Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Itálii zemřelo na koronavirus 52 lidí, první případy hlásí Portugalsko

  15:42aktualizováno  19:23
V Itálii už na nákazu novým typem koronaviru zemřelo 52 lidí. Oproti předchozímu dni je mrtvých o 18 více, oznámil šéf italské civilní obrany Angelo Borrelli. V zemi je aktuálně 2036 nakažených. První dva případy lidí s koronavirem v pondělí zaznamenalo Portugalsko, počet nemocných stoupl v Německu, Francii i Británii.
Zdravotnice s nasazenou ochrannou maskou ve stanu zřízeném italskou civilní...

Zdravotnice s nasazenou ochrannou maskou ve stanu zřízeném italskou civilní ochranou v Piacenze na severu země. (27. února 2020) | foto: AP

Itálie je z Evropy zemí nejhůře postiženou novým koronavirem, který se od prosince šíří z Číny. Nejvíce nakažených je v severní Itálii, v pondělí ale agentura ANSA informovala o prvním potvrzeném případu v Římě. 

Test na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, měl pozitivní tamní policista. Kvůli němu byla uzavřena i škola ve městě Pomezia nedaleko Říma, do níž chodí policistův syn. Testy na koronavirus musí podstoupit také  lombardská regionální vláda, nákaza se totiž potvrdila u jednoho z jejích členů.

„Náš kolega Alessandro Mattinzoli měl pozitivní test na koronavirus, a proto nám doporučili podstoupit také testy. Odkládáme tudíž návštěvu nemocnic ve městech Lodi, Codogno a Cremona,“ uvedla lombardská vláda v prohlášení. 

Nově nakažené oznámilo také Španělsko. „Identifikovali jsme 115 případů, ale zřejmě jich bude více,“ řekl šéf úřadu pro nouzové situace ve zdratovnictví Fernando Simón. Dodal, že 90 procent z infikovaných se nakazilo v cizině, zbytek od lidí už ve Španělskou. Nejvíce případů nákazy hlásí region Madrid (32), následovaný Katalánskem (15), Valencií (15) a Baskickem (12).

U prvních případů v Portugalsku jde o dva muže, oba jsou v nemocnici v Portu. Starší z nich, šedesátiletý muž, se nakazil v severní Itálii a druhý, třiatřicetiletý muž byl nedávno ve Španělsku.

Koronavirus už je i v Dolních Rakousích. V USA nevědí, jak se lidé nakazili

Ze Španělska se nákaza dostala i do Ekvádoru, který se o víkendu stal po Mexiku a Brazílií třetí zemí s potvrzeným koronavirem v Latinské Americe. Všech šest nakažených v Ekvádoru patří do jedné rodiny. Nakazili se od jedenasedmdesátileté příbuzné, která navštívila minulý měsíc Madrid. 

Ze španělské metropole přiletěla 14. února letadlem, v němž bylo 288 lidí. Ty se nyní ekvádorské úřady snaží najít, aby zabránily dalšímu šíření nemoci.

23. února 2020

Prvního nemocného hlásí Berlín

Prvního infikovaného v pondělí ohlásil také německý Berlín. Koronavirem se v zemi zatím nakazilo 150 lidí. Celkem je zasaženo deset ze 16 německých spolkových zemí. Se zavíráním hranic nebo omezováním cestování zatím spolková republika nepočítá.

„Otázka je, co je přiměřené a adekvátní,“ uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Zavírání hranic nebo omezování svobody cestování by nebylo přiměřenou reakcí,“ vyjádřil své přesvědčení.

Lidé v Íránu olizují dveře svatyní, šířícímu se koronaviru navzdory

Spahn se vyslovil i proti dávaní celých německých měst do karantény a proti plošnému rušení všech větších akcí. Jejich pořadatelé by se podle něj vždy měli rozhodovat samostatně v závislosti na konkrétních okolnostech.

Nejpostiženější spolkovou zemí je stále nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko, kde bylo zaznamenáno 86 případů. V Bavorsku je potvrzených případů 25, v Bádensku-Württembersku 19. 

