Personál v ochranných oblecích přijímá repatriované vietnamské občany z...

Personál v ochranných oblecích přijímá repatriované vietnamské občany z Wu-chanu. (9. února 2020) | foto: Reuters

Koronavirem se mohou nakazit dvě třetiny lidstva, tvrdí přední epidemiolog

  • 495
Čínský koronavirus by mohl zasáhnout až dvě třetiny světové populace, pokud nebude patřičně kontrolován. Uvedl to přední hongkongský epidemiolog Gabriel Leung. Experti se obávají, že virus by mohl zmutovat do ještě horší podoby. Kvůli koronaviru svolala Světová zdravotnické organizace (WHO) speciální dvoudenní schůzku.

Šéf (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý na setkání řekl, že ačkoliv nákaza novým typem koronaviru postihuje zatím především Čínu, kde bylo zaznamenáno 99 procent všech případů infekce, představuje velmi vážnou hrozbu i pro zbytek světa.   

Setkání WHO, které se podle agentury Reuters koná za zavřenými dveřmi, se účastní více než 400 expertů a představitelů řady států světa. Ti, kteří jsou z Číny a Tchaj-wanu, se zapojují prostřednictvím videokonference. Cílem setkání je uspíšit vývoj léků, diagnostiky a vakcín proti viru 2019-nCoV.

V pondělí Ghebreyesus varoval, že „znepokojivé případy“ přenosu viru od lidí, kteří nebyli v Číně, mohou naznačovat, že „vidíme pouze vrchol ledovce“. „Může to být jiskra, která rozpoutá větší oheň,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Profesor Gabriel Leung, děkan zdravotnické fakulty respektované hongkongské univerzity a specialista na veřejné zdraví, tvrdí, že zásadní otázka je, jak přesně zjistit, jak rychle se koronavirus šíří. Podle odhadů expertů každý nakažený může v průměru přenést virus na další 2,5 jedince. „Míra zasažení koronavirem je tak 60 až 80 %.“

To znamená, že virus by mohl zasáhnout asi šedesát procent světové populace. „(To) je hrůzně velké číslo,“ řekl Leung britskému deníku The Guardian před setkáním WHO. Varuje, že i kdyby obecná míra úmrtnosti byla jen 1 %, počet mrtvých i tak bude masivní. Podle současných odhadů je míra úmrtnosti na koronavirus mírně přes 2 %. 

Podle Leunga nemusí být infekce světové populace okamžitá, ale může se uskutečnit ve vlnách. Taktéž je možné, že virus přestane být tak nebezpečný, protože když „zabije každého, kdo mu stojí v cestě, zabije sám sebe.“

Koronavirus si dosud vyžádal 1 018 obětí na životech, všechny, až na jednu, v Číně. Aktuálním počtem úmrtí koronavirus již překonal i virové epidemie SARS a MERS.

Experti se obávají, že ačkoliv je stále nebezpečnější chřipka, koronavirus by ji mohl překonat. „Je to nový virus. Moc toho o něm nevíme a proto se snažíme zajistit, aby se nevyvinul v něco mnohem horšího,“ řekl stanici CNBC ředitel Centra pro infekci a imunitu z Kolumbijské univerzity Ian Lipkin.

Někteří nakažení mohou virus přenést ještě na více lidí než je experty odhadovaných 2,5 jedinců. Např. Brit, který navštívil Singapur, pravděpodobně na své následné cestě nakazil pět lidí ve Francii, tři v Británii a jednoho ve Španělsku (všichni nakažení jsou Britové).

Parta mladíků vyvolala paniku v metru, hráli si na nakažené koronavirem

Muž patří mezi tzv. superšiřitele, tj. nakažené lidi, kteří šíří virus na více osob, než je obvyklé. Stanice BBC připomíná, že v roce 2015 jeden takový superšiřitel nakazil 82 lidí virem MERS. Během epidemie eboly v Západní Africe se ve většině případů (61 %) nákaza šířila jen od malého počtu pacientů (3 %).

Tito superšiřitelé často bývají v kontaktu s větším počtem lidí, díky čemuž se nákaza může šířit rychleji. Zvláště děti mohou patřit mezi superšiřitele, proto v případě epidemií lékaři okamžitě zavírají školy.

Otázka účinnosti čínských opatření

Reakce čínské vlády, která uvrhla celá města do nepropustné karantény, podle Leunga mohla vést k oslabení epidemie. Čína by se tak mohla stát vzorem pro ostatní země, jak s virem bojovat. Leung jako poradce hongkongské vlády radil, aby kabinet přijal „drakonická opatření“ výrazně omezující pohyb lidí.

Leung zároveň přiznává, že je příliš brzo na to odhadovat, zda jsou čínská opatření skutečně účinná. Pokud se potvrdí že ano, vyvstanou další otázky, třeba jak dlouho má karanténa trvat.

Dluží ti omluvu. Smrt lékaře, jenž varoval před koronavirem, naštvala Číňany

Celkový počet potvrzených případů nákazy koronavirem vystoupil na 42 638, z nichž se však někteří už vyléčili. Není však jisté, zda číslo není ještě větší. Čína totiž už zjevně do svých statistik lidí nakažených novým typem koronaviru nepočítá lidi, kteří jsou infikováni, ale neprojevily se u nich žádné příznaky nemoci. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na nové nařízení, které v pátek vydalo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

Nový přístup čínských úřadů k registraci lidí nakažených novým koronavirem je v rozporu se směrnicemi Světové zdravotnické organizace (WHO), která za jedince infikovaného virem 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratorně prokázána přítomnost viru v těle, „bez ohledu na klinické příznaky“.

Otázkou tedy zůstává, kolik infikovaných nebylo v posledních dnech do této statistiky započítáno. Podle agentury DPA totiž v novém nařízení Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí stojí, že „pouze když se u dané osoby objevují symptomy nemoci, je tato osoba započítána mezi infikované“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video