ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Účinnost až 97 procent. Očkování funguje i na indickou mutaci, ukazují data

  • 469
Dostupná očkování proti koronaviru zřejmě zabírají i v případě indické mutace. Vyplývá to z dat získaných ve Velké Británii a Indii. Vakcíny od společností Pfizer/BionTech či AstraZeneca chrání očkované před nákazou až z 97 procent. Nechte se očkovat, vyzývá proto Brity tamní ministr zdravotnictví. Indická mutace tam totiž brzy bude převládat.

„Naše studie ukázala, že 97,38 procenta očkovaných bylo chráněno před infekcí a míra hospitalizací byla jen 0,06 procenta,“ říká pro list The Telegraph indický lékař Anupam Sibal. 

Krize v Indii může ovlivnit celý svět. Zpozdí se dodávky léků i oblečení

Skupina výzkumníků pod jeho vedením v nemocnici v Dillí analyzovala data 3 235 očkovaných zdravotníků. Ti dostali obě dávky vakcíny od společnosti AstraZeneca. Pouze 85 z nich nahlásilo příznaky covidu-19 a dva z nich pak skončili v nemocnici. 

Vyhnuli se však jednotce intenzivní péče a nikdo z očkovaných nezemřel. Stejně tak ve Velké Británii. Tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že zatímco v zemi momentálně evidují přes 1 300 případů indické mutace, vláda neví o nikom, kdo by zemřel kvůli této variantě koronaviru poté, co dostal obě dávky vakcíny. 

A naopak v momentálním ohnisku Boltonu na severozápadě Anglie podle ministerstva z osmnácti hospitalizovaných byl plně očkovaný jen jeden pacient. „Raná data ukazují, že je vakcína efektivní proti indické variantě, a v Boltonu je to vidět,“ uvedl Hancock.

Britská vláda proto vyzývá všechny dospělé občany, aby si šli pro své dávky vakcíny. Indická mutace se totiž podle odhadů brzy stane dominantní napříč Spojeným královstvím. „Bude se šířit jako oheň mezi neočkovanými skupinami,“ varuje ministr zdravotnictví.

Anglický úřad pro veřejné zdraví minulý pátek uvedl, že zaznamenal více než dvojnásobek případů indické mutace ve srovnání s předcházejícím týdnem. Mutaci označil za „nebezpečnou“ kvůli důkazům, že je nakažlivější než původní varianta koronaviru.

Zhruba 67milionová Británie má jednu z nejrychlejších očkovacích kampaní světě. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala více než polovina obyvatel. Britský premiér Boris Johnson však v pátek řekl, že má obavy z nárůstu výskytu indické varianty koronaviru. „Je to obávaná varianta, my jsme jí zneklidněni,“ řekl Johnson.

„Chceme ujistit, že nyní podnikáme všechny prozíravé a obezřetné kroky, které jsme mohli podniknout, takže dnes se konají schůzky, na nichž zvažujeme, co přesně musíme udělat. Je řada věcí, které bychom mohli učinit, nic nevylučujeme,“ dodal ministerský předseda několik dní před plánovaným dalším rozvolňováním. To přišlo v pondělí. 

Angličané díky němu nyní mohou obejmout své přátele, sednout si na oběd a pivo dovnitř restaurace či odjet na dovolenou za hranice. Otevřely se také hotely, kina či krytá sportoviště. Nová, méně přísná pravidla začala platit i ve Walesu a Skotsku. „Společně jsme dosáhli dalšího milníku na naší cestě z uzávěry, ale další krok musíme učinit s velkou dávkou opatrnosti,“ uvedl Johnson.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video