ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lidé se díky rouškám odnaučili sahat na tvář, tvrdí čínská studie

  • 16
Povinné nošení roušek pomáhá v tom, aby si lidé nesahali rukama na tvář, tvrdí čínská vědecká studie. Oči, nos a ústa totiž mohou být cestou, kudy se do těla dostane virus, píše italský deník Corriere della Sera. I tato drobnost tak může pomoci omezit šíření viru. To však neplatí pro oči, na které si podle výzkumu lidé dále sahají.

Když na začátku pandemie v Itálii byla zavedena povinnost nosit roušky na veřejných místech, virologové často opakovali, že toto opatření slouží také k tomu, abychom si nesahali rukama na obličej, jehož se jinak dotýkáme stokrát za den. 

Nos, oči a ústa jsou cestou pro vstup SARS-CoV-2 do těla, a proto je třeba mýt si často ruce. Nyní to potvrdila i studie publikovaná na stránkách vědeckého časopisu JAMA: kdo nosí roušku, má tendenci méně si sahat rukama na nos a ústa, které jsou zakryté. To ovšem neplatí pro oči, na něž si nadále saháme, protože zakryté nejsou.

V čínské studii byla použita videa natočená na veřejných místech, jako jsou stanice veřejné dopravy, silnice a parky v Číně, v Japonsku, v Jižní Koreji, v západní Evropě a ve Spojených státech. Na videích, z nichž každé trvá asi minutu, bylo zachyceno 5 000 lidí v době před pandemií a 2 887 lidí v období od března a dubna 2020. Ukázalo se, že používání roušky je spojeno s menší četností doteků tváře, a to bez ohledu na to, jaký druh roušky byl používán.

Před pandemií covidu-19 byla četnost doteků obličeje poměrně vysoká v Jižní Koreji, v západní Evropě a ve Spojených státech. V kontinentální Číně a v Japonsku byla vcelku nízká.

Saháte si po zavedení nošení roušek méně na obličej?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 12. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

Během pandemie doteků ubylo

V době pandemie covidu-19 se četnost kontaktů s tváří snížila v Číně, v Jižní Koreji a v západní Evropě. Podle toho, jak bylo v té které zemi povinné nosit roušku, byla spojitost mezi saháním na obličej a nošením roušky podle jednotlivých zemí rozdílná.

V Číně a v Jižní Koreji bylo pozorováno nejvýraznější snížení počtu doteků obličeje. Západní Evropa nepřijala stejnou politiku pokud jde o povinnost nošení roušky, a zde se proto tento zlozvyk snížil jen mírně. Autoři studie přiznávají, že jejich práce má nedostatek v tom, že nezahrnuje videa z uzavřených prostorů, jako jsou úřady, restaurace či muzea, kde se rouška používá nejvíce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue