VIDEO: Italové na balkonech hrají a zpívají, projevují tím solidaritu

  • 18
Italové začali o víkendu houfně hrát a zpívat na svých balkonech. Snaží si tím vzájemně ulehčit nařízenou karanténu, povzbudit týmového ducha a prokázat solidaritu. Zpěv je slyšet od jihoitalského města Salerna, přes Neapol až po Turín na severu země. Z balkonů jsou slyšet popové písně, operní árie či italská hymna.

Zatímco v jedné římské čtvrti se sousedé o víkendu bavili ztvárněním lidové písně Volare, profesionální operní zpěvák Maurizio Marchini zazpíval ve Florencii přihlížejícím ze svého balkonu populární árii Nessun Dorma z představení Turandot od skladatele Giacoma Pucciniho.

Podle florentského obyvatele Mattea Colombiho se na sociálních sítích začala šířit výzva, aby se k účinkování na balkonech přidalo co nejvíce lidí.

„Na balkoně v domě naproti se objevili lidé s malým dítětem. Matka ho měla v náručí a otec hrál na dětskou hračku. Mávali jsme na sebe, i když jsme se nikdy neviděli,“ popsal Colombi.

V Itálii na onemocnění způsobené koronavirem zemřelo už 1 441 lidí. Celkový počet případů nákazy tu přesáhl 21 000. Právě na sociálních sítích se objevilo nejvíce videí, na kterých Italové zpívají, tančí a vzájemně si přejí, aby pandemii přečkali ve zdraví. 

Záznam pořízený v toskánském městě Siena shlédlo na Twitteru více než 600 tisíc lidí. Na záběrech jsou vidět lidé na balkonech, kteří zpívají píseň Canto della Verbena, která pojednává právě o tomto městě. „Ať dlouho žije naše Siena,“ znějí slova písně.

Italové baví svoje okolí hudbou z balkónů:

Velmi populární je momentálně také melodie z devadesátých let Grazie Roma. „Povězte mi, co je to, co nás nutí cítit, že jsme spolu, i když jsme od sebe,“ vystihují její slova současné pocity Italů.

Kromě společného zpívání Italové v posledních také umisťují za svá okna obrázky s duhou doplněnou ujištěním, že všechno bude v pořádku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video