Téměř stoprocentní přesnost, helsinské letiště používá k detekci covidu psy

  • 24
Finsko ve středu nasadilo na mezinárodní letiště u Helsinek psy, kteří údajně dokážou odhalit koronavirovou nákazu u lidí. Čtyři měsíce má trvat zkušební služba čtyř psů různých plemen. Podle ní by se tento alternativní způsob testování mohl stát finančně nenáročnou a rychlou metodou odhalování infikovaných pasažérů.

Čtyři psi vycvičení finským sdružením stopařů začali pracovat na helsinském letišti, největším v severské zemi, v rámci projektu financovaného vládou.

„Je to velmi slibná metoda. Psi jsou velmi dobří v čenichání,“ řekla Anna Hielmová-Björkmanová, expertka ve zvěrolékařství z Helsinské univerzity. „Funguje to, bude to dobrá testovací metoda na jakémkoli místě,“ řekla profesorka. 

Podle ní by mohli psi najít uplatnění na letištích, v přístavech i domovech seniorů, na sportovištích a na kulturních akcích.

I když i v některých dalších zemích, například v Austrálii, Francii, Německu a USA, experti studují psy coby detektory koronaviru, finský experiment patří v tomto ohledu mezi ty dosud nejrozsáhlejší.

Hielmová-Björkmanová agentuře AP řekla, že Finsko je druhou zemí po Spojených arabských emirátech a první v Evropě, kde byli psi nasazeni k odhalování koronaviru. Na letišti v Dubaji byl podobný program zahájen už v létě.

Další naděje proti covidu-19. Psi mohou vyčenichat nakažené na letištích

Pasažéři, kteří na helsinském letišti souhlasí s provedením testu, nepřijdou se psem přímo do styku.

Otřou si pokožku ubrouskem, který je poté v nádobě přinesen psům. Kossi, E.T., Miina a Valo už předtím prošli výcvikem na odhalení rakoviny, cukrovky nebo jiných chorob.  Pracovat mají na směny vždy po dvou.

V předběžných testech na univerzitě byli psi podle listu The Guardian schopni identifikovat covid-19 s téměř stoprocentní přesností, dokonce i několik dní předtím, než se u pacienta projevily příznaky.

Zda vzorek obsahuje covid-19, psi údajně poznají během deseti sekund. Výsledek pak dají najevo škrábáním packou, lehnutím či štěkotem. Při pozitivním výsledku čeká dotyčného pasažéra ještě přezkoušení PCR testem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video