ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Oxymetr může ukázat na covid. U tmavších lidí ale nejsou přesné, varuje úřad

  • 52
Měření nasycení krve kyslíkem skrze prstní oxymetry je méně přesné u pacientů s tmavší barvou pleti, upozornil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Prstní oxymetry se během epidemie koronaviru staly hojně využívaným nástrojem v domácnostech i zdravotnických zařízeních pro kontrolu stavu pacientů s nemocí covid-19.

Varování FDA vychází ze studie publikované v časopise New England Journal of Medicine. 

Podle poznatků badatelů z Michiganské státní univerzity, kteří zkoumali údaje 10 tisíc pacientů, prstní oxymetry vykazovaly častěji mylné údaje u černochů než u bělochů. 

Při srovnání měření s odběrem krve z cév se ukázalo, že u bělochů se zařízení mýlilo v 3,6 procentu případů. 

U černochů byl chybný údaj zaznamenán v téměř 12 procentech případů. Prstní přístroj také významně méně varoval před nízkými hodnotami u černošských pacientů.

Podle CNN nicméně nejsou poznatky studie zcela nové. Již dříve jiní badatelé upozorňovali na nebezpečí zkreslení u pacientů s tmavší barvou pleti.

Prstní oxymetr totiž měří nasycení kyslíkem tím, že detektuje barvu krve. Tmavší pigmentace pleti ale jinak absorbuje paprsky, které přístroj k měření vysílá. 

Za tři týdny spadl počet nakažených v USA o 45 %, ve světě o 30 %

Přístroj proto „vidí“ tmavší odstín krve, než ve skutečnosti je, čímž vzniká chyba v měření.

Na problém v minulosti upozornila FDA i skupina amerických senátorů. Podle tamních odborníků spočívá řešení v tom se nespoléhat jen na údaje prstních oxymetrů. 

„Tyto nástroje nebyly vyrobeny k tomu, aby byly hlavním či jediným zdrojem informací pro určení diagnózy nebo léčby pacientů,“ uvedl Wiliam Maisel z FDA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video