Dobrovolníci v severním čínském městě Ťi-lin měří teplotu. Kvůli vzestupu...

Dobrovolníci v severním čínském městě Ťi-lin měří teplotu. Kvůli vzestupu případů koronaviru Čína dala město do karantény. (22. května 2020) | foto: Reuters

Číňanka nakazila koronavirem 71 lidí. Stačila k tomu jedna cesta výtahem

  • 82
Číňanka, která se koncem března vrátila z dovolené v USA, ve své vlasti nevědomě infikovala nejméně 71 lidí. Vše odstartovalo ve výtahu, jenž po ní použila její sousedka. Případ podle vědců ukázal, že jediná infekce bez příznaků může vést k rozsáhlému množství případů napříč komunitou.

Žena se z dovolené v USA vrátila domů do čínské provincie Chej-lung-ťiang 19. března, osm dní od posledního ohlášeného případu koronaviru v oblasti. Ačkoli neměla žádné z příznaků a test na covid-19 měla negativní, podle vědců z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí se raději izolovala.

Přestože žena záměrně nenastupovala do výtahu v domě s žádnými dalšími lidmi, její sousedka z nižšího patra použila kabinu krátce po ní a nemoc se od této chvíle začala rychle šířit. Sousedku totiž 29. března navštívili její rodiče, kteří se o několik dní později vydali na večírek se skupinou přátel.

Jeden z jeho účastníků 2. dubna utrpěl mrtvici, se kterou ho záchranná služba převezla do nemocnice. V tu chvíli však zdravotníci neznali souvislost mezi pacientem a ženou, která se vrátila z Spojených států, takže ho podle listu The Independent na přítomnost koronaviru neotestovali.

Vědci došli k závěru, že cestovatelka musela kontaminovat výtah, kde se později nakazila sousedka, která virus předala svým rodičům. Od těch se na oslavě nakazil muž s mrtvicí a jeho dva synové. Tím ale věc neskončila. Bratři se totiž od 6. dubna střídali v péči o otce, kterého převezli do další nemocnice.

Virus se v nemocnici rychle rozšířil

Trojice v první nemocnici nakazila celkem osmadvacet lidí, včetně jednoho lékaře a pěti zdravotních sester. Ve druhé nemocnici koronavirus předali dalším dvaceti lidem. Původ ohniska se podařilo odborníkům odhalit poté, co sousedčin otec začal vykazovat řadu příznaků a měl pozitivní test na covid-19.

Domněnku expertů potvrdilo opětovné provedení testu u cestovatelky, která měla v krvi protilátky, což naznačuje, že koronavirus dříve prodělala.

Čína je největší vojenskou hrozbou, zní z Pentagonu. Hodlá upravit výcvik

„Věříme, že cestovatelka byla nositelem nemoci bez příznaků, a že se její sousedka nakazila kontaktem s kontaminovaným povrchem ve výtahu,“ uvedli vědci. 

„Naše výsledky ukazují, jak by jediná asymptomatická infekce covidem-19 mohla vést k rozsáhlému přenosu napříč komunitou,“ dodali.

Čína, která má zhruba 1,4 miliardy obyvatel a kde se virus poprvé před více než půl rokem prokázal, zaznamenala přes 85 tisíc nakažených. Z nich 4 641 na komplikace související s infekcí zemřelo.

Koronavirus se celosvětově potvrdil dosud u více než 13 milionů lidí, s covidem-19 zemřelo nejméně 573 tisíc pacientů. Vůbec nejpostiženější jsou USA, kde je téměř 3,3 milionu nakažených a přes 135 tisíc mrtvých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video