Muž v roušce v centru Londýna (6. dubna 2020)

Muž v roušce v centru Londýna (6. dubna 2020) | foto: Reuters

Koronavirus úmyslně šíří židé a muslimové, myslí si pětina Angličanů

  • 148
Téměř polovina Angličanů věří konspiračním teoriím ohledně nového koronaviru. Tvrdí to nová studie provedená Oxfordskou univerzitou, podle které téměř dvacet procent respondentů souhlasilo s tím, že za šíření viru mohou židé nebo muslimové. Většina Angličanů se také domnívá, že koronavirus uměle vytvořili lidé, nebo že vláda jim o nemoci covid-19 neříká všechno.

Podle průzkumu, provedeného na 2 500 lidech, téměř polovina Angličanů podpořila myšlenku, že nemoc covid-19 je biologická zbraň vyvinutá Čínou ke zničení Západu. Zhruba pětina respondentů do jisté míry souhlasí s tvrzením, že virus vytvořili židé s cílem zničit globální ekonomiku kvůli finančnímu zisku.

Téměř dvacet procent dotázaných se rovněž domnívá, že koronavirus šíří muslimové v rámci útoku na západní hodnoty. Přibližně 59 procent Britů si podle badatelů myslí, že jejich vláda uvádí o příčině koronaviru zavádějící informace a 62 procent souhlasí s tím, že nemoc covid-19 uměle vytvořili lidé.

Více než čtvrtina respondentů si myslí, že celebrity dostávají zaplaceno za tvrzení, že mají koronavirus, nebo že politici nákazu pouze předstírají.

„Naše zjištění jsou skutečně znepokojivá. Míra přesvědčení o konspiračních teoriích ohledně koronaviru byla mnohem větší, než jsme očekávali. Zdá se, že jen polovina populace není takovými myšlenkami ovlivněna,“ popsal listu The Jerusalem Post vedoucí studie Daniel Freeman.

Konspirátoři také méně věří odborníkům

Vědci naznačují, že lidé, kteří věří konspiračním teoriím o koronaviru, budou s menší pravděpodobností dodržovat vládní nařízení nebo pravidla sociálního odstupu, čímž přispívají k šíření nemoci. „V Anglii existuje značná podpora konspiračních teorií o koronaviru,“ shodli se autoři podle listu Newsweek.

„Takové myšlení se nezdá být jen okrajové. Důvěra v konspirační teorie souvisí také s dalšími formami nedůvěry, menším dodržováním vládních pokynů a větší neochotou podstoupit v budoucnu testy a léčbu,“ říkají vědci.

Konspirátoři podle nich také méně věří institucím a odborníkům. „Taková přesvědčení jsou spojená také s paranoií, odporem vůči očkování nebo konspiračními teoriemi o změnách klimatu,“ uvedli autoři. „Lidé věřící konspiracím o koronaviru, budou také spíše sdílet své názory,“ konstatovali. 

1. dubna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video