Koronavirus kosí brazilské domorodce, aktivisté mluví o genocidě

  • 288
Koronavirem se nakazila už téměř tisícovka brazilských domorodců. Smrtnost v těchto komunitách je dvakrát vyšší než u zbytku místní populace. Podle odborníků a aktivistů může za současnou situaci dlouhodobé zanedbávání státem, špatná infrastruktura či kolabující systém zdravotní péče. „Koronavirus může zapříčinit skutečnou genocidu domorodců,” varovali.

Koronavirovou situaci mezi 900 tisíci původních obyvatel země průběžně sleduje Sdružení domorodých obyvatel Brazílie (APIB). Dosud zaregistrovalo téměř tisícovku potvrzených případů a 125 úmrtí. Podle sdružení činí smrtnost mezi domorodci 12,6 procenta v porovnání s celostátní mírou 6,4 procenta.

Brazilské ministerstvo zdravotnictví oproti tomu hlásí u domorodců sedm set případů infekce a 34 úmrtí. Může za to fakt, že monitoruje menší skupinu lidí žijících v tradičních vesnicích a registrovaných na místních klinikách. Tato statistika se nezabývá indiánskou komunitou, která se přestěhovala do měst.

„Koronavirus těží z mnoha let veřejného zanedbávání,“ říká organizátor Dinaman Tuxa z APIB, člen domorodého kmenu Tuxa na severovýchodě Brazílie. „Naši lidé žijí často v odlehlých, nehostinných regionech s omezeným přístupem a chybějící infrastrukturou,“ popisuje Tuxa.

Komunita Tuxa čítající 1 400 členů podle něj nemá žádné zdravotní středisko a nejbližší jednotka intenzivní péče je vzdálená skoro pět hodin jízdy autem. Hlavní formou prevence je proto izolace. „Tváří v tvář pandemii jsme neměli mnoho možností. Úplně jsme se izolovali. Nikdo nesmí dovnitř ani ven,“ říká.

Cesta do nemocnice trvá několik hodin

Tuxa dodává, že v jeho komunitě sice koronavirus zatím nikdo neměl, je to však otázka času. Více než šedesát domorodých společenství už nákazu covidem-19 potvrdilo, mnohé z nich v amazonském regionu, odkud se lidé dostanou do nemocnice pouze prostřednictvím lodě nebo letadla.

Brazilští indiáni léčí koronavirus bylinami, příznaky po nich odezněly

Podle studie neziskové organizace InfoAmazonia je průměrná vzdálenost mezi domorodými vesnicemi a jednotkou intenzivní péče v Brazílii 315 kilometrů. Pro deset procent vesnic je to dokonce sedm set až tisíc kilometrů daleko.

„Domorodá společenství, dokonce i ta se základními zdravotními klinikami, nejsou na koronavirus připravena. Musí do nemocnice urazit velkou vzdálenost. A potom soutěží o místa na jednotkách intenzivní péče a na ventilátorech, protože kapacita prostě nestačí,“ říká první domorodá brazilská kongresmanka Joenia Wapichanaová.

Koronavirus nejhůře zasáhl sever a severovýchod země. Většina domorodců na nemoc covid-19 zemřela ve státě Amazonas, jež se řadí k oblastem s největší mírou infekce v zemi. Stát má jen jednu jednotku intenzivní péče a pandemie ho zastihla zcela nepřipravený.

Domorodci mají slabou imunitu

„Domorodci v Amazonii nemají protilátky proti chorobám, které přicházejí mimo deštný prales,“ řekl stanici CNN brazilský aktivista a dokumentarista Sebastião Salgado. „Existuje obrovské nebezpečí, že by se koronavirus mohl dostat na domorodé území a zapříčinit skutečnou genocidou,“ myslí si Salgado.

Nezletilý člen odloučeného kmene v Amazonii se nakazil koronavirem

Brazilský kongres před týdnem schválil nouzový plán pro domorodce, podle kterého by měl stát těmto komunitám poskytnout nejen lékařské vybavení a polní nemocnice, ale také pitnou vodu a zásoby potravin, jež kmenům umožní izolovat se.

Plán musí ještě posvětit Senát a brazilský prezident Jair Bolsonaro, který koronavirus  bagatelizoval a má s domorodci dlouhodobě napjaté vztahy. „Indiáni nemohou být vždy poslední, kdo dostane léčbu a vybavení. Zatím neexistuje jediná polní nemocnice jen pro ně. To musí skončit,“ uzavřela Wapichanaová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video