Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KOMENTÁŘ: Boj s covidem trochu jinak. Proč Tenerife funguje a Česko ne

Je středa ráno a Česko hlásí nejhorší čísla od začátku ledna. Ministr Blatný těžko hledá slova pro obhajobu plných nemocnic a nápadů na brzké rozvolnění. Vinit ministra a vládu by ale bylo až moc jednoduché, zachránit Česko musí každý sám. Inspirací je dost, třeba španělský ostrov Tenerife, píše ve svém komentáři vedoucí zpravodajství iDNES.cz Matyáš Kaiser.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jestli to nebude tím, že z ostrova denodenně nedojíždí do Německa 60 tisíc pendlerů !? + zdravé mořské povětří

0 0
možnosti
TH

Jsem ve španělské Andalusii a je to tu úplně přesně taky tak. Takže žádným ostrovem to nebude.

0 0
možnosti
JZ

J60a10n 53Z84e14m67a37n

18. 2. 2021 16:26

Propaganda. Na Tenerife jsem byl, když to všechno začalo. Dorazil jsem v polovině minulého února. Vybaven respirátory (které se hodí i na kalimu) jsem okamžitě užasl, že roušky nosí jen asiati, ostatní se jim smějí. Už tehdy mají ty plexištíty v obchodech. Ostatní vesele přípravují karneval a zatímco v Itálii zavádějí stanné právo, na Tenerife se paří, celý karneval (druhý největší na světě po Riu) proběhne, desetitisíce lidí v ulicích ve všech městech po celý týden. Mezitím jsou celé hotely v karanténě, ale pěkné masky, sem tam v těch davech karnevalu i skupinky místních teenagerů převlečených za koronavirus..

Týden po tom se ze dne na den bum, zákaz vycházení. Policie projíždí po ulicích, zahání lidi do domů. Turisté v obrovských davech kolem letiště se zoufale snaží dostat pryč. Už vědí, že tam jsou jen tři nemocnice. Letadla létajíí jak o život ještě tak týden, pak prázdné nebe. Všechno se uzavře kromě supermarketů, lékáren a pumpy. Žádné roušky nikde jinde povinné nejsou a nosí se jen výjimečně. Když místním vyprávím, jak si je v Česku šijí, smějí se a kroutí hlavami nad nimiž prolétávají formace plně vyzbrojených vojenských vrtulníků. Kdo nezná vedlejší cesty nikam se nedostane, všude na hlavních silnicích policejní checkpointy. Vidím i takové absurdity jako dvě policistky, respirátor, rukavice až po loket, potkají se sundají respirátor, obejmou se, olíbají se, nasadí respirátor a jdou vymáhat zákaz vycházení..

Všechno ubytování zavřené, takže jsem uvízl na jedné pláži ve stanu. Všichni kolem po karnevalu grogy, jen chrchlají a smrkají. Já nic, jen asi den teplota, ale nejprve zvrknutý kotník, pak sepse v druhé noze, ta jak konev, vysoké horečky, kamarád guanche volá opakovaně záchranku, když jim opakovaně vysvětlí, kde jsem a co mi je, opakovaně mu zavěsí, nejsem korona a museli by jít kilometr pěšky, sory. Jiný kamarád lékař sežene antibiotika na propadlou průkazku Lékařů bez hranic v hodině dvanácté...

Pokud vás zajímá zbytek, klidně to dopíšu.

3 0
možnosti
VK

Po přečtení článku by měl člověk pocit, že na Kanárech je rouškové nebe na Zemi, zatímco u nás Armageddon. Realita je zase prostší a tendenční článek čtenáře záměrně mate.

Karnevaly na Kanárech totiž byly zrušeny a hlavně kvůli nim platí noční zákaz vycházení od 12. do 22. února. Jsou zákázány všechny druhy oslav, večírků nebo podobných akcí, je omezeno setkávání lidí na max. 6 osob. V restauracích a barech je zakázáno hrát hudbu, která podporuje zpěv a tanec. Zpěv nebo karaoke na veřejnosti jsou zakázány. Takže asi tak.

