Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slováci a Nizozemci zpřísnili opatření, Chorvatsko burcuje českým scénářem

  14:47
Přírůstky nově nakažených koronavirem aktuálně nezrychlují jen v Česku. Vyšší čísla registrují i další evropské země a přistupují k přísnějším opatřením. Některé i se zdůvodněním, aby se vyhnuli podobné situaci jako u nás. Omezení se tak dočkalo Slovensko, Nizozemsko, uvažuje o nich i Německo. Nárůst je dál výrazný i jinde ve světě, zejména v USA a Rusku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Podobně jako Česko je na tom nyní Belgie či Nizozemsko a zavádí i podobná opatření. Premiér Nizozemska Mark Rutte v úterý oznámil uzavření barů a restaurací v zemi. Alkohol se nebude moci prodávat po 20:00, nadále mají být omezeny kontakty mezi lidmi na nanejvýš čtyři lidi. Nové restrikce začnou platit ve středu večer.

Slováci přitvrzují, venku už spolu nesmí být víc než šest lidí

Belgie zase zvýší podíl počtu lůžek na jednotkách intenzivní péče, důvodem je rychlý nárůst počtů hospitalizovaných. Zpřísnění a sjednocení protiepidemických opatření zvažují v Německu, včetně rozšíření povinnosti nosit roušky.

Na Slovensku od úterka platí zákaz shromažďování více než šesti lidí mimo členů jedné domácnosti. Ve čtvrtek mají v zemi začít platit další restrikce, včetně zákazu pořádání hromadných akcí, uzavření plováren, wellness a fitness center. Ve městech a vesnicích bude povinné nosit roušku.

Ve snaze zpomalit šíření nákazy koronaviru zpřísnila opatření vláda v Rumunsku. Od čtvrtka zakáže veškeré soukromé akce ve vnitřních i vnějších prostorách, jako jsou svatby či křty. Výjimečný stav bude platit až do poloviny listopadu, uvedla agentura Reuters. 

Ve světě se už nakazilo 38 milionů lidí. Každé čtyři dny přibývá milion

Roušky budou povinné ve všech veřejných prostorách v oblastech, kde je průměrný počet nakažených za dva týdny vyšší než tři na 1 000 obyvatel. Nošení roušek bylo dosud povinné pouze ve veřejné dopravě, vnitřních veřejných prostorách a místech s větší koncentrací lidí, jako jsou tržnice.

Divadla, kina a vnitřní prostory restaurací budou moci otevřít v závislosti na počtu nakažených v jednotlivých oblastech: v regionech s průměrným počtem infikovaných menším než 1,5 na 1 000 obyvatel v posledních 14 dnech budou moci podniky fungovat na poloviční kapacitu. Nanejvýš třetinu míst budou smět hosté obsadit v oblastech, které zaznamenají 1,5 až tři nakažené na 1 000 obyvatel.

Balkánská země v uplynulých dnech zaznamenala více než 3 000 infikovaných denně. Celkový počet nakažených v zemi s více než 19 miliony obyvatel se vyšplhal na 160 461. S nemocí covid-19 zemřelo 5 535 lidí, což Rumunsko řadí na první místo mezi východními státy Evropské unie.

Sousední Bulharsko za posledních 24 hodin ohlásilo 785 nových případů nákazy, což představuje čtvrtý rekord během jednoho týdne. Sedmimilionová země celkově eviduje 25 774 infikovaných a 923 zemřelých, z toho osm za posledních 24 hodin. V úterý zdravotnické úřady zaznamenaly 23 úmrtí s covidem, což bylo nejvíce od začátku epidemie v zemi.

Rekordní počet nově nakažených hlásí i Chorvatsko. Za poslední den tu úřady evidovaly 748 případů koronavirové infekce, což je o zhruba 200 více než dosavadní nejvyšší počet 542 z 8. října. V souvislosti s covidem-19 zemřeli za posledních 24 hodin čtyři lidé, čímž celková bilance v zemi s více než čtyřmi miliony obyvatel vzrostla na 334. Od začátku epidemie se nákaza prokázala už u 21 741 osob.

