Lékař na jednotce intenzivní péče v nemocnici Circolo ve Varese v Itálii (9....

Lékař na jednotce intenzivní péče v nemocnici Circolo ve Varese v Itálii (9. dubna 2020) | foto: Reuters

Zaspali jste, ochranu jsme chtěli dávno, stěžují si italští lékaři na vládu

  • 15
Zatímco počet nových případů nemoci covid-19 v Itálii v posledních dnech konečně klesá, začínají se o slovo hlásit lékaři, kteří upozorňují na nepřipravenost zdravotnických úřadů v počátcích šíření koronaviru, jež podle nich vedla ke katastrofickému průběhu pandemie v zemi. Italskou vládu zkritizovali nejvíce lékaři v Lombardii, kteří požadovali nákup ochranných pomůcek už dávno.

Zatímco nedostatek ochranných prostředků na národní úrovni je tématem už od začátku propuknutí infekce v Itálii, lombardští praktičtí lékaři nyní tvrdí, že o zásobení svého regionu zdravotnickým materiálem požádali hned poté, co se objevily první zprávy o šíření koronaviru z čínského Wu-chanu.

Praktická lékařka a vedoucí lombardského sdružení praktických lékařů Paola Pedriniová pro Deutsche Welle uvedla, že ochranné pomůcky do regionu dorazily až ve chvíli, kdy zdravotníci už zápolili s množstvím nakažených.

V březnu proto jménem svých kolegů zaslala dopis italskému ministerstvu zdravotnictví a lombardským zdravotnickým úřadům, ve kterém je obvinila, že nevytvořily akční plán k hromadnému nákupu ochranných pomůcek pro lékaře ani poté, co Světová zdravotnická informace vydala první varování.

Lékaři rovněž upozornili na laxní opatření kolem testování zdravotnického personálu, která vedla k tomu, že mnoho z nich pokračovalo v práci i přesto, že se sami nakazili. Pedriniová uvedla, že úředníci v jejím domovském městě Bergamo dokonce povzbuzovali lékaře se symptomy, aby pokračovali v práci.

Italská mafie za pandemie vzkvétá. Investuje v pohřebnictví, nabízí půjčky

„Vhodili nás přímo do bitvy. Neměli pro nás protokoly nebo pokyny, které by vysvětlovaly, jak zvládnout pacienty nebo upravit naši vlastní práci,“ říká Pedriniová. 

„Stalo se to navzdory všemu, co už jsme věděli o dění v Číně. Rozhodně tento problém podcenili,“ dodala lékařka.

Bergamské zdravotnické úřady a regionální lombardská vláda později oznámily, že zdravotníkům zakoupily několik set tisíc masek. Podle lékařů to však nestačilo. Pedriniová popsala, že lombardští praktičtí doktoři si museli ochranné pomůcky obstarat sami, aby nemuseli své ordinace zavřít.

Italská lékařka Paola Pedriniová:

Italská lékařka Paola Pedriniová

Nedostatečná koordinace a pomalá uzavírka oblastí

V Itálii od začátku pandemie zemřelo už 139 lékařů, téměř polovina z toho byli praktici. Stížnost regionálním úřadům nedávno zaslala také Federace lombardských lékařských sdružení, která bědovala nad nedostatečnou koordinací a pomalým uzavíráním ohrožených oblastí, což vedlo k tragédii.

K vysokému počtu úmrtí na covid-19 v Itálii přispěla chřipka, tvrdí studie

Lombardská vláda na obvinění odpověděla s tím, že udělala vše pro to, aby poskytla zdravotníkům dostatečnou ochranu.

Přestože se počet nových infekcí v Itálii zpomalil, v Lombardii se koronavirem dosud nakazilo už více než 64 tisíc lidí, což představuje třetinu celkového počtu nemocných v zemi.

Nedávné vyšetřování deníku Corriere della Sera poukázalo na to, že k vážným nedostatkům došlo také na celostátní úrovni. Nedostatek jasných pokynů, jak se mají regiony vypořádat s mimořádnou situací, je zanechal zmatené. Úředníci ani zdravotníci tak nevěděli, jak mají koordinovat svou reakci.

Spravedlnost chtějí také příbuzní obětí

Spravedlnost kromě zdravotníků požadují také příbuzní obětí. Více než 45 tisíc lidí se připojilo k facebookové skupině NOI Denunceremo (Podáme zprávu), kterou založil Luca Fusco, jehož otec zemřel na nemoc covid-19 v Bergamu.

„Nechceme finanční kompenzaci. Naším cílem je spravedlnost z trestního hlediska. Takže jestli jsou za tu katastrofu někteří lidé zodpovědní, chceme, aby byli obviněni a postaveni před soud,“ uvedl Fuco pro list The Guardian.

Skupina podle Fuca nechce útočit na zdravotníky, ale na vedoucí pracovníky, kteří koronavirus v začátcích pravděpodobně podcenili. „Zdravotničtí pracovníci jsou oběťmi stejně jako ti, kteří zemřeli,“ říká Fuco.

„Protože je systém zdravotnictví v Itálii decentralizovaný, jsou na vině ti, kteří vedli regiony a stanovili pokyny pro nemocnice,” dodává. Několik oficiálních vyšetřování už v Itálii probíhá, včetně nemocnice ve městě Alzano Lombardo, kde ignorování symptomů vedlo k rozšíření infekce v zařízení i mimo něj.

19. března 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue