Zdravotnice ukazuje test na Covid-19 v laboratoři Colmar ve východní Francii. (14. dubna 2020) | foto: Reuters, AP

Koronavirus vznikl uměle při tvorbě vakcíny proti AIDS, tvrdí virolog

  • 709
Spekulací o původu nemoci covid-19 se od počátku jejího šíření vyrojilo mnoho, tvrzení zejména amerického prezidenta Trumpa o umělém původu nákazy z posledních dnů však nyní umocnila i slova francouzského virologa Luca Montagniera. Ten tvrdí, že koronavirus byl vyvinut ve wu-chanské laboratoři při neúspěšném pokusu o vytvoření vakcíny proti AIDS.

S informací přišel francouzský deník LeParisien. Podle něj virolog a držitel Nobelovy ceny za fyziologii nebo lékařství z roku 2008 Montagnier tvrdí, že virus pochází z laboratoře ve městě Wu-chan, které bylo na přelomu roku centrem epidemie.

Koronavirus ve světě

Muž s rouškou se dívá na moře v Havaně, hlavním městě Kuby. (15. dubna 2020)
Pětiletý Reuben Goodman pózuje v kostýmu narozeninové oslavy v prázdné ulici...
Stávkující lidé na ulici v Dháce, hlavním městem Bangladéše. (15. dubna 2020)

Montagnier dokonce přímo ukazuje na konkrétní laboratoř a tvrdí, že má pro své tvrzení důkazy. Je přesvědčený, že má nový koronavirus něco společného s virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Podle něj přítomnost určitých částí viru HIV v genomu koronaviru není náhoda. „Jde o hodinářskou práci. Koronavirus je nejspíš výsledkem nepovedeného pokusu o vytvoření vakcíny proti AIDS,“ tvrdí virolog.

Dodal, že analýzu stejného typu se už pokusila zveřejnit také skupina indických vědců, která ji však byla nucena po připomínkách od výzkumné komunity stáhnout.

Jiný francouzský virolog však Montagnierovo tvrzení zpochybňuje. „Jsou to jen velmi malé částice, které se nachází i v jiných virech stejné rodiny,“ říká Étienn Simon-Lorièr k přítomnosti částí viru HIV.

O původu viru neustále spekulují také USA. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley v úterý oznámil, že velení americké armády se nyní přiklání k názoru, že původ nynější globální nákazy je přírodní a že koronavirus nebyl vyvinut v čínských laboratořích, ale nelze to říct s naprostou jistotou.

Prezident Donald Trump minulý týden uvedl, že si je zpráv o úniku viru z wu-chanské laboratoře vědom. „Velmi důkladně zkoumáme tuto příšernou situaci, která se stala,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue