Žena se chrání rouškou před potenciálním šířením koronaviru na letišti v...

Žena se chrání rouškou před potenciálním šířením koronaviru na letišti v thajském Bangkoku. (3. února 2020) | foto: Reuters

Český vědec stál u vývoje léku na ebolu. Ten teď může zabrat na koronavirus

  • 24
Americká společnost Gilead Sciences na experimentální léčbu koronaviru poskytla lék původně zamýšlený k léčbě eboly. Látku nazvanou remdesivir přitom vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem. Uvedly to Lidové noviny. Nákaza koronavirem se potvrdila u jednoho z Belgičanů, kteří se z Číny vraceli spolu s pěticí Čechů.

Lidové noviny o léku informovaly s odvoláním na příspěvek, který na Facebooku sdílel Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Cihlář patřil k žákům významného vědce Antonína Holého, který stál za vývojem antivirotik využívaných v boji s HIV a AIDS.

Ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthony Fauci v rozhovoru s agenturou Reuters potvrdil, že institut úzce spolupracuje s firmou Gilead Sciences na testování látky remdesivir, která byla při experimentální léčbě eboly naopak méně efektivní než jiné alternativy, účinná u zvířat s koronavirem SARS či virem MERS

Konvalinka uvedl, že látku jako možný lék proti ebole pomáhal vyvíjet tým vedený jeho kolegou Tomášem Cihlářem.  Epidemie však tehdy podle něj  skončila dříve, než mohla být látka řádně otestována, a mezitím se ukázalo, že je remdesivir účinný proti jiným virům, včetně koronaviru SARS a jeho příbuzného MERS.

Remdesivir byl podle listu The Wall Street Journal patrně účinný při léčbě pětatřicetiletého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA. Muž, který se vrátil z čínského Wu-chanu, odkud se vir šíří, byl prvním potvrzeným nakaženým v USA. Látka mu podle listu pomohla snížit teplotu a zmírnila veškeré další příznaky.

Remdesivir zatím v USA nebyl schválen pro užívání lidmi. Ve výjimečných situacích, kdy neexistuje účinná alternativa, nicméně mohou úřady testování přípravku na lidech umožnit, připomněl americký deník. Kolik pacientů experimentální léčbu remdesivirem nyní podstoupí, nechtěla mluvčí Gilead Sciences sdělit.

V Thajsku proti koronaviru nasadili kombinaci léků na HIV a chřipku, díky čemuž se zřejmě uzdravila jednaosmdesátiletá čínská pacientka. Lékaři přiznávají, že je příliš brzo na to říci, zda lze tento postup aplikovat na všechny případy nakažených. Dosavadní výsledky však mohou výrazně přispět k světovému hledání léku na koronavirus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video