Nizozemci kvůli omikronu zatýkali v letadle, WHO varuje před vysokým rizikem

  6:34aktualizováno  10:01
Variantu covidu omikron potvrdily v neděli testy u 13 cestujících z Jihoafrické republiky (JAR), kteří přiletěli do Nizozemska. Tamní policie zatkla nakažený pár, který opustil karanténu. Dva případy této mutace ohlásilo také Dánsko a Kanada, Japonsko zakáže vstup do země všem cizincům. Omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO).

ilustrační snímek | foto: Reuters

V pátek potvrdily testy covid-19 dohromady u 61 lidí, kteří dorazili na letiště Schiphol u Amsterodamu nejméně dvěma lety z JAR. Nedlouho poté nizozemská vláda zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky.

Většina z pozitivně testovaných se musela přemístit do izolace v hotelu poblíž letiště, několika málo lidem bylo dovoleno, aby strávili karanténu za dodržování přísných podmínek doma. Další testy pak zkoumaly, zda jsou cestující nakaženi variantou omikron. Prokázala se u 13 z nich.

Nizozemská vojenská policie pak oznámila, že v letadle zatkla manžele, kteří hotel, kde měli být v karanténě, opustili. Pár byl podle prohlášení vojenské policie zatčen v letadle, které se připravovalo k odletu z Nizozemska. Jména ani národnost zadržených policie nezveřejnila, uvedla však, že je předala zdravotnickým úřadům.

V izolaci jsou také dva lidé, u nichž testy odhalily variantu omikron po příletu z JAR do Dánska. Tamní úřady nyní pátrají po lidech, kteří s nimi byli v blízkém kontaktu. V Kanadě se potvrdila nákaza omikronem v metropoli Ottawě u dvou lidí, kteří v poslední době byli v Nigérii, sdělila vláda provincie Ontario. Dotyční jsou v izolaci.

Skotská vláda v pondělí potvrdila šest případů nové varianty koronaviru omikron na svém území, část se nakazila komunitně. Portugalsko má 13 případů omikronu.

Česko má první nákazu mutací omikron, stejně jako Německo či Itálie

V Německu se nákaza variantou omikron prokázala již v sobotu ve dvou případech u lidí, kteří přiletěli z JAR do Mnichova. V neděli se potvrdila tato varianta i u testovaného v Hesensku. Případ je podle ministra sociálních věcí této německé spolkové země Kaie Kloseho rovněž spojený s příletem z JAR.

Británie, která doposud registrovala dva případy omikronu, potvrdila na konci víkendu třetí případ související s cestováním na jih Afriky. Nakažený pobýval ve čtvrti Westminster v centru Londýna, nyní už v ale v Británii není. „Je velmi pravděpodobné, že v příštích dnech odhalíme další případy, jak jsme toho svědky i v jiných zemích světa,“ uvedl britský úřad pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).

Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že pravděpodobně odhalilo osm případů nákazy omikronem. Jedná se o lidi, kteří přicestovali do země z jižní Afriky. Definitivní potvrzení infekce ale potrvá několik dní. Podezření na nákazu omikronem u člověka, který se zhruba před týdnem vrátil z Jihoafrické republiky, má i Švýcarsko.

Velmi vysoké riziko, varuje WHO

Varianta omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 "vážné následky“, dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters.

WHO vyzvala své členské státy, aby urychlily očkování vysoce prioritních skupin a hlásily výskyt případů nákazy variantou omikron, případně jejich klastry, a také jejich podíl mezi sekvenovanými vzorky.

„Omikron má bezprecedentní počet mutací v hrotovém proteinu, z nichž některé jsou znepokojivé s ohledem na potenciální dopad na trajektorii pandemie,“ uvedla WHO. „Celkové globální riziko spojené s novou variantou omikron je hodnoceno jako velmi vysoké,“ upozornila.

Závod s časem

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že Evropská unie potřebuje čas, aby mohla plně zhodnotit možné důsledky nové koronavirové varianty omikron. „Víme, že je to závod s časem... Vědci a výrobci potřebují dva až tři týdny, aby získali plnou představu o povaze mutací varianty omikron,“ podotkla von der Leyenová na nedělní tiskové konferenci v Litvě.

Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Proč se nová mutace jmenuje omikron? WHO nechtěla urazit čínského prezidenta

Mnoho zemí světa s jižní Afrikou omezilo nebo zrušilo letecké spojení. Například Izrael zakázal od nedělního večera na dva týdny vstup do země všem cizincům. Přílety linek ze zahraničí znemožní od pondělka na 14 dní také Maroko.

Omikron již v uplynulých dnech zaznamenaly mimo jiné Česko, Belgie nebo Itálie. První případy v neděli vedle Nizozemska, Dánska a Kanady ohlásila i Austrálie.

Japonsko se zavírá turistům

Japonsko od 30. listopadu zakáže vstup do země cizincům. Důvodem jsou obavy spojené s novou variantou koronaviru omikron. V pondělí to oznámil japonský premiér Fumio Kišida.

Novinářům sdělil, že cílem kroku je zabránit nejčernějšímu scénáři. „Je to dočasné opatření, dokud nebudou informace o variantě omikron jasnější,“ řekl podle agentury Kjódó. Zároveň uvedl, že se nákaza koronavirem prokázala u člověka, který přijel z Namibie. Vzorek nyní v laboratoři analyzují s cílem zjistit,o jakou variantu koronaviru jde.

Zákaz vstupu cizincům Japonsko přitom zmírnilo 8. listopadu, když se otevřelo podnikatelům, zahraničním studentům a stážistům v technických oborech pod podmínkou, že za ně budou zodpovídat organizace, které je hostí.

O víkendu Japonsko zpřísnilo omezení vstupu pro lidi přijíždějící z Jihoafrické republiky a osmi dalších zemí. Těmto cestujícím přitom nařídilo desetidenní karanténu v zařízeních určených vládou.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...