Zdravotnický pracovník wu-chanské nemocnice připravuje infuzi pro pacienty...

Zdravotnický pracovník wu-chanské nemocnice připravuje infuzi pro pacienty nakažené koronavirem. (3. února 2020) | foto: Reuters

Covid-19. Koronavirus má své jméno, vakcína by mohla být za 18 měsíců

  • 138
První vakcína proti novému typu koronaviru, který se od loňského prosince šíří z Číny, by mohla být k dispozici za jeden a půl roku. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus zároveň uvedl, že virus dostal název Covid-19.

„Mít jméno (pro nový typ koronaviru) je důležité, aby se zabránilo používání jiných názvů, které jsou nepřesné nebo stigmatizující,“ řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ve světových médiích se dosud objevovalo například označení wuchanský koronavirus podle města Wu-chan, které je epicentrem nákazy. To se jeho obyvatelům nelíbilo, přišlo jim to stigmatizující.

Ghebreyesus v úterý také vyzval svět, aby „se probudil a považoval virus za veřejného nepřítele číslo jedna“. „Stále se snažíme omezit šíření a nenechat virus se dál přenášet,“ zmínil Ghebreyesus. „Viry mohou mít větší následky než jakákoliv teroristická akce,“ varoval.

Světová zdravotnická organizace opakovaně nabádá země, aby sdílely výsledky svých výzkumů nového koronaviru, což by přispělo k jeho rychlejšímu vymýcení. Několik expertních týmů v Austrálii, Velké Británii, Číně, Francii, Německu a Spojených státech tak závodí ve vývoji vakcíny - procesu, který normálně trvá dlouhé roky.

Covid-19 připravil o život nejméně 1 018 lidí, z toho jen jeden mrtvý není hlášen z Číny. Nejlidnatější země světa doposud zaznamenala přes 42 700 potvrzených případů, přítomnost viru testy prokázaly i u několika stovek lidí v jiných zemích.

Jak správně pojmenovat virus

WHO v roce 2015 vydala instrukce, v nichž odrazuje od toho, aby nemoci dostávaly jména po místech, zvířatech (prasečí chřipka) nebo skupinách lidí (legionella - nemoc legionářů).
Název podle místa, kde se nákaza vyskytla, má například ebola, která se objevila v jedné vsi nedaleko řeky Ebola. Lymská borelióza je zase pojmenovaná po pobřežním městečku Old Lyme v americkém státu Connecticut. 

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan přišel s předpovědí, že epidemie nového typu koronaviru vyvrcholí v Číně tento měsíc a do dubna by mohla skončit. Uznávaný epidemiolog, který výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS v roce 2003, se však již jednou ve své předpovědi spletl. Koncem letošního ledna totiž tvrdil, že šíření nového koronaviru dosáhne vrcholu během týdne až deset dní.

Skončí epidemie do dubna?

V nejnovějším rozhovoru s agenturou Reuters třiaosmdesátiletý zdravotnický expert Čung optimisticky prohlásil, že postup nového koronaviru se brzy zpomalí. Podotkl přitom, že v některých lokalitách již počet nových případů infekce klesá. Ve své předpovědi vycházel z matematických modelů, aktuálního stavu a opatření přijímaných čínskou vládou.

„Doufám, že někdy v dubnu už bude po všem,“ řekl Čung Nan-šan. „Nevíme ale, proč je ta nemoc tak nakažlivá, to je největší problém,“ dodal epidemiolog v nemocnici ve městě Kuang-čou (Kanton), kde se léčí 11 pacientů nakažených novým koronavirem. Postupné ubývání případů infekce v jihočínské provincii Kuang-tung, kde Čung působí, ale také třeba v provincii Če-ťiang je podle něj velmi dobrou zprávou.

Šéf komunistické strany v sedmimilionovém městě Chuang-kang, které leží nedaleko Wu-chanu a po Wu-chanu má druhý největší počet smrtelných případů nákazy koronavirem, uvedl, že situace kolem epidemie je stále vážná. Ve městě chybí zdravotnické potřeby a úřadům dělá starosti, jak zabránit šíření viru do venkovských oblastí.

S tím, jak roste nespokojenost veřejnosti s reakcí úřadů na epidemii, odvolala vláda provincie Chu-pej tajemníka komunistické strany při chupejské komisi pro zdravotnictví i předsedu této komise. Podle BBC jde o zatím nejvýše postavené funkcionáře, kteří od začátku epidemie přišli o funkci. Kvůli „zanedbání povinnosti v souvislosti se zacházením s dary“ také na své pozici končí dosavadní zástupce místní pobočky Červeného kříže.

Podle čínských státních médií byly za současné epidemie z postů odvolány stovky činitelů na nižších úrovních, postup jiných vyšetřují nadřízení, další zase dostali důtku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video