ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rusové kvůli koronaviru žádají o cizí občanství, nejvíce v Portugalsku

  • 147
Rusové od března v bezprecedentních počtech žádají o cizí občanství a povolení k trvalému pobytu, a to v souvislosti s pandemií koronaviru, která po celém světě uzavřela hranice. Největší zájem mají Rusové podle analytiků o země Evropské unie, především Portugalsko. V jejich hledáčku jsou také ráje v Karibiku, jež kvůli ekonomické krizi značně snížily investiční hranici pro zisk místního pasu.

Poptávka po povolení k pobytu v zahraničí vzrostla od března do května o dvacet procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. „Vidíme rozmach zájmu Rusů o nabídku programů, které jim umožní získat povolení k pobytu v zahraničí,“ říká Marina Šalajevová z realitní společnosti Knight Frank.

Podle listu The Moscow Times Rusové nejčastěji žádají o povolení k pobytu v Evropské unii (EU), kam v současnosti nemohou kvůli špatné koronavirové situaci ve své vlasti. Rusko dosud zaregistrovalo více než 827 tisíc případů nemoci covid-19. Infekci tu podlehlo téměř čtrnáct tisíc lidí. 

Podle Šalajevové se Rusové v rámci Unie nejčastěji snaží získat povolení k pobytu v Portugalsku. „Během pandemie by povolení k pobytu a občanství mohly na rozdíl od víz poskytnout příležitost k vstupu do těchto zemí,“ říká.

Na druhé příčce za EU jsou podle analytiků u Rusů jednoznačně karibské země. Mnoho z nich totiž kvůli dopadům koronavirové pandemie snížilo minimální investice potřebné k získání pasu. Mezi nejpopulárnější místa patří například Grenada, Antigua a Barbuda a Svatý Kryštof a Nevis.

Poptávka Rusů po takzvaných zlatých pasech, které v podstatě umožňují bohatým zahraničním investorům koupit si občanství nebo právo k dlouhodobému pobytu v zemi, roste například také na Maltě či na Kypru. K jeho oblibě přispěl také fakt, že cena místních objektů klesla až o třicet procent.

Láká i Černá hora

Řada Rusů podle analytiků aktivně zvažuje i možnost získání černohorského pasu. Tato země totiž loni v listopadu zahájila program, v rámci něhož je možné získat místní občanství po investici 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun).

Podle Nikolaje Vargasova z investiční společnosti UFG touží Rusové po novém občanství nejen kvůli nejisté situaci ve vlasti, ale také proto, že měli během izolace mnoho volného času a mají řadu nových priorit a nápadů.

Cítíme se opuštění. Rusové spoléhali na stát, teď nemají na jídlo pro děti

„Při karanténě se mnoho klientů zaměřilo na osobní majetek a rodinné záležitosti, včetně otázek migrace,“ říká Vargasov.

Odborníci předpovídají, že poptávka Rusů po zahraničním občanství bude stoupat i na podzim, a to v souvislosti s otevíráním hranic mezinárodnímu cestování.

Podobný nárůst poptávky po zahraničních pasech experti podle magazínu Forbes v Rusku zaznamenali také v roce 2014 po anexi ukrajinského Krymu a následném uvalení mezinárodních sankcí vůči Kremlu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video