Na Sibiři se opět rozpoutalo inferno, hasiči kvůli koronaviru nestíhají

  • 39
Ruští úředníci jsou v pohotovosti kvůli jarním požárům na Sibiři, které jsou po mimořádně teplé a suché zimě silnější než loni touto dobou. Oheň propukl v mnoha oblastech dříve, než bývá obvyklé. Odborníci tento jev připisují i tomu, že lidé kvůli protikoronavirovým omezením odjeli na chaty, kde vypalují suchou trávu, a současně bylo hodně hasičů odvoláno k plnění sanitárních úkolů.

Rozsah některých dubnových požárů na východě Ruska už podle odborníků překonal ty ze stejného období loňského roku, během kterého situace postupně gradovala. Na přelomu července a srpna pak sibiřská tajga hořela na ploše tří milionů hektarů, což odpovídá rozloze asi čtyřiceti procent Česka.

Pomoc prezidentovi Vladimiru Putinovi tehdy nabídl jeho americký protějšek Donald Trump. Dým z požárů dusil i vzdálená města za hranicemi Ruska. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se průměrné teploty na Sibiři od ledna pohybují nejméně tři stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem.

„Letošní léto může být jedním z nejteplejších v historii Ruska. A možná tím úplně nejteplejším,“ uvedl ruský ministr přírodních zdrojů a životního prostředí Dmitrij Kobylkin na dubnovém setkání s prezidentem Vladimirem Putinem.

Ekologové se obávají celosvětových následků sibiřských požárů, především rychlejšího tání arktického ledu a permafrostu, tedy vrstvy věčně zmrzlé půdy. Požáry také uvolňují plyny, které samy o sobě zesilují globální oteplování.

Podle ruského ministra pro mimořádné situace Jevgenije Ziničeva je aktuální požární situace na Sibiři kritická. V Krasnojarském regionu byly nedávné požáry podle Ziničeva desetkrát horší než loni stejnou dobou. Ve východněji položeném Zabajkalském potom označil požáry za třikrát horší.

Lidé odjeli kvůli koronaviru na chaty a vypalují trávu

Jarní a letní požáry se v Rusku vyskytují každoročně a nejsou ničím neobvyklým. V posledních letech se však proměnil jejich rozsah. Loni v srpnu musel Kreml na Sibiř poslat kvůli plamenům vojenské letectvo. 

Nehoří jen Amazonie, horší požáry jsou v Africe. Farmáři hladoví po půdě

Hašení požárů může letos navíc podle odborníků zásadně zkomplikovat koronavirus, jímž se v Rusku nakazilo už více než tři sta tisíc lidí. „Očekáváme, že na Sibiři může dojít k katastrofickým požárům,“ říká zástupce organizace Greenpeace Alexej Jarošenko, jenž má na starost lesní program.

Vrchol sezony lesních požárů podle něj přijde v červenci nebo srpnu. „Může to být obzvláště špatné. Očekáváme, že tento rok bude opravdu horký, takže toho budeme mít hodně,“ konstatuje Jarošenko pro list The Washington Post.

Také šéf federální lesní agentury Sergej Anoprienko v pátek potvrdil, že letní období může být devastující. Nynější situaci ale označil za stabilizovanou. Za větším množství požárů částečně vidí také koronavirus. „Lidé měli být v izolaci, ale šli ven a porušili pravidla požární bezpečnosti v lese,“ říká Anoprienko.

Hasiči musí dodržovat sociální izolaci

Podle Grigorije Kuksina z Greenpeace se množství lesních požárů po vyhlášení zákazu vycházení kvůli nákaze zvětšilo přibližně o pětinu oproti loňskému roku. „Pokud je řeč o celém území, orientačně bych odhadl, že jsme na tom o 20 až 30 procent hůře než v předchozích letech. Už v březnu bylo více požárů, než bývalo v březnu za celou historii pozorování,“ uvedl.

Ani koronavirus nezastavil odlesňování Amazonie. Dosáhlo nového vrcholu

S odhady, že sezona požárů začala o měsíc dříve než obvykle, souhlasí ředitel národního parku Jugra v Kalužské oblasti Viktor Grišenkov.

„Je sucho, lidé vypalují trávu a oheň někdy přeskočí i na vesnice. V této sezoně jsme měli už 250 požárů, postihlo to skoro dva tisíce hektarů,“ řekl na konci dubna.

Také podle dobrovolného hasiče Andreje Borodina z Burjatska má koronavirus na současné situaci podíl. Hasiči, kteří normálně chodí ve skupinách po sedmi až osmi, nyní musí kvůli sociální izolaci pracovat po dvojicích či trojicích.

A problém bude i s penězi. Podle guvernéra Zabajkalské oblasti Alexandera Osipova nedostanou nepojištěné oběti požárů žádnou kompenzaci, protože se rozpočet kvůli koronaviru značně zmenšil. „Nemáme absolutně čas řešit kromě koronaviru něco jiného,“ prohlásil Osipov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video