Thajští vědci testují netopýry na koronavirus. (11. června 2020)

Thajští vědci testují netopýry na koronavirus. (11. června 2020) | foto: Reuters

Thajce znepokojuje místní lahůdka, 300 netopýrů otestují na koronavirus

  • 8
Výzkumníci v Thajsku začali shromažďovat vzorky vrápenců, jednoho z druhů netopýrů, kvůli jejich testování na koronavirus. Vedou je k tomu obavy, že tito netopýři mohou představovat hrozbu pro místní obyvatelstvo, oznámila thajská vláda. Během tří dnů chtějí badatelé nashromáždit 300 netopýrů z jeskyně v provincii Ťantchaburí na jihovýchodě země.

Vědci se obávají, že vesničanům v dané oblasti může hrozit nebezpečí nákazy koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Obyvatelé regionu jsou totiž známí konzumací netopýrů. Po testech budou letouni zase vypuštěni na svobodu, informovala agentura Reuters.

Výzkumníci z ministerstva pro národní parky, spolu s kolegy z nemocnice a univerzity, vstoupili do jeskyně ve čtvrtek večer a následující den z ní vynesli vzorky krve, slin a výkalů netopýrů.

Podle šéfa thajského výzkumného týmu jsou důvodem k testování vrápenců zprávy z Číny, že koronavirus SARS-CoV-2, vyvolávající nemoc covid-19, je podobný viru zjištěnému právě u vrápenců. Thajsko registruje celkem 23 druhů netopýrů, dosud je však zkoumání nepodrobilo.

Úřady v čínském Pekingu v sobotu oznámily uzavření několika čtvrtí kvůli novým výskytům nákazy. Koronavirus se objevil na jednom z velkých tržišť u prodejce lososů. Nový nález viru vyvolal obavy veřejnosti o bezpečnosti mořských plodů, některá místa přestala lososy prodávat.

Peking zavírá jedenáct čtvrtí kvůli koronaviru. Epicentrem je tržiště

Původ nového koronaviru je předmětem diskuse od doby, kdy se koncem minulého roku objevil v Číně. Světová zdravotnická organizace (WHO) v dubnu uvedla, že všechny dostupné důkazy ukazují na netopýry v Číně jako na původce nového koronaviru, není ale jasné, jak virus překonal druhovou bariéru a přenesl se na lidi.

Thajsko bylo první zemí mimo Čínu, která zaznamenala případ nákazy novým koronavirem. Dosud je tam registrováno 3 134 nakažených a 58 úmrtí s covidem-19.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video