Očkovací centrum v Orlandu na Floridě (25. dubna 2021)

Očkovací centrum v Orlandu na Floridě (25. dubna 2021) | foto: Profimedia.cz

V americké škole nesmí pracovat očkovaní učitelé, vede ji odpůrkyně vakcín

  • 98
Soukromá škola na Floridě založená antivakcinační aktivistkou varovala učitele a další personál před očkováním proti covidu-19. Zavedla rovněž pravidlo, že nebude přijímat nové zaměstnance, kteří podstoupili očkování proti covidu-19.

Škola Centner Academy v Miami v pondělí rozeslala rodičům dopis, v němž je informovala o nových pravidlech ve dvou svých kampusech s přibližně 300 žáky od předškolního věku až po osmý ročník základní školy.

Učitelé, kteří se již naočkovali, mají nadále docházet do školy, nesmí se ale stýkat s žáky.

Spoluzakladatelka školy Leila Centnerová minulý týden zaměstnancům oznámila, že rozhodnutí učinila s „těžkým srdcem“. 

Ti, kteří dosud covidovou vakcínu neobdrželi, mají podle ní počkat minimálně do konce školního roku, přičemž jim doporučila, aby se ani poté nenechávali očkovat.

Centnerová v odůvodnění svého rozhodnutí zaslaném agentuře AP přišla s vědecky nepodloženým tvrzením, že neočkované ženy mohou potratit či si přivodit jiné reprodukční problémy pouze tím, že budou stát v blízkosti očkovaných lidí.

„Tyto vakcíny neobsahují živý virus covidu,“ řekla AP Andrea L. Coxová z Univerzity Johnse Hopkinse. „Nemohou nakazit lidi, které je dostanou, a nemohou virus šířit,“ dodala Coxová s tím, že vakcíny nezpůsobují potraty u žen, které se v těhotenství nechaly očkovat.

Tyranská opatření, stěžuje si škola

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) i instituce zabývající se ženským lékařstvím označily covidové vakcíny používané ve Spojených státech za bezpečné, účinné a důkladně otestované. 

Učitelé po celých Spojených státech patří do skupiny obyvatel s přednostním právem na očkování proti covidu-19, které je má chránit před nákazou koronavirem po znovuotevření škol.

Centnerová a její manžel David Centner založili školu v roce 2019. Její webová stránka propaguje „zdravotní svobodu“ v otázce vakcín a nabízí rodičům možnost vyhnout se očkování, které je jinak na Floridě u žáků povinné. 

Spoluzakladatelka školy Leila Centnerová:

Začátkem dubna Centnerová kritizovala opatření CDC proti šíření koronaviru a řekla, že její škola se jimi neřídí od chvíle, kdy v září opět otevřela.

„Nebudeme dodržovat žádná ze zavedených tyranských opatření. Nenutila jsem žáky, aby nosili roušky,“ řekla na demonstraci „Zdraví a svoboda“ na podporu republikánského kandidáta v Oklahomě, jíž se účastnili stoupenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video