Drony v Bogotě hlídají dodržování opatření i teplotu, na nemocné volají lékaře

  • 7
V kolumbijské Bogotě hlídají zdravotní stav obyvatel a dodržování bezpečnostních opatření kvůli koronaviru policejní drony. Lidem měří teplotu a také kontrolují, zda se nezdržují ve větších skupinách. Pokud bezpilotní letoun u někoho odhalí horečku, jeho polohu pošle zdravotnickému týmu, který člověka vyhledá a určí, jestli má další příznaky covidu-19.

„Ve dne i v noci to usnadňuje najít lidi ve skupinách,“ popisuje výhody dronů v boji proti šíření nákazy policista Jorge Humberto Caceres, který jednotce provozující drony velí. 

Osmimilionová Bogotá eviduje okolo třetiny ze všech 17 tisíc případů nákazy, které Kolumbie od propuknutí nemoci v zemi zaregistrovala. 

„(Drony) nám udávají přibližnou tělesnou teplotu a případ potom předají do národního systému, aby o něj mohlo být postaráno,“ uvádí policista.

Bezpilotní letouny provádějí kontroly jenom na ulici, dodává kolumbijská policie, podle které nebudou letouny zasahovat do soukromí Kolumbijců v bytech a domech. Drony ve vzduchu vydrží až 30 minut, vznést se mohou až do výšky 500 metrů a od vozidel, která slouží jako ovládací centra, se mohou vzdálit až na pět kilometrů.

K dohledu na dodržování koronavirových opatření využívala bezpilotní letouny i policie ve Francii, té to však na začátku tohoto týdne zakázala Státní rada, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu. Záběry z dronů jsou podle rady snadno zneužitelné a použití letounů chybí opora v zákoně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video