ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Vakcína proti koronaviru možná za rok. Už jsou spory, kdo ji dostane

  • 57
Vakcína proti nemoci covid-19 by v optimistickém případě mohla být schválena asi tak za rok, ve středu to řekl zástupce Evropské lékové agentury (EMA) Marco Cavaleri. Ředitel francouzské farmaceutické společností Sanofi řekl, že jejich vakcínu by mohly jako první dostat USA. Vyvolal tím pobouření ve Francii.

Marco Cavaleri, který v agentuře odpovídá za vakcíny, podle agentury Reuters projevil skepsi ohledně tvrzení, že očkování proti novému typu koronaviru by mohlo být k dispozici už v září. „Co se týče vakcín, v jejichž případě musí výzkum začít od nuly, mohli bychom podle optimistického scénáře mluvit od nynějška o roku,“ řekl Cavaleri.

Koronavirus ve světě

Monica Samudio, jejíž manžel Jorge Garcia zemřel na onemocnění covid-19,...
Zlaté sochy na náměstí Trocadero před Eiffelovou věží ozdobené rouškami. (14....
Žena v Asunciónu, hlavním městě Paraguaye, prodává staré noviny, do kterých...

EMA zkoumá 115 různých léčebných prostředků na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Podle Cavaleriho by některé z nich mohly být v Evropě schváleny už letos v létě. O jaké jde, ale podle Reuters neřekl.

Evropská komise začátkem tohoto měsíce zorganizovala dárcovskou konferenci na podporu vývoje vakcíny a léků proti koronaviru na globální úrovni. Očkovací látku proti covidu-19 začaly zároveň v Česku vyvíjet Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny.

To však u několika předních členů Učené společnosti ČR vyvolalo podezření ohledně zkušenosti a kompetentnosti iniciátorů tohoto výzkumu. Radí, aby se Česko připojilo ke snahám Evropské unie o vývoj vakcíny.

USA mají dostat vakcínu jako první, Francie se bouří

Pobouření vyvolala francouzská farmaceutická společnost Sanofi, která naznačila, že případnou vakcínu proti koronaviru dostanou jako první Spojené státy. Postavily se podle ní do čela financování vědeckého výzkumu a vývoje očkovací látky.

Takové prohlášení ale vyvolalo kritiku a francouzská vláda podle agentury AFP uvedla, že považuje privilegovaný přístup k vakcíně za nepřijatelný. Nyní Sanofi ujišťuje, že k očkování, pokud bude vyvinuto, budou mít přístup všichni, uvedla agentura DPA.

Šéf Sanofi Paul Hudson již na konci dubna prohlásil, že je velmi dobře představitelné, že jako první dostanou vyvíjenou očkovací látku této firmy Američané. Ve středečním rozhovoru s agenturou Bloomberg pak Hudson zopakoval, že je pravděpodobné, že vakcínu od Sanofi dostanou dříve než ostatní svět Spojené státy.

Česká cesta k vakcíně. Jsou odborné důvody, proč není vhodná, řekl Prymula

„Vláda USA má právo na největší předobjednávku, protože podstoupila rizika a (do vývoje) investovala,“ řekl Hudson. Podle něj USA očekávají, že když s vývojem pomohly, tak jako první vakcínu dostanou. Hudson rovněž varoval, že Evropě hrozí, že zůstane stát opodál, pokud nezvýší své úsilí najít účinnou ochranu proti koronaviru.

Hudsonova slova vyvolala rozsáhlou kritiku. Náměstkyně francouzského ministra zdravotnictví Agnes Pannierová-Runacherová podle AFP označila záměr Sanofi za nepřijatelný. Dodala, že francouzská vláda odmítá jakékoli upřednostňování na základě finančních kritérií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video