Vědci společnosti Regeneron Pharmaceuticals pracující na léku proti novému typu koronaviru. | foto: ČTK

Kombinace protilátek snižuje příznakový covid o 81 procent, tvrdí koncern

  • 15
Podání kombinace protikoronavirových látek casirivimab a imdevimab snižuje riziko onemocnění covidem-19 s příznaky o zhruba 81 procent. Uvedl to v pondělí švýcarský farmaceutický koncern Roche na základě klinické studie v rozhodující fázi testování přípravků, jejichž „koktejl“ švýcarská firma vyvinula ve spolupráci s americkou firmou Regeneron.

U pacientů s příznakovou infekcí odeznějí symptomy po podání kombinace protilátek v průměru do týdne. V kontrolní skupině, která dostávala placebo, to byly tři týdny. Při aplikaci studovaných látek se přitom nevyskytly neočekávané vedlejší účinky.

Koktejly protilátek virus zastaví, ne však na dlouho, vysvětluje virolog

V klinické studii rozhodující třetí fáze šlo o zkoumání rizika a zátěže plynoucích z covidu-19 v domácnostech. Zhruba 1500 kontaktních osob dostalo buď protilátkový preparát, nebo placebo. 

Výsledky mají být co nejdříve předány schvalovacím úřadům, uvedla agentura DPA. Takzvané monoklonální protilátky jsou vyráběny v laboratoři a na virus útočí v pevně definovaném cíli.

Předchozí výsledky studií hovořily o tom, že podání kombinace casirivimabu a imdevimabu může u rizikových pacientů snížit riziko těžkého průběhu nemoci nebo smrti o 70 procent. 

Koktejl protilátek dostal i Trump

V současnosti látky zkoumá také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a v USA je povoleno jejich nouzové používání proti covidu-19. Koktejl dostal i bývalý americký prezident Donald Trump. V Evropské unii se rozhodlo tento lék jako první experimentálně používat Německo.

Přicházejí léky, které mají covid rychle zastavit. Dostaneme je k pacientům?

V České republice dorazila první dodávka léku casirivimab-imedivimab, známého také jako REGN-CoV2, na konci března. 

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden zmírnilo podmínky pro podání monoklonálních protilátek pacientům nakaženým koronavirem SARS-CoV-2. 

Nově už nemusí být méně než tři dny po pozitivním testu na covid-19. České nemocnice podávají také další monoklonální látku bamlanivimab.

9. října 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video