Polsko hlásí desetitisíce nových případů covidu, vláda vyhlásila lockdown

  • 195
Polské ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo 25 052 nově potvrzených případů infekce koronavirem za uplynulý den. V zemi proto vstoupí od soboty v platnost zpřísněná omezující opatření. Po nejvyšším denním přírůstku to oznámil ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Polská vláda ve snaze potlačit rychlé šíření infekce, způsobené britskou variantou koronaviru, zpřísňuje opatření ve vojvodstvích, ve kterých je situace nejhorší. Nevyloučila však celostátní uzávěru v případě, že počty nakažených dál porostou.

Ministr Niedzielski ve středu na tiskové konferenci tento krok oznámil. Od 20. března do 9. května tak v celém Polsku zůstanou uzavřená nákupní centra, muzea, kina, divadla, umělecké galerie, hotely i sportoviště. K dálkové výuce se také vrátí žáci prvních až třetích tříd základních škol.

Více než 25 tisíc nových případů je nejvyšší údaj od 14. listopadu, uvedla televize TVN 24. Dodala, že 453 ve středu oznámených úmrtí v souvislosti s covidem-19 znamená, že od počátku pandemie podlehlo nákaze více než 48 tisíc Poláků. 

A počet pacientů s covidem-19, kteří jsou napojeni na plicní ventilátor, dosáhl nejvyššího počtu od začátku pandemie.

Z bezmála 30 tisíc lůžek pro pacienty s covidem-19 je obsazeno 21 511 a z 2 979 ventilátorů je využito 2 193.

V Polsku, které má přibližně 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 1,9 milionu lidí, z nichž zemřelo 48 032.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video