Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

V USA uhynul první pes nakažený koronavirem, nejspíš ho zabila rakovina

  • 79
Ve Spojených státech v polovině července zemřel sedmiletý německý ovčák Buddy, u kterého veterináři jako u prvního psa v zemi diagnostikovali koronavirus. Podle odborníků není jasné, jestli pes zemřel na komplikace související s nemocí covid-19, kterým se pravděpodobně nakazil od svého majitele, nebo zemřel na rakovinu.

Dva veterináři, kteří sice zvíře neléčili, ale nahlédli do jeho lékařských záznamů, stanici CNN sdělili, že pes měl pravděpodobně rakovinu.

„Není jasné, jestli rakovina způsobila, že bylo zvíře ke koronaviru náchylnější, nebo jestli mu covid-19 způsobil nemoc. Mohla to být také jen shoda okolností,“ domnívají se odborníci. Pes se nakazil v dubnu a jeho majitel Robert Mahoney krátce poté pojal podezření, že zvíře má právě koronavirus. 

Až v polovině května se mu však podařilo najít veterináře, jenž ho na přítomnost koronaviru konečně otestoval a majitelovu domněnku potvrdil. „Říkáš lidem, že tvůj pes je pozitivní a oni se na tebe dívají, jako bys měl deset hlav,“ popsal Mahoney pro magazín National Geographic.

Americké ministerstvo zemědělství 2. června potvrdilo, že Buddy byl prvním psem s pozitivním testem na koronavirus ve Spojených státech. „Lékař psovi vzorek odebral poté, co vykazoval známky respiračního onemocnění. Očekává, že se plně uzdraví,“ uvedlo tehdy ministerstvo.

Nic takového se však nestalo. Buddyho zdraví se postupně zhoršovalo. Jeho majitelé popsali, že v polovině července začal zvracet sraženou krev.

V Belgii se kočka nakazila COVID-19, měla dýchací a zažívací potíže

„Vypadalo to, jako když zvrací vnitřnosti. Krev mu šla z nosu i tlamy. Věděli jsme, že už pro něj nemůžeme nic udělat,“ uvedl Mahoney s tím, že se rodina nakonec rozhodla psa kvůli jeho utrpení raději utratit. Veterináři v USA dosud zaregistrovali 25 nakažených koček a psů.

„Vzhledem k tomu, že zvířata žijící s infikovanými lidmi nemusí povinně na testování, není známo, kolik zvířat může být v zemi koronavirem nakaženo a jestli je u zvířat, která mají zdravotní komplikace, vyšší riziko onemocnění covidem-19, jako je tomu u lidí,“ uvedlo ministerstvo.

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo návod, jak mají lidé o svého nakaženého mazlíčka pečovat, ale nezveřejnilo informace o testování nebo shromažďování informací pro veterináře, protože stále nejsou spolehlivá data o tom, jak virus domácí zvířata ovlivňuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video