Chorvatsko varuje před českým scénářem

Chorvatské úřady vyjadřují nevoli, že mnoho občanů nedodržuje dosavadní doporučení proti šíření epidemie. „Doporučení nestačí, potřebujeme opatření, která se budou dodržovat,“ řekl šéf krizového štábu v metropoli Záhřebu Pavle Kalinić. „Jinak čísla dále porostou, stropu jsme ještě nedosáhli,“ řekl v televizi N1.

„Nechceme, aby se nám přihodilo to samé, co v Česku, kde počet nakažených stoupl z 500 na 5 000. Dávejte pozor: desetkrát tolik pouze za dva týdny!“ řekl hlavní chorvatský epidemiolog Krunoslav Capak rovněž v televizi N1. Zároveň připustil, že možná již nyní země zažívá „exponenciální nárůst“ šíření nákazy.

Dvojnásobek hospitalizovaných za týden v Polsku

Polsko ve středu oznámilo nové rekordy jak v počtu nových případů nákazy koronavirem, tak i v počtu úmrtí. Za uplynulý den přibylo 6 526 infikovaných a 116 lidí nákaze podlehlo, uvedl server Onet.pl s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Předchozí rekord ze soboty 10. října činil 5 300 nových případů.

Až do Vánoc to bude náročné, neztrácejte naději, vyzývá Johnson Brity

Ministerstvo upřesnilo, že kvůli nemoci covid-19 zemřelo 11 lidí. Dalších 105 podlehlo covidu-19 spolu s dalšími onemocněními. V Polsku, které má přibližně 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo 141 804 lidí, z nichž 3 217 zemřelo.

Od minulé soboty v zemi platí zpřísněná opatření proti šíření nákazy, například roušky jsou povinné nejen v obchodech a v dopravě, ale i na ulicích v celé zemi.

„Během sotva deseti dnů se počet lůžek obsazených pacienty s koronavirem zdvojnásobil, ze tří na šest tisícovek,“ upozornil list Gazeta Wyborcza na svém webu. Z 6 084 pacientů v nemocnicích je na plicní ventilaci napojeno 467 – a během jediného dne jich přibylo 46. Aktivních případů je 54 740, což podle deníku také představuje další rekord.

Za velice napjatou označil ve středu ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško situaci kolem šíření koronaviru v Rusku, které ve středu oznámilo 14 231 nových případů nákazy, čili nový rekordní přírůstek. Země je s více než 1,34 milionem potvrzených případů od začátku pandemie čtvrtou nejpostiženější zemí světa, po Spojených státech amerických, Indii a Brazílii. Nákaze podlehlo v Rusku 23 205 lidí.

Muraško upozornil, že z týdne na týden se přírůstek nových případů zvýšil o čtvrtinu, a stěžoval si, že i přesto hodně lidí nedodržuje pravidla, která mají šíření infekce zabránit.

„Rozhodně musíme teď snížit na minimum počet nakažených. Musíme získat čas, než spustíme hromadnou výrobu vakcíny a pustíme se do rozsáhlého očkování. To je jeden z hlavních úkolů, abychom uchránili populaci,“ prohlásil ministr podle agentury RIA Novosti.

Trump zpět v kampani. Každému v publiku dám pusu, slíbil a odhodil roušku

Nárůst v počtech nových nákaz koronavirem v těchto dnech pokračuje také ve Spojených státech. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) za úterý opět přibylo přes 50 000 případů, znepokojení budí hlavně vývoj na středozápadě a v některých západních státech, kde se nedaří zkrotit rychlé šíření infekce. Nekontrolované epidemie v těchto oblastech přináší nápor na nemocnice, píše deník The New York Times (NYT).

O alarmující situaci mluví například guvernér Wisconsinu Tony Evers, jehož zhruba šestimilionový stát v úterý ohlásil nové rekordy v počtu nakažených i mrtvých, když přibylo 3 279 evidovaných infekcí a 34 úmrtí spojených s nemocí covid-19.

Průměrné denní počty úmrtí zůstávají v USA výrazně pod 1 000, celkový vývoj na začátku podzimu je ale v zemi znepokojivý, píše NYT. „Mnozí experti se obávají toho, co by se mohlo stát, až chladnější počasí zavládne na větší části území a zažene lidi dovnitř budov, kde se virus může šířit snadněji,“ uvádí list.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...