Zajímavé je, že se dosud koronavirus nepotvrdil u nikoho v pětici spolkových zemí bývalého východního Německa. Německý Institut Roberta Kocha ale počítá s dalším šířením nákazy. Aerolinky Lufthansa v pondělí oznámily, že kvůli nákaze omezí spojení s Itálií a také s některými asijskými zeměmi.

Kvůli viru je dál zavřený Louvre, Británie se chystá na epidemii

Ve snaze omezit šíření  koronaviru se v některých částech Francie zavírají školy a školky, pokračuje uzavírka pařížského muzea Louvre a vláda ohlásila krizovou pomoc pro firmy. Francouzský prezident Emmanuel Macron kromě toho ruší cesty naplánované na tento týden.

Ve Francii o víkendu počet potvrzených případů nákazy narostl na 130 a vláda oznámila zákaz akcí na menších prostorách s účastí více než 5 000 lidí. Desítky výskytů byly hlášeny z departementu Oise severně od Paříže. Infekce už se dostala také do Bretaně a severního regionu Pas-de-Calais.

Šíření koronaviru si kromě zrušení knižního veletrhu Livre Paris vyžádalo například i uzavírku muzea Louvre, které běžně navštěvují desetitisíce lidí denně. Areál je zavřený od neděle a dnes dopoledne zaměstnanci odhlasovali, že mimo provoz zůstane až do odvolání.

V Koreji šířila koronavirus „bláznivá tetka“ ze sekty vábící i české dívky

Ministr financí Bruno Le Maire v pondělí v televizním rozhovoru avizoval, že dopady globální epidemie viru na francouzské hospodářství budou „mnohem výraznější“, než dosud předpokládal. Prý je ochoten na pomoc francouzským firmám „odblokovat, co bude potřeba“.

V Británii zatím úřady hlásí skoro o 100 případů nákazy koronavirem méně než ve Francii. Po víkendovém výrazném nárůstu bilance ale tamní úřad pro veřejné zdraví (PHE) varoval před dalšími komplikacemi.

„Neřekl bych, že je cokoli nevyhnutelné, ale je to dramatické rozšíření nákazy nyní velmi pravděpodobné,“ uvedl šéf  PHE Paula Cosforda.

Kvůli rostoucím obavám svolal na pondělní dopoledne britský premiér Boris Johnson schůzi krizového štábu označovaného zkratkou COBRA. Premiér Johnson v pondělí občany ujišťoval, že Británie je na případnou epidemii „velmi dobře“ připravena. Podle Johnsona je šíření nákazy je pravděpodobné.

Podmínky v moskevské nemocnici jsou alarmující

Ruské úřady v pondělí oznámily první potvrzený případ koronaviru v Moskvě, a to u Rusa, který se vrátil z Itálie. Jde o čtvrtého nakaženého ruského občana, předchozí trojice se nakazila na výletní lodi Diamond Princess a z jokohamského přístavu byla repatriována do Kazaně.

Ruská média se pozastavují nad podmínkami v moskevské nemocnici pro léčbu infekčních chorob, kde jsou drženi v karanténě pacienti s podezřením na koronavirus, ale také lidé, kteří s nakaženým přišli do styku.

„Člověk s prvním potvrzeným případem nakažení koronavirem byl náš soused z pokoje naproti. Ti, kdo s ním byli na pokoji, jsou teď v izolaci. Ale dříve jsme se pořád potkávali tváří tvář na chodbě a na společné toaletě,“ řekla rozhlasové stanici Echo Moskvy jedna z pacientek. „Máme tu jedinou toaletu na celé oddělení, a tak je v příšerném stavu. Je pro muže i pro ženy,“ vylíčila.

Zdravotníci nyní hospitalizovaným radí, aby moc nepostávali na společné chodbě. Ale účinné masky mají jen lékaři, pacienti si musí vystačit s obyčejnými rouškami přes obličej.

Nemoci Covid-19 už podlehlo více než tři tisíce lidí, převážně v Číně. Po celém světě se nakazilo více než devadesát tisíc lidí.

ČR kvůli koronaviru poprvé v historii zakáže některé přímé lety z Itálie:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...