Nemocnice v New Yorku zachvátil chaos, mrtvé chtějí umísťovat do kamionů

  • 562
Realita uvnitř newyorských nemocnic, jež jsou ohniskem koronaviru v USA, připomíná válečnou zónu. Pohotovosti jsou nacpané pacienty, které sužují záchvaty kašle. Přepracovaní zdravotníci dostávají jednu obličejovou masku denně a ničí je starosti kvůli tenčícímu se počtu ventilátorů. „Je to kakofonie kašle a utrpení,“ líčí jeden z nich.

V New Yorku přibývá nakažených pětkrát rychleji než ve zbytku USA a zdravotníci se vystavují riziku ve snaze zastavit vlnu nemoci, která se s každým dnem zhoršuje. Čelí nedostatku potřebného vybavení, místo něhož se jim podle CNN dostává jen zatím nesplněných slibů federální vlády.

Lékař Craig Spencer dříve pracoval jako epidemiolog v Africe a jihovýchodní Asii. V Guineji pečoval o infikované ebolou, kterou se při tom sám nakazil. Koronavirus ho ale děsí víc, než všechno, co dosud zažil. Nyní je šéfem pohotovosti v Newyorské presbyteriánské nemocnici.

„Z opuštěných ulic vstoupíte do naprostého chaosu. Na pohotovosti je slyšet kakofonie kašle. Nasadíte si masku a jdete,“ líčí. Spencer musí denně řešit s rodinami pacientů osud jejich milovaných. Jestli bude ke zlepšení stačit zvýšit příjem kyslíku, napojení na ventilátor, nebo jestli už není žádná naděje.

Podle úterní bilance bylo ve městě New York diagnostikováno s nákazou koronavirem téměř 15 000 lidí a více než 2 800 z nich muselo být hospitalizováno – z toho více než 600 na jednotkách intenzivní péče (JIP).

Pacienti potřebují stále častěji intenzivní péči

Na město New York připadá více než polovina všech případů zjištěných ve státě New York, který je v USA koronavirem postižený nejvíce. Celkový počet obětí ve státě stoupl ve středu večer na 300. V celých Spojených státech se koronavirem nakazilo už přes 68 500 lidí, nemoci podlehlo tisíc z nich. 

Koronavirus ohrožuje i mladé, v USA bojuje o život dvanáctiletá dívka

Pacienti nejprve přicházeli jen s mírnými symptomy sahajícími od rýmy po slabou horečku a strachem, že mají koronavirus. To se minulý týden obrátilo a nyní do nemocnice proudí nemocnější pacienti, kteří potřebují intenzivní péči.

„Neustále nás upozorňují na příchod pacientů ve vážném stavu. Pořád spěcháme. Lidem je příšerně zle, dusí se a zvrací. Abychom je zachránili, musíme je napojit na přístroje. Neustále někoho intubujeme. Jsme vyčerpaní, a to není ještě není ani deset dopoledne,“ popsal Spencer na Twitteru.

„Bojíte se sundat si masku. Je to jediná věc, která vás chrání. Máte žízeň, ale víte, že ještě nějakou dobu vydržíte. V západní Africe jsme během epidemie eboly strávili v ochranném obleku hodiny ve vedru a bez vody,“ vylíčil.

Mrazící kamiony, sdílené ventilátory, pytle jako ochrana

Nejméně dvě newyorské nemocnice už podle listu The New York Times kvůli pandemii zcela naplnily své márnice. Představitelé města předpokládají, že své márnice do konce týdne naplní i ty ostatní. New York proto požádal vládu o 85 mrazících kamionů, které použije na mrtvá těla.

Lékaři Newyorské presbytariánské nemocnice mají takový nedostatek plicních ventilátorů, že začali na jeden přístroj napojovat více pacientů najednou. Zdravotníkům napříč městem chybí kromě ochranných masek také rukavice a pláště. Někteří z nich se proto začali omotávat plastovými pytli na odpadky.

Na jídlo zdravotníkům podle Spencera nezbývá moc času. Mají štěstí, pokud odpoledne něco rychle zhltnou. „Předpokládáme, že každý pacient má koronavirus. Na každé setkání nosíme ochranné pláště, brýle a masky. Celý den,“ uvedl Spencer s tím, že je to jediný způsob, jak zůstat v bezpečí.

Situace v New Yorku se bude zhoršovat

Když směna skončí, musí se zdravotníci před odchodem umýt. „Musíme všechno vydezinfikovat. Telefon, lékařský odznak, peněženku, hrnek na kávu, všechno. Nesmíme dát viru šanci. Nikdo nemůže být v tuto chvíli příliš opatrný,“ říká Spencer, podle něhož se bude situace v New Yorku zhoršovat.

Situace v nemocnici Elmhurst v newyorském Queensu:

„Izolace je to jediné, co nás nyní zachrání. Možná jste slyšeli, že ta nemoc není vážná, ale je. Možná jste slyšeli, že vás nemůže zabít, ale může. Přežil jsem ebolu a bojím se COVID-19. Udělejte svou část. Zůstaňte doma. A pokud se vám něco stane, jsem tu pro vás,“ apeloval Spencer.

„Nezpomalujeme to. A samo se to zrychluje,“ uvedl v úterý guvernér New Yorku Andrew Cuomo, který předpověděl, že stát může být jen dva týdny od krize, kdy na JIP bude potřebovat být 40 tisíc lidí. Takový příval by ale zahltil nemocnice, které nyní mají v celém státě na JIP jen tři tisíce lůžek.

Podle newyorského starosty Billa de Blasia se město musí připravit na to, že se koronavirem nakazí polovina obyvatel, tedy víc než čtyři miliony lidí. „Musíme pohlédnout pravdě do očí. Je oprávněné předpokládat, že polovina New Yorku, a možná víc než polovina, se nakazí,“ prohlásil de Blasio. „Je to znepokojivé, hluboce znepokojivé,“ dodal starosta.

Radní Oxiris Barbotová, odpovědná za oblast zdravotnictví, předpokládá, že epidemie odezní v září. Zhruba dvacet procent ze 4,2 milionu Newyorčanů, kteří se podle předpokladů nakazí, bude potřebovat hospitalizaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video