Kimova sestra má v KLDR rostoucí vliv, stává se alter egem svého bratra

  • 69
Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, v předchozích měsících upevnila své postavení ve vedení země. Před týdnem ji ve svých řadách znovu uvítalo politbyro vládnoucí Korejské strany práce. Kim Čong-un, o jehož zdravotních potížích se v posledních dnech spekuluje, podle odborníků dovoluje Kim Jo-čong, aby se stala jeho jakýmsi alter egem.

Kim Jo-čong se od účasti na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, kde v roce 2018 zastupovala svého bratra, podařilo získat v dělnické straně prestižní postavení. Podle odborníků navíc stojí za Kimovou pečlivě budovanou image doma i v zahraničí.

Na oplátku se těší absolutní důvěře svého bratra, diktátora schopného nařídit popravu vlastního strýce za údajnou zradu. Zatímco zbytek světa zápasí s pandemií koronaviru, KLDR stále trvá na tom, že nezaznamenala ani jeden případ a Kim Jo-čong dál úspěšně stoupá v hierarchii.

Kim Jo-čong začátkem minulého měsíce učinila své první veřejné prohlášení, v němž kritizovala Jižní Koreu jako „vyděšeného štěkajícího psa“. Reagovala tak na znepokojení Soulu severokorejskými vojenskými testy.

V březnu rovněž veřejně ocenila amerického prezidenta Donalda Trumpa za zaslání dopisu, ve kterém Kimovi nabídl případnou pomoc s koronavirovou infekcí a uvedl, že doufá v pokračování dobrých vzájemných vztahů.

Joung-šik Pong z Institutu pro severokorejská studia v Soulu označil zveřejnění politických prohlášení jménem Kim Jo-čong za zdůraznění její ústřední role v režimu. „Je zjevné, že Kim jí umožnil napsat prohlášení v osobním tónu. Je jasně připraven dovolit své sestře, aby se stala jeho alter egem,“ říká Pong.

Sestra má na Kima zásadní vliv

Také Jo-čong ale v minulosti zaplatila za nespokojenost svého bratra. Podle listu The Guardian ji vedení země před týdnem opět zařadilo do politbyra Korejské strany práce, ze kterého byla před rokem údajně vyloučena po neúspěchu denuklearizačního summitu v Hanoji, kam svého bratra doprovázela.

„Má ke Kimovi přímý přístup a silně ho ovlivňuje,“ říká Leonid Petrov, expert na Severní Koreu přednášející na univerzitě v Sydney.  Podle Petrova sice Kim Jo-čong nemá co do činění s bratrovými čistkami nebo armádní taktikou, ale ví o nich úplně všechno. „Pomáhá mu udržet pozitivní image,“ dodává.

Experti předpokládají, že Kim Jo-čong je o čtyři roky mladší než Kim. Do roku 2010, kdy poprvé doprovodila svého otce Kim Čong-ila na každoroční stranickou konferenci, se na veřejnosti téměř neukazovala. O rok později se posléze objevila v záběru kamer státní televize na pohřbu svého otce.

Bratra ve vedení země nejspíš nenahradí

Její cesta do jádra režimu nicméně začala už na konci devadesátých let, kdy společně s bratrem navštěvovala základní školu ve švýcarském Bernu. „Věděli, jaká budoucnost je čeká, a museli mít pocit společného osudu. Výsledkem je bezpodmínečná důvěra jejího bratra,“ říká Petrov.

Kim je po operaci vážně nemocný, tvrdí CNN. Jižní Korea to popřela

O životě Kim Jo-čong mezi dokončením studia informačních technologií na Kim Ir-senově univerzitě v Pchjongjangu a rokem 2007, kdy začala hrát roli ve vládnoucí straně, se neví téměř vůbec nic.

Podle expertů KIm Jo-čong v poslední době předvedla schopnost modernizovat značku režimu, kontrolovat státní propagandu a rozhodně není tak snadno nahraditelná jako jiní úředníci. Ačkoli Kimovu sestru pravděpodobně čeká v příštích měsících vzestupná cesta, podle Petrova svého bratra, pokud se mu něco stane, nenahradí.

„Jo-čong ví, jak posílit Kimovu sílu a uhladit jeho pověst, ale nenahradí jeho primární rozhodovací pravomoci. KLDR je konfuciánskou zemí, kde je respektována seniorita a maskulinita. Je to Kimův nejdůvěryhodnější spojenec, ale nic víc,“ myslí si Petrov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video