Rakve v kostele v italském městě Serina nedaleko Bergama, které je jedním z...

Rakve v kostele v italském městě Serina nedaleko Bergama, které je jedním z nejvíce postižených pandemií koronaviru. (21. března 2020) | foto: AP

Italové pátrají po rakvích. Často neví, kam ostatky jejich blízkých odvezli

  • 24
Koronavirová pandemie si dosud vyžádala nejvíce obětí v Itálii, kde je nejhůře postižen severní region Lombardie. Počty zemřelých v této oblasti jsou tak vysoké, že těla se uchovávají i v kostelech a armáda je vozí do krematorií v jiných městech. Někde je situace chaotická a pozůstalí jen těžko hledají rakve se svými zemřelými příbuznými.

„Zemřel mi v jednom dni otec i dědeček a já teď nevím, kde jsou jejich těla,“ postěžovala si deníku Il Giorno Elena Gabbiadiniová. Této třiačtyřicetileté ženě z lombardského městečka Cerro Maggiore zemřel 16. března šestadevadesátiletý dědeček Elia. 

Nalezen byl mrtvý ve svém bytě v městečku Stezzano poblíž Bergama. Ve stejný den zemřel na „těžké dýchací problémy“ i její sedmdesátiletý otec Claudio.

„Jejich těla byla odvezena do kostela a od té doby o nich nic nevíme. Řekli nám, že je armáda přepravila do krematoria,“ uvedla Gabbiadiniová. Její ovdovělá matka je nyní sama doma v karanténě a dcera ji v této těžké chvíli zatím ani nemůže navštívit.

V oblasti Bergama jsou podle agentury APA v těchto dnech kvůli pandemii přeplněné márnice a pohřební služby nestíhají nebožtíky pohřbívat. 

Do Bergama, které má na 120 tisíc obyvatel a podle agentury APA jediné krematorium, jezdí už několik dní vojenské transportéry, aby odvezly desítky rakví s mrtvými do krematorií v jiných městech.

V Itálii a ve Španělsku virus „kosí“ zdravotníky. Tvoří desetinu nakažených

Vysoké počty obětí z řad nakažených koronavirem v Itálii vysvětlují experti zejména tím, že v této zemi je velký podíl starších obyvatel. 

Loni tvořili asi 23 procent obyvatel Itálie lidé starší 65 let. A právě senioři a jinou nemocí oslabení lidé jsou nejohroženější skupinou v této pandemii.

Itálie už zaznamenala téměř 64 tisíc nakažených, což je nejvyšší počet v Evropě, a více než šest tisíc úmrtí – nejvíce na světě. Zatímco se země snaží zvládnout vlnu nákazy, vláda vydala přísná nová opatření. Jejich základem je držet se v bezpečí a podřídit se vládním nařízením.

21. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video