenců má u sebe britské vlaječky. Někteří z nich před palácem nocovali, aby si podél třídy The Mall ukořistili ta nejlepší místa.

V centru Londýna se v sobotu ráno setkala skupinka protestujících s transparenty s nápisy „zrušte monarchii“. Někteří zase dorazili v tričkách s přeškrtnutou britskou vlajkou. Britská policie zatkla při demonstraci na Trafalgarském náměstí vůdce antimonarchistického hnutí Republic Grahama Smithe a pět dalších členů této skupiny. Zřejmě kvůli tomu, že si přinesli megafon, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího skupiny. Do akce po celém Londýně je nasazeno asi 11 tisíc policistů.

„Dnešní korunovace je okamžikem mimořádné národní hrdosti. Žádná jiná země by nedokázala předvést tak oslnivou podívanou,“ uvedl na Twitteru britský premiér Rishi Sunak. „Není to však jen podívaná. Je to hrdé vyjádření naší historie, kultury a tradic. Je to živá ukázka moderního charakteru naší země. A ceněný rituál, díky němuž se rodí nová éra,“ dodal.

Korunovace po 70 letech

Velkolepou korunovaci hlavy státu Evropa už dlouho nezažila. Ve Spojeném království se naposledy odehrála před 70 lety, když začínalo dlouhé panování královny Alžběty II.

Její syn Charles se stal králem loni 8. září, když jeho matka zemřela ve věku 96 let. Korunovaci k výkonu své funkce nepotřeboval, ceremoniál je však považován za symbolické potvrzení pouta se státem a anglikánskou církví.

PŘEHLEDNĚ: Kudy, v čem a s kým. Vše o korunovaci Karla III.

Poprvé se korunovace ve Westminsterském opatství konala v roce 1066, když na trůn usedl Vilém I., známý též jako Vilém Dobyvatel. Ceremoniál se od té doby neustále vyvíjel a letos ho například teprve podruhé přenášela živě televize.

V souvislosti s královským ceremoniálem se během víkendu napříč Británií konají stovky různých oslav a charitativních akcí, přičemž hospody, bary a kluby v Anglii a Walesu mají v sobotu prodlouženou otevírací dobu.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...