A k rouškám, poslední zkušenost z října. I Canarios k nim přistupují pragmaticky. Striktně se vyžadují ve vnitřních prostorách (hotely, obchody) a všichni dodržují rozestupy, což při současné "zalidněnosti" Kanárů není problém (pokles počtu turistů o 85-90%, nezaměstnanost na úrovni 40%). Už na podzim bylo zavřeno minimálně minimálně 40% obchodů a restaurací, kdy ty otevřené zejí často prázdnotou.

Roušky se poctivě nosí tam, kde je velká koncentrace lidí (centra měst),ale jakmile vypadnete někam trošku bokem, kde je skoro mrtvo, tak je to jako jinde. Lidé se obloukem obejdou nebo si nasadí roušku na tu chvíli, co se míjí. Za městem, v přírodě nebo na plážích, kde pro sebe máte klidně 100 metrů, i přes nařízení, nemá roušku téměř nikdo.

Nikdo se po vás škaredě nedívá nebo nenapomíná, že nemáte roušku, když vás stejně míjí s 5 metrovým odstupem. Dokonce se nám stalo, že vás jiní lidé upozorní, že za rohem je Policia Local, tak pozor ... A to, že by se tak chovali jen Češi, jak se tu někdo sebemrskačsky snaží namluvit? Ne, takto se tam chovají všichni.

3 0
možnosti
MV

M70a50r90t32i24n 56V67í94t

18. 2. 2021 15:55

Já s článkem plně souhlasím, nicméně oni mají - krom toho, že jsou ostrov - výhodu teplejšího a slunečnějšího počasí. Podle studií zvýšení průměrné denní teploty o 1 st. znamená zpomalení epidemie o 3 %.

0 0
možnosti
JK

J95a23n 23K24o66t79í23k

18. 2. 2021 14:16

Nosit rousky venku je NAPROSTY NESMYSL a opravdu nejde jinak nez se domnivat, ze jde o cilene, dlouhodobe snizeni imunity veskere svetove populace, ktera se tim zcela zbavi prirozene imunity a bacily nam pak budou pharma firmy prodavat v praskach .. a ovce tady tomu jeste tleskaji a tento nesmysl, ktery je proti prirode a zdravemu rozumu, budou podporovat az do smrti

3 2
možnosti

Nějak jsem nepochopil, proč by měl Blatný obhajovat plné nemocnice...

2 2
možnosti
LK

U nas se vše zakázalo a lidé přešli do ilegality. Teď už to půjde těžko změnit na nastolení rozumných pravidel a jejich účinné vymáhání.

3 1
možnosti
AS

Děkujeme iDnes za další dávku propagandy. Je to jednoduché, až naše parodie na vládu začne respektovat občany a přestane se chovat jako dráb, pak občané budou respektovat její doporučení. Je to jednoduché, ale když ta moc tak chutná a je opojná.

4 4
možnosti
TN

jo, jasně. Až vláda nebude po občanech nic chtít, tak to nic budou občani rádi dodržovat. To dává smysl.

1 0
možnosti
PK

Premiuim nemam, tak jen pripojim aktualni zkusenost z GranCan. Zdrhnul jsem z prahy v pulce ledna, od rijna pracuji z domova a je vlastne jedno kde sedim. V Maspalomas je totalne vylidneno, nektere restaurace sice funguji, ale jsou prazdne... 100% lidi nosi rousky uplne vsude (vcetne prochazky mimo mesto), v Lidlu vsichni stoji na znackach, vse kontroluje securitak. Normalni obchody jsou vetsinou zavrene, stejne v nich nema kdo nakupovat ... ono vlastne neni od koho se nakazit.

3 0
možnosti

Připojím svou zkušenost z nejmenované latinsko americké země. Lidé mají roušky na ulicích (tak 90 %), ale naštěstí tu nedesinfikují i bankovky jako třeba v Ekvádoru. Uvnítř budov jsou povinné. Desinfikuje se tu pravidelně. A pak se o víkendu všichni sejdou v narvané hospodě ;-D

Pláže jsou narvané a samozřejmě bez roušky.

Jinými slovy, kdo má možnost a nevadí mu brzké vstávání (či nemá striktní pracovní dobu), nemusí být v Čechách. A ani na Kanárech.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...