Expresní pohřbívání budí strach, Nikaragua tají koronavirovou tragédii

  • 14
V Nikaragui dochází stále častěji k urychleným pohřbům, což vyvolává podezření, že se vláda snaží zamaskovat skutečný rozsah koronavirové infekce. Prezident Daniel Ortega se podle expertů obává, že přísná omezení zhorší už tak špatnou ekonomickou situaci v zemi. Nikaragua dosud oznámila jen pětadvacet nakažených a osm mrtvých. Ortega se od dubna neukázal na veřejnosti.

Devětapadesátiletý taxikář Guillermo Maltez zavolal začátkem května svému synovi z nemocnice v nikaragujském městě Chinandega, aby se rozloučil. „Můj otec vycítil, že nepřežije,“ říká Silvio Maltez, jež bydlí v sousední Kostarice.

Jeho bratr o několik hodin později dostal zprávu, že otec zemřel. Za příčinu smrti lékaři označili respirační onemocnění. Nemocnice tělo ještě v noci poslala na místní hřbitov. „Bratr mohl pohřeb sledovat jen zpovzdálí,“ líčí Maltez.

Podle listu The Washington Post dochází v Nikaragui k takovým expresním  pohřbům stále častěji, což vyvolává podezření, že se autoritářská vláda prezidenta Daniela Ortegy snaží utajit skutečný rozsah koronavirové infekce.

Nikaragua na rozdíl od sousedních států nezavedla na začátku pandemie téměř žádná bezpečnostní opatření. Nadále organizovala hromadné akce, nechala pokračovat fotbalové soutěže a lidé mířili houfně na pláže. 

Testování je vzácné a kontrolované vládou

Zaměstnanci nemocnice na západě města Chinandega v pátek uvedli, že tu pečují o přibližně devadesát pacientů s těžkým onemocněním dýchacích cest. Lékaři mají podezření, že většina z nich má koronavirus. Mezi nemocnými jsou také nemocniční úředníci, radiologové, internisté nebo zdravotní sestry.

Rychlé pohřby nejsou normou pro oběti běžných onemocnění dýchacích cest. Navíc se často odehrávají v noci. Těla podle svědků pohřbívají zdravotníci v bílých ochranných oblecích a na proces dohlíží policie nebo armáda.

Nikaragujské nezávislé lékařské sdružení uvedlo, že nemocí covid-19 se v zemi nakazilo už nejméně 67 zdravotníků. Toto číslo je založené na příznacích a rentgenech plic, protože testování je vzácné a přísně kontrolované vládou.

Ekvádorský „Wu-chan“ připomíná peklo, nemocnice hromadí těla v koupelnách

Vláda však neuznává žádnou z těchto infekcí jako koronavirus a odmítla situaci komentovat. „Nemocnice jsou ochromené, systém zdravotní péče jede na maximum,“ říká předsedkyně místní Pneumologické asociace Taki Morenová.

Nikaragujští úředníci tvrdí, že se na pandemii připravili, vyškolili desetitisíce zdravotníků a poslali je do všech míst země, aby o nakažlivosti koronaviru šířili osvětu. Panamerická zdravotnická organizace nicméně v dubnu kritizovala Ortegovu vládu za nedostatečnou prevenci a kontrolu infekce.

Ortega prohlásil, že země se „prostě bude muset naučit s pandemií žít“. Vláda opakovaně odmítla sdělit, kolik lidí už test na koronavirus podstoupilo. Rovněž tvrdí, že všechny potvrzené případy infekce v zemi souvisí s cestováním do zahraničí a dosud tu nedošlo k žádnému komunitnímu přenosu.

Příbuzní se nesmí k mrtvým přibližovat

Silvio Maltez s tím ale nesouhlasí. Věří, že jeho otec se koronavirem nakazil při taxikaření v půlmilionové Chinandegě. Zdravotníci rodině zakázali, aby se na tělo před pohřbem podívala. „Mého bratra nechali jen oknem sledovat, jak otcovo tělo balí do černého plastu,“ popsal Maltez.

Nikaragujská oficiální statistika vypadá podezřele také v porovnání s okolními zeměmi. Kostarika, která má jeden z nejlepších zdravotních systémů v Latinské Americe, oznámila už 866 potvrzených případů koronaviru a deset úmrtí. Honduras zaznamenal 2 798 infekcí a 146 mrtvých.

„Samozřejmě že situaci zlehčují. Vláda nehlásí skutečný počet nakažených ani mrtvých,“ myslí si epidemiolog Álvaro Ramírez, jež vedl Nikaragu v boji proti choleře, která se Latinskou Amerikou přehnala v letech 1991 až 1993.

Skupina šesti set nikaragujských lékařů a zdravotníků podepsala na konci dubna dopis, ve kterém vyzvala vládu, aby zavedla sociální izolaci, pozastavila výuku na školách a poskytla zdravotníkům ochranné pomůcky.

Ortega a jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová, neodpověděli. Místo toho se stáhli do ústraní a od dubna se neukázali na veřejnosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue