Žena má na protestu proti průkazu zdraví v Toulouse na hrudníku připevněnou...

Žena má na protestu proti průkazu zdraví v Toulouse na hrudníku připevněnou žlutou Davidovu hvězdu. (17. července 2021) | foto: Profimedia.cz

Francií opět zmítá antisemitismus, lidé ničí památníky a nosí žluté hvězdy

  • 856
Francie v souvislosti s demonstracemi proti zavedení zdravotních pasů zažívá novou vlnu antisemitismu. Vandalové kromě památníku přeživších holokaustu Simone Veilové poničili také dvacítku očkovacích center a dalších zdravotnických zařízení. Na některých z nich se objevila nacistická hesla či hákové kříže. Odpůrci restrikcí rovněž vyrazili do ulic s Davidovou hvězdou.

Na to, že památník Veilové ve městě Perros-Guirec kdosi posel červenými svastikami, upozornili lidé policii ve středu ráno. Ta se nyní snaží zjistit, kdo má čin na svědomí. Veilová, která se narodila v roce 1917 a přežila nacistické běsnění, se stala oslavovanou francouzskou osobností.

Jako teenagerku ji nacisté deportovali do koncentračního tábora Osvětim a odtud do Bergen-Belsenu. Při holokaustu ztratila oba rodiče a bratra.

Život zasvětila službě státu. Mimo jiné bojovala za práva žen, zejména na interrupci, upozorňovala na nebezpečí antisemitismu a působila jako ministryně zdravotnictví či europoslankyně. Veilová zemřela v roce 2017.

„Simone Veilová je francouzskou a globální osobností v oblasti práv žen a boje proti antisemitismu,“ napsala na Twitteru zmocněnkyně ministerstva vnitra Marlène Schiappaová. „Poškodit její památník znamená poškodit Francii. Tyto ohavné činy nesmí zůstat bez trestu,“ dodala. 

Místní úředníci nechali památník okamžitě vyčistit. Podle deníku Ouest-France je to nicméně za poslední týden už potřetí, co ho někdo tímto způsobem znectil. Předtím ho kdosi pomazal hořčicí a exkrementy.

Transparent vyvolal pozdvižení

Vandalismus se odehrál krátce poté, co ve Francii vyvolal o víkendu rozruch transparent na demonstraci ve městě Metz, kde lidé protestovali proti zavedení průkazu zdraví. Policie sdělení na papírové ceduli označila za „zjevně antisemitské“ a začala se případem zabývat.

Na transparentu stála jména politiků, podnikatelů a intelektuálů. Řada z nich jsou židé. Na ceduli byla rovněž otázka „Ale kdo?“ narážející na červnové interview generála ve výslužbě Daniela Delawardea, jenž na otázku „kdo ovládá média“ odpověděl: „Komunita, kterou dobře znáte“.

Pod výkřikem „Zrádci!“ pak na ceduli kromě jména francouzského prezidenta Emmanuela Macrona stálo také to maďarského židovského miliardáře George Sorose, židovského intelektuála Bernarda-Henriho Levyho, výkonného předsedy Světového ekonomického fóra Klause Schwaba a francouzsko-izraelského magnáta Patricka Drahiho.

Nápis na demonstraci nesla učitelka, kterou policie nyní obvinila z pokusu o podněcování rasové nenávisti. Žena kvůli tomu půjde před soud.

„Je to opovrženíhodné. Antisemitismus je zločin, v žádném případě ne názor. Takové poznámky, stejně jako vandalismus, nezůstanou bez přísného trestu,“ napsal na Twitteru ministr vnitra Gerald Darmanin.

Starosta Metzu Francois Grosdidier o incidentu podle listu The Times of Israel řekl, že je „pobouřený, ale bohužel ne překvapený“. Izraelské velvyslanectví ve Francii uvedlo, že je „zděšeno antisemitskou nenávistí“.

Muž má na protestu proti průkazu zdraví v Marseille na hrudníku připevněnou žlutou Davidovu hvězdu. (17. července 2021)

Odpůrci očkování v minulých týdnech ve Francii rovněž vyvolali pobouření tím, že se přirovnali k Židům pronásledovaným za druhé světové války nacistickým Německem. Na toto tvrzení reagovali rozhořčeně francouzští přeživší holokaustu i organizace bojující proti rasismu.

Když v červenci Francouzi masivně protestovali proti vládním pravidlům očkování, někteří demonstranti měli na oblečení žluté Davidovy hvězdy podobné těm, které nacisté nutili nosit Židy. Protestující tvrdili, že tím odkazují na to, že je francouzská vláda restrikcemi nespravedlivě týrá.

Odpůrci opatření tvrdí, že povinnost prokazovat se potvrzením o očkování, testu či prodělání covidu-19 omezuje jejich osobní svobody. Lidé se musí zdravotním pasem prokázat při vstupu do restaurací, kaváren, kulturních a sportovních středisek či při cestování na delší vzdálenosti.

Na konci července Francouzi demonstrovali proti zavedení zdravotních průkazů: 

Odpůrci očkování ničí zdravotnická zařízení

Vandalové v posledních týdnech ve Francii poničili také patnáct očkovacích center, pět odběrových míst a jednu zdravotnickou laboratoř. Objevily se na nich svastiky a nápisy „kolaborant“, „genocida“ či „nacisté“.

„Ty příšernosti čistíme, je to odporné. Ostatní centra byla těmito rasistickými a zbabělými útoky také zasažena,“ řekl stanici BFM TV starosta města Neuillé-Pont-Pierre v údolí Loiry. Neznámí výtržníci na tamní očkovací středisko v červenci namalovali Davidovy hvězdy.

Operace Zelený lístek. Francouzi proti židům zasáhli tvrdě, ukazují nové fotky

V obci Lans-en-Vercors na úpatí Alp někdo pokreslil protivakcinačními hesly kulturní dům, který své prostory propůjčil očkovacímu středisku. Vandalové zároveň otevřeli požární hydranty a zařízení zaplavili vodou.

„Ničení vakcinačních center toho hodně vypovídá o motivech pachatelů, které dopadneme,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Oliver Véran.

V Urrugni na francouzsko-španělských hranicích útočníci zapálili stan dočasného vakcinačního centra, zatímco v jihofrancouzském Toulouse zaměstnanci očkovacího zařízení našli výhrůžný dopis. „Jednoho dne to tady celé vyletí do povětří,“ psalo se v něm.

V Audincourtu na východě země někdo odpojil další středisko od elektřiny a ohrozil tak očkovací látky v ledničkách. „Není pochyb, že někdo cílil přímo na vakcinační centrum,“ řekl starosta Audincourtu listu L’Express.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video