ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Druhá vlna na postupu. Denní maxima hlásí celá střední Evropa vyjma Německa

  • 113
Česko není jediná země Evropy, kde rychle stoupají počty nakažených covidem-19. Rekordní denní přírůstky zaznamenali na Slovensku, v Rakousku, Švýcarsku či Polsku. Itálie a Španělsko připravují zpřísnění dosavadních opatření.

Slovensko v úterý zaznamenalo rekordní počet nově potvrzených případů, když přibylo 2202 nakažených. Provedeno bylo přes 13 800 testů, což je druhý nejvyšší počet za jeden den od propuknutí pandemie.

Bratislava ve snaze odhalit ohniska nákazy připravuje plošné testovaní obyvatel. Podle premiéra Igora Matoviče kvůli šíření nákazy ve hře zůstává i zavedení celostátní karantény, takzvaného lockdownu.

Slováci začnou plošně testovat na covid, v Irsku zavírají obchody

V Polsku ministerstvo zdravotnictví oznámilo rekordních 10 040 nových infekcí. Koronavirem se v 37 milionovém Polsku celkem nakazilo 202 579 lidí, z nichž 3 851 lidí zemřelo.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že kapacita nemocničních lůžek pro pacienty s covidem-19 je okolo 17 000. Pro případ, že pro nemocné nebude ve zdravotnických zařízeních dostatek místa, připravuje Polsko hlavně ve velkých městech polní nemocnice.

Poláci otevřou nemocnici na Národním stadionu, zdravotní systém už nestíhá

Také Rakousko a Švýcarsko zaznamenaly nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů nákazy od počátku epidemie.

V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, infekce koronavirem prokázala u více než 69 400 lidí. S covidem-19 zemřelo 925 lidí. Přes 52 600 lidí se viru SARS-CoV-2 zbavilo. V nemocnicích je nyní 960 pacientů s covidem-19, z toho 147 na jednotkách intenzivní péče. Nejvíce postiženou spolkovou zemí zůstává hlavní město Vídeň.

Ve Švýcarsku přibylo 5 596 infikovaných, podle švýcarského Spolkového zdravotního úřadu je nyní pozitivních 19,8 procenta všech testovaných. Celkem se ve Švýcarsku, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, a v Lichtenštejnsku, v němž žije asi 38 000 lidí, od počátku epidemie nakazilo 91 763 lidí. S covidem-19 jich 1856 zemřelo.

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 7 595 případů. Přírůstek je jen o málo nižší než dosud rekordní bilance 7 830 infikovaných ohlášená v sobotu, informoval ve středu Institut Roberta Kocha.

V předchozím dni bylo v Německu, které má 83 milionů obyvatel, registrováno 6 868 případů koronavirové nákazy a 47 úmrtí s covidem-19. Středeční nárůst počtu nakažených je výrazně vyšší ve srovnání se středou minulý týden, kdy se počet infikovaných zvýšil o 5 132.

Také slovinské a chorvatské úřady ve středu oznámily nejvyšší denní přírůstky počtů nakažených.

V Chorvatsku testy koronavirus potvrdily u dalších 1 424 lidí. Chorvaté musí podle vládních nařízení nosit roušky ve vnitřních prostorech, omezené jsou počty návštěvníků v barech a restauracích a shromáždění více než 50 si vyžadují povolení úřadů.

Ve Slovinsku zaznamenali 1 503 nových případů, což je bezmála dvakrát více než minulý týden, kdy Lublaň oznámila předchozí rekordní bilanci, píše agentura DPA. Země tento týden vyhlásila na 30 dní stav nouze a zavedla zákaz vycházení mezi devátou hodinou večerní a šestou ranní.

Slovinsko vyhlásilo kvůli covidu nouzový stav, ve Walesu začne lockdown

Itálie a Španělsko v úterý ohlásily přes 10 000 nových případů nákazy.

Šedesátimilionová Itálie zaznamenala 10 874 nových případů, celkem více než 400 000. Nejpostiženějším italským regionem je nadále desetimilionová Lombardie a Kampánie, které požádaly vládu o vyhlášení zákazu nočního vycházení na svém území. Omezení chystají i další italské kraje.

Španělsko se zhruba 47 miliony obyvatel hlásí 13 873 infikovaných za poslední den, čímž se celkový počet případů koronaviru v zemi od začátku epidemie přiblížil k jednomu milionu lidí. Kvůli růstu počtu nakažených obě země zvažují zpřísnění opatření.

Po úterním setkání s italským premiérem Giuseppem Contem v Římě potvrdil španělský premiér Pedro Sánchez možnost, že jeho vláda zavede nová omezení. „Španělská vláda uvažuje o zavedení celostátních opatření, ale ve spolupráci s regiony,“ uvedl premiér. Mezi zvažovanými opatřeními je zákaz nočního vycházení v madridské autonomní oblasti.

Situace se výrazně zhoršuje také ve Francii, kde se za posledních 24 hodin objevilo více než 20 000 nových případů. Už minulý týden tuto hranici překročila pětkrát a dvakrát dokonce francouzské úřady zaznamenaly více než 30 000 nově nakažených.

Nadále prudce roste počet hospitalizovaných s covidem-19. Aktuálně francouzské nemocnice pečují o 12 458 pacientů s touto nemocí. Na jednotkách intenzivní péče leží 2177 nakažených, což je o 78 více než předchozí den.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video