Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polovině Španělů už se otevřely pláže a kina, Řekové mohou na ostrovy

  12:26aktualizováno  13:59
Česko není jedinou zemí, v níž se v pondělí uvolnila opatření přijatá proti šíření koronaviru. Zhruba polovina španělské populace může po více než dvou měsících opět vyrazit do restaurace či do kina nebo se jít koupat na pláž. Od restrikcí zavedených v rámci boje proti nákaze se dále upouští v Řecku či Dánsku.

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti Španělska různě podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou (fáze 0 až 3). V předposlední fázi (označované číslem 2) je od pondělí téměř polovina Španělska, kde se znovu otevírají i velké obchody, bazény, kina či divadla a kde se mohou opět konat kulturní akce. 

V celém Španělsku, jež bylo při pandemii covidu-19 postiženo s Itálií v Evropě nejvíce, ale dál platí omezení pohybu mimo domovskou provincii a povinnost nošení roušek na veřejnosti, pokud nelze dodržet bezpečnou vzdálenost. Návštěvnost restaurací a pláží je omezena tak, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost. Noční bary a diskotéky zůstanou dál zavřené. 

Barcelona a Madrid, které patřily k nejpostiženějším oblastem ve Španělsku, a některé další části země (asi 25 milionů Španělů) vstoupily do fáze 1 (dosud byly ve fázi nula). Lidé se tak mohou shlukovat do skupin po deseti a smí se tam opět otevřít zahrádky restaurací a barů, a to včetně plážových, i když jen s poloviční obsazeností a při dodržování větších hygienických pravidel. 

„Musíme dezinfikovat stoly a židle po každém hostovi,“ popsal jedno z opatření majitel kavárny nedaleko barcelonského chrámu Sagrada Família. I on ale musel připravit na zahrádce jen polovinu stolů. Oblíbená kavárna Cafe de l’Ópera otevře až v úterý. „Nejprve obhlédnu, jak budou policisté kontrolovat dodržování pravidel,“ řekl deníku El Periódico její majitel Andreu Ros.

Barcelonské hotely se nově otevřely s plexiskly na recepcích, značkami na zemi pro dodržování bezpečné vzdálenosti či ovladači na televizi v plastových obalech. Snídaně budou servírovat na pokoj, nikoli ve společných prostorách. Místní hoteliéři ale očekávají návštěvnost maximálně pětiprocentní, dokud neskončí omezení pohybu pro turisty. Pro domácí by to mělo být zhruba za měsíc, kdy má skončit fázové uvolňování opatření, a pro cizince se má země otevřít v červenci. 

Italové po dvou měsících zaplnili pláže i bary. Pravidla dodržoval málokdo

V Barceloně platí specifická pravidla omezení pohybu. Její obyvatelé nesmějí navštívit přátele ani příbuzné ve vedlejší obci, protože katalánská vláda zatím nesjednotila pro uvolňování omezení tři oblasti: Barcelonu, metropolitní oblast Sever a metropolitní oblast Jih. 

K uvolňování omezení přistupují i další země

Do restaurací po deseti týdnech mohou opětovně i Řekové. Též mohou znovu volně cestovat na místní ostrovy. Jejich provozovatelé ale musí omezit počet lidí, kteří sedí u jednoho stolu a zajistit mezi nimi bezpečnou vzdálenost (zhruba jeden metr). Podle místního tisku nesmí usazovat hosty do vnitřku restaurací, pokud tento prostor nemá otevřenou stěnu ven. Personál musí nosit roušky a často dezinfikovat prostory.

Podle agentury ANA-MPA se ale například v Soluni otevře v pondělí jen asi třetina kaváren a restaurací, které mají povolení mít stoly venku. Ostatní budou zřejmě zatím jen dál nabízet jídlo s sebou.

Řekové vyšli na pláž, ve Španělsku je nejméně obětí od půlky března

Řekové též mohou volně cestovat na místní ostrovy. Plavidla musí dodržovat přísná hygienická opatření. Kvůli zachování bezpečné vzdálenosti na palubě (asi 1,5 metru) budou smět být obsazená je z 50 procent. Cestujícím na delších trasách se měří teplota a musí vyplnit zvláštní formulář. Povinné jsou tam jako v jiné veřejné dopravě v zemi roušky. 

V Itálii se pak po dlouhé pauze zprovozní plovárny a sportovní centra. Ukrajinská metropole Kyjev zprovozní metro. Kulturní zařízení a zoologické zahrady otevře Dánsko, zákazníky v barech, klubech a na sportovištích uvítá Island. Do venkovních bazénů si budou moci zajít lidé v německém Bavorsku.  V Indii se má obnovit provoz na vnitrostátních leteckých linkách, který byl pozastaven na dva měsíce.

V Íránu se v pondělí opět otevřely hlavní šíitské svatyně, které byly od března kvůli boji s koronavirem zavřené. Věřící museli mít roušky, projít dezinfekčními tunely a podrobit se měření teploty. 

Írán je nákazou nejvíce postiženou zemí na Blízkém východě. Vláda navzdory nedávným nárůstům počtu nových infekcí postupně od 11. dubna ochranná opatření uvolňuje. Íránci tak mohou znovu cestovat mezi městy a postupně se otevírají i obchody. 

Japonsko zrušilo nouzový stav

Na celém území Japonska se v pondělí zrušil nouzový stav vyhlášený s cílem zabránit šíření koronaviru, vyhlášený před pěti týdny. Měl platit do konce května. 

Vzhledem k příznivému vývoji ale 14. května vláda stav nouze zrušila ve většině oblastí s výjimkou osmi prefektur, mezi něž patřila i města jako Tokio, Ósaka a Kjódó. Nyní neplatí ani v nich.

Premiér Šinzó Abe ocenil, že se Japonsku podařilo epidemii dostat pod kontrolu za pouhý měsíc a půl, a podotkl, že to ukazuje sílu „japonského modelu“. Varoval ale zároveň, že pokud by infekcí začalo opět výrazněji přibývat, bude nouzový stav znovu zaveden. Až do konce května lidé nemají překračovat hranice mezi jednotlivými prefekturami.

Tokijská guvernérka Juriko Koikeová řekla, že metropole začne nyní uvolňovat omezení, takže se otevřou například knihovny či muzea. V další fázi uvolňování přijdou na řadu divadla a kina, uzavřené naopak zůstanou posilovny a tělocvičny. Tokio bylo s 5 100 případy postiženo epidemií nejhůře, v pondělí potvrdilo ale již jen pět nových případů nákazy. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...