Zdravotnice se obléká do ochranného obleku na odběrovém místě před nemocnicí v...

Zdravotnice se obléká do ochranného obleku na odběrovém místě před nemocnicí v italské Cremoně. (21. března 2020) | foto: AP

Nárůst nakažených koronavirem v Itálii zpomaluje, Anglie hlásí 54 mrtvých

  • 148
I přes stále vysoká čísla nově nakažených a mrtvých je v posledních dvou dnech vidět v Itálii zpomalení. V neděli v této zemi zemřelo o 142 lidí méně než předcházející den. Za posledních 24 hodin ale Apeninský poloostrov i tak hlásí 602 mrtvých. Británie hlásí více než tisícovku nově nakažených a přijímá nová krizová opatření.

V Itálii za posledních 24 hodin zemřelo dalších 602 lidí nakažených koronavirem, celkem tak počet obětí v této zemi vzrostl na 6 077, tedy zhruba o jedenáct procent. Nákaza se nově potvrdila u 4 789 lidí, čímž celkový počet případů potvrzených od února dosáhl téměř 64 tisíc.

Za posledních 24 hodin zaznamenala Itálie už druhý den po sobě menší počet dalších úmrtí i nově nakažených než v předchozím období. V neděli hlásila civilní obrana 651 dalších úmrtí a 5 560 nových případů, přitom v sobotou to bylo 793 úmrtí a 6 557 nových případů. 

I přes stále vysoká čísla je v posledních dvou dnech vidět zpomalení. Šéf civilní obrany Angelo Borrelli v neděli vyjádřil naději, že klesající trend bude pokračovat.

V Itálii je podle dostupných informací aktuálně 50 418 nakažených koronavirem, z toho je zhruba polovina v domácím ošetřování a 3 204 leží na jednotkách intenzivní péče. Ze všech potvrzených případů se 7 432 lidí uzdravilo.

Itálie je po Číně druhou nejhůře postiženou zemí nemocí COVID-19, kterou způsobuje koronavirus. 

Francie hlásí dalších 186 mrtvých

Počet obětí koronaviru ve Francii stoupl o 186 na 860, naposledy země hlásila 674 mrtvých. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 2 082 pacientů. Dříve úřady informovaly, že 1 746 lidí je napojeno na přístroje zajišťující životní funkce. 

Potvrzených případů nákazy je 19 856, což představuje 20procentní nárůst za uplynulých 24 hodin. S odvoláním na sdělení francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana to napsala agentura Reuters. 

Na východě Francie zemřelo v jednom domově důchodců dvacet klientů. Podle místních úřadů, které cituje agentura AFP, mohla mít tato úmrtí souvislost s nákazou koronavirem.

V Británii o 1 000 nakažených více

Britský premiér Boris Johnson v pondělí večer v projevu k občanům Spojeného království řekl, že koronavirová pandemie představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let. 

Vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost. 

Počet obětí koronaviru ve Spojeném království stoupl o 54, mrtvých je dohromady 335. Počet potvrzených případů nákazy se v pondělí v Británii zvýšil na 6 650, v neděli to bylo 5 683, napsala agentura Reuters. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video