Stěr za účelem testování nákazy onemocněním covid-19 v Bangkoku. (28. dubna...

Stěr za účelem testování nákazy onemocněním covid-19 v Bangkoku. (28. dubna 2020) | foto: Reuters

Testování odmítly tisíce Australanů, podle ministryně i kvůli konspiracím

  • 62
Nejlidnatější australský stát Victoria bojuje se zvýšeným nárůstem případů nemoci covid-19 v lokálních ohniscích. V Melbourne se přesto přes 10 tisíc lidí odmítlo nechat otestovat. Australská ministryně zdravotnictví Jenny Mikakosová varovala, že by to na svědomí mohly mít i konspirační teorie. Někteří lidé věří, že je pandemie výmysl, další se údajně bojí mikročipů.

Australské úřady po rozvolnění ochranných opatření, podobně jako Česko, bojují s výskytem několika lokálních ohnisek , ve kterých přibývají případy nákazy. Několik z nich se nachází ve státě Victoria kolem Melbourne, druhého největšího města v zemi.

Minulý týden se zdravotníkům, kteří chodili za lidmi od domu k domu, podařilo otestovat přes 160 tisíc lidí z více než 100 tisíc domácností v oblasti. Testy jsou pro Australany bezplatné a dobrovolné. 

„Je pro nás zklamání, že přes 10 tisíc lidí test odmítlo. Zdůrazňuji, že koronavirus je vysoce nakažlivý. Může se velmi rychle rozšířit v rámci rodiny i komunity,“ vedla ministryně zdravotnictví Jenny Mikakosová. „Analyzujeme data, abychom přesně viděli, proč lidé test odmítají. Je znepokojující, že někteří tak učinili kvůli konspiračním teoriím,“ dodala.

Koronavirus ve světě

Muž v roušce odpočívá na pláži v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. (28. května...
Návštěvník prochází před obrazem francouzského malíře Georgese de La Toura ve...
Zdravotníci demonstrují v pařížské nemocnici Robert Debre. Snaží se prosadit...

Občany varovali i zdravotníci a vyzvali je, aby dezinformacím nevěřili a otestovat se nechali. „Doporučil bych vám jeden zdroj informací – oficiální stránku ministerstva zdravotnictví. Neposlouchejte teorie, které se šíří na sociálních sítích,“ podotkl v pátek na tiskové konferenci náměstek ministerstva zdravotnictví Michael Kidd. Na dotaz novinářů, zda jsou konspirační teorie příčinou, proč se někteří nechtějí nechat testovat, neodpověděl.

Vliv konspiračních teorií přitom není v Austrálii zanedbatelný. Podle průzkumu provedeného agenturou Essential Research teoriím o Billu Gatesovi věří 13 procent lidí, šíření viru pomocí 5G signálu pak 12 procent. Celkem 39 procent lidí je názoru, že koronavirus byl uměle vytvořený v laboratoři ve Wu-chanu.

Také instagramový účet jednoho z propagátorů konspirací má přes čtvrt milionu sledujících. Právě z něj se šíří teorie o „kontaminovaných testovacích sadách“ společně s tvrzením, že pandemie není skutečná.

Bill Gates a čipování lidí

Oblíbeným přesvědčením je, že testování proti koronaviru, při kterém se zasune vatová tyčinka zhruba 8 až 10 centimetrů do nosohltanu, je jen záminkou pro vpravení mikročipu do těla testovaného. Mikročipy údajně pochází od Billa Gatese, který do nich měl investovat obrovskou sumu peněz.

Koronavirus úmyslně šíří židé a muslimové, myslí si pětina Angličanů

Kořeny této teorie sahají zhruba do března, kdy se Gates nechal slyšet, že „jednou bude existovat digitální certifikát, který ukáže, kdo byl testovaný, kdo se uzdravil a kdo se nechal naočkovat“. Podle průzkumu společnost YouGov je o této konspiraci přesvědčených 28 procent Američanů, z toho 44 procent z nich jsou republikáni. 

Teorie o mikročipech není cizí ani u nás. „Známý z Anglie byl na testování. Dlouho ho pak bolel nos a občas se mu z něj spustila krev. Ale jen z té nosní dírky, kde mu dělali takzvaný – stěr. Pak se jednou u televize šťoural v nose a vytáhl si mikročip,“ píše jeden z členů české facebookové skupiny věnované primárně fenoménu chemtrails (kondenzační stopa letadla, která má obsahovat nebezpečné chemické částice či vakcínu, pozn. red.), sekundárně všem ostatním konspiracím.

Situace v Austrálii se v poslední době zhoršila a vláda znovu pro některé oblasti zavedla společenské restrikce. Uvalila také karanténu na devět bytových domů. Poprvé od epidemie španělské chřipky se pak uzavřely hranice mezi dvěma nejlidnatějšími státy, Victorií a Novým Jižním Walesem. 

Austrálie je ve srovnání s řadou dalších zemí pandemií zasažena jen mírně, koronavirus se tam zatím prokázal u necelých 8 500 lidí. Rozmach nákazy v Melbourne však vzbudil obavy z možného nekontrolovaného šíření nemoci. Země za poslední týden registrovala 109 případů denně, v prvním červnovém týdnu to přitom bylo devět případů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video