Migrant pracuje na poli v italské Kalábrii. (30. dubna 2020)

Migrant pracuje na poli v italské Kalábrii. (30. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Italské zemědělství je bez migrantů na kolenou, vládní víza nepomohla

  • 519
Koronavirová pandemie na jaře v karanténě uvěznila několik milionů Italů. Místním také připomněla, že se italské zemědělství neobejde bez práce nelegálních migrantů, kteří tu každoročně sbírají úrodu. „Bez nich je italské zemědělství na kolenou,“ shodují se farmáři a kritizují novou vízovou politiku, která se vztahuje jen na minimum migrujících dělníků.

„Většina migrantů pracuje bez řádných dokladů,” říká Tonino Russo, tajemník největší italské unie zemědělců a potravinářů Flai CGIL . „Kvůli karanténě přestali pracovat ze strachu z viru a z možnosti, že se o ně bude zajímat policie. Bez těchto lidí je ale italské zemědělství na kolenou,“ upozorňuje Russo.

Pandemie koronaviru odhalila, jak moc je Itálie závislá na pracovní síle migrantů, z nichž mnozí pracují bez formálních smluv a oficiálních dokladů. Podle listu The Guardian se odhaduje, že z 680 tisíc migrantů a uprchlíků v Itálii jich až 500 tisíc pracuje jako dělníci v zemědělství.

Řádnou smlouvu nemá přibližně čtyřicet procent z nich. Práce migrantů nestojí podle aktivistů zemědělce téměř nic. Afričtí pracovníci tvrdí, že dostávají jen dvě eura (53 korun) za hodinu, což je sedm a půl eur pod zákonným minimem.

Italská vláda kvůli obavám z katastrofickému kolapsu svého zemědělského sektoru umožnila nelegálním migrantům požádat o šestiměsíční pracovní povolení, které jim umožní v zemi legálně pobývat. Systém se ale neosvědčil.

Na vízum má nárok minimum migrantů

Kabinet doufal, že se mu podaří zlegalizovat práci nejméně tří set tisíc dělníků, ale podle údajů italského ministerstva vnitra o povolení dosud požádalo osmdesát tisíc migrantů. Z tohoto počtu se ale 88 procent žádostí netýká zemědělství.

Italové se kvůli viru vrací na pole. Jsou horší než cizinci, líčí farmáři

Hlavním důvodem je soubor podmínek, za kterých mohou neregistrovaní migranti o povolení zažádat. Způsobilí jsou totiž pouze ti, kterým pracovní povolení vypršelo po 31. říjnu. Jenže většina těch, kteří každoročně sklízí na farmách úrodu, žije v Itálii nelegálně už dlouhou řadu let.

Třicetiletý Hassan z města Beni Mellal v Maroku je jedním ze stovek zahraničních sezónních pracovníků, kteří každoročně jezdí do sicilské vesnice Cassibile. Dočasné bydlení dělníků nedávno prošlo modernizací, úředníci tam kvůli covidu-19 dodali chemickou toaletu, odpadkové koše a dezinfekci.

„V Evropě jsem strávil téměř osmnáct let, z toho patnáct v Itálii. Za posledních deset let se mi ale nepodařilo své dokumenty obnovit,“ říká. Hassan doufal, že mu ekonomická krize dá šanci povolení získat, ale nová pravidla nesplňuje. Hodlá proto žít v Itálii dál jako předtím, tedy jako „neviditelný pracovník“.

Italská agromafie tyje z dřiny migrantů, na polích otročí za pár stovek

Prokurátor Salvatore Vella ze Sicílie se domnívá, že systém víz nedělá nic proti vykořisťování, násilí a špatnému zacházení, kterému migranti v Itálii čelí. „S vykořisťovanými migranty se zachází jako s masem. Jsou považováni za otroky a majetek obchodníků,“ prohlásil Vella.

Podle kamerunského aktivisty Yvana Sagneta musí Itálie všem migrujícím pracovníkům přiznat právní postavení, aby pomohla zachránit ekonomiku a zastavila vykořisťování a násilí. „Koronavirová pandemie nám ukázala, že migranty potřebujeme. Musíme jednat rychle,“ prohlásil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video