Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři ruští lékaři vypadli záhadně z oken, poukazovali na nedostatek pomůcek

  12:12
Lékař z nemocnice v ruské voroněžské oblasti vypadl o víkendu z okna jen několik dní poté, co na internetu oznámil, že ho nadřízení nutí pracovat, přestože onemocněl koronavirem. Během posledních dvou týdnů jde už o třetího lékaře, jenž za nejasných okolností spadl z nemocničního okna. Všichni poukazovali na nedostatek ochranných pomůcek. Dva z nich jsou po smrti.
Pracovník jednotky intenzivní péče v moskevské nemocnici (30. dubna 2020)

Pracovník jednotky intenzivní péče v moskevské nemocnici (30. dubna 2020) | foto: Reuters

Lékař Alexandr Šulepov v sobotu vypadl z druhého patra nemocnice v ruském městě Novaja Usmaň a v současnosti se nachází na jednotce intenzivní péče s rozbitou lebkou. Šulepov v nemocnici pracoval na pohotovosti a v posledních dnech v nemocnici podstupoval léčbu proti koronaviru.

Šulepova kvůli nemoci covid-19 hospitalizovali 22. dubna. Téhož dne společně se svým kolegou Alexandrem Kosjakinem zveřejnili na internetu video, ve kterém upozornili na to, že nadřízení nutili Šulepova nadále pracovat po boku ostatních lékařů, přestože měl na koronavirus pozitivní test.

Kosjakin už v předchozích dnech na sociálních sítích kritizoval vedení nemocnice za nedostatek ochranného vybavení. Proto ho následně vyslýchala policie a obvinila ho, že na internetu šíří dezinformace.

„Šulepov je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. Naposledy jsem s ním mluvil 30. dubna. Cítil se dobře, připravoval se na propuštění z nemocnice do domácí péče a najednou se to stalo. Není jasné, proč vypadl z okna. Mám spoustu otázek, na které neznám odpověď,“ popsal Kosjakin pro CNN.

Nemocnice uvedla, že Šulepova z práce odvolala, jakmile se dozvěděla o jeho nemoci a obratem ho hospitalizovala. Šulepov tři dny po nahrání prvního videa zveřejnil další, na němž odvolal svá předchozí prohlášení o nezodpovědnosti nemocnice s tím, že se nechal ovládnout emocemi.

Šulepov a Kosjakin upozornili na nedostatek ochranných pomůcek:

Na druhém videu se společně s ním objevil také vedoucí lékař nemocnice Igor Potanin, podle kterého mají zdravotníci ochranných pomůcek dostatek. „Nenechal bych na pohotovosti nebo s nemocnými pracovat nikoho bez ochranných prostředků. Šel bych sám, ale nikoho bych nenutil,“ řekl Potanin.

Dvě lékařky po pádu z okna zemřely

Šulepov je už třetím zdravotníkem, jež v posledních dvou týdnech vypadl z okna. Vedoucí lékařka z nemocnice v sibiřském Krasnojarsku Elena Nepomňaščajová zemřela 1. května po týdnu na jednotce intenzivní péče.

Lékařka podle lokálních médií údajně vypadla z okna během jednání s regionálními úředníky, se kterými probírala možnou přeměnu nemocnice na zařízení určené pouze pro léčbu pacientů s koronavirem. Nepomňaščajová tuto možnost údajně odmítla právě kvůli nedostatku ochranného vybavení.

Ruské ministerstvo zdravotnictví nicméně obvinění popřelo s tím, že zaměstnanci nemocnice v Krasnojarsku jsou správně vyškolení a vybavení. Zařízení podle ministerstva zatím neslouží výhradně k léčbě nakažených.

Po pádu z okna zemřela 24. dubna také Natalia Lebedevová, vedoucí lékařka nemocnice ve Hvězdném městečku, které je trénovací základnou ruských kosmonautů. Lékařka se podle nemocnice nakazila koronavirem a záležitost označila za tragickou nehodu. „Byla opravdovou profesionálkou,“ dodala.

Ruská lékařka Elena Nepomňaščajová zemřela po pádu z okna:

Lékaři musí pracovat, přestože jsou nemocní

Na akutní nedostatek ochranných pomůcek proti koronaviru v posledních týdnech upozornila řada ruských lékařů. Někteří z nich uvedli, že jsou nuceni pracovat i přesto, že jsou sami nemocní. Rusko dosud zaregistrovalo 155 370 případů infekce, která tu podle oficiálních dat připravila o život 1 451 lidí.

Nechávají umřít vlastní lidi a zásobují jiné. Ruští lékaři už nechtějí mlčet

Země má celkem 285 ohnisek koronaviru, z čehož 64 procent představují podle ruského epidemiologa Alexandera Gorelova právě nemocnice. Rusko nicméně dosud neuvedlo, kolik zdravotníků se koronavirem přesně nakazilo.

Například Institut traumatologie a ortopedie R. R. Vredena v Petrohradu skončil v dubnu v celkové karanténě poté, co se tu nemocí covid-19 nakazilo nejméně tři sta lidí – zdravotníků i pacientů. Primář místní chirurgie Dmitrij Ptačnikov uvedl, že na jeho oddělení se koronavirem nakazili úplně všichni lékaři.

Dva zaměstnanci institutu pro CNN pod podmínkou anonymity uvedli, že nedostali žádné ochranné vybavení. Podle nich sice lékaři podstoupili test na koronavirus, ale nedostali žádné výsledky. „Všichni moji přátele jsou nemocní, 80 procent mých kolegů. Přesto musí dál pečovat o pacienty,“ popsal jeden z nich.

Ruské sanitky kvůli covidu-19 nemá kdo obsluhovat

Záchranářka z města Možajsk v Moskevské oblasti Ruzanna Kirakosjanová si nedávno uvědomila, že má vysokou horečku. Proto se rozhodla, že je čas zůstat doma. Předtím o tomto kroku nemohla rozhodnout, protože nikdo z její stanice záchranné služby nebyl ani jednou na covid -19 testován.

Při plném počtu zaměstnanců má její stanice sedm záchranářských brigád. Na konci minulého týdne ale měli jen dvě a půl brigády. „Máme řidiče sanitek, ale nezbyli žádní záchranáři, kteří by v nich mohli jezdit,“ dodala Kirakosjanová.

Během uplynulého týdne se posádky sanitek objevovaly opakovaně v ruských médiích, které je líčí jako „stoické hrdiny bojující proti pandemii“. Poděkování se dočkali také od prezidenta Vladimira Putina. „Potřebujeme jen trochu trpělivosti a všechno bude zase v pořádku,“ prohlásil jeden záchranář.

Ovšem záchranáři a zdravotníci z posádek sanitek z Moskevské oblasti popisovali pro list The Moscow Times sílící malomyslnost a pocit bezmoci ve svých řadách. Podle neoficiálních lékařských údajů už na koronavirus zemřelo v Rusku devět zaměstnanců záchranné služby.

Bojíme se o život, říkají záchranáři

„Hrozně se bojím,“ přiznal devětačtyřicetiletý řidič sanitky Dimitrij z města Krasnogorsk, který si nepřál uvést své příjmení. „Zrovna dneska ráno museli připojit na plicní ventilátor jednoho z našich řidičů.“

Záchranáři si také stěžují, že je oficiální činitelé nechali na holičkách navzdory slibům, že jim pomohou. Minulý měsíc Putin slíbil deset miliard rublů (asi 3,3 miliardy korun) v podobě měsíčních bonusů pro zdravotníky. Valná většina těch, s nimiž mluvil list The Moscow Times, ale neviděla ani rubl.

Nikdo nemá představu o ničem. Ruská novinářka popsala svůj boj s virem

„Nikdo se o nás nestará,“ řekla Kirakosjanová. „Upřímně řečeno, nečekáme na peníze. Naslibovali nám toho spoustu včetně toho, že budeme jednou týdně všichni testováni na koronavirus.“

Zaměstnanci zdravotní záchranné služby v Moskevské oblasti uvádějí, že nedostatek ochranných prostředků může za to, že se spousta z nich nakazila. Většina z nich dodává, že si sami koupili ochranné obleky pro stavební dělníky, které po směně dezinfikují bělidlem a suší.

Státní televizní stanice Moskva 24 ovšem nabízí úplně jiný obrázek. V jejím vysílání se minulý týden objevili tři záchranáři v dokonalém ochranném obleku.

„Problém je, že takových máme jen pár v celé oblasti,“ řekla Jevgenija Bogatyrjová, třiatřicetiletá  záchranářka z města Koroljov v Moskevské oblasti, která se na natáčení podílela. „Řekla jsem jim to, ale samozřejmě to vystřihli,“ dodala. 

„Ještě ani nejsme na vrcholu a každá brigáda řeší v nejlepším případě 25 případů za 24 hodin. Jestli nás nezabije virus, zabije nás vyčerpání,“ řekla.

24. března